Hava Durumu

Köylüler isyanda! Bu cennete kıyılmasın

Beypazarı'nın doğal güzellikleri ile ünlü turistik Doğanyurt köyüne kalker ocağı açılması planı köylüleri isyan ettirdi. Tiftik keçileriyle kızıl geyikler birlikte otladığı köye yapılmak istenen projenin iptali için dava açıldı.

Haber Giriş Tarihi: 19.04.2021 13:25
Haber Güncellenme Tarihi: 19.04.2021 13:25
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.yenidonem.com.tr/
Köylüler isyanda! Bu cennete kıyılmasın

Türkiye'nin Dünya Mirası Geçici Listesi'nde yer alan Beypazarı'nın Doğanyurt köyüne yapılması planlanan kalker ocağına köylüler karşı çıkıyor. Muhtar Rıza Koçak, "Ocak yapılırsa ellerimizle beslediğimiz kızıl geyikler gökyüzündeki kartallar ve akbabalar bölgeyi terk edecek. Buna engel olacağız" diyor.

Doğanyurt köyüne yapılması planlanan kalker ocağının tarihi ve doğal dokuyu bozarak turizme büyük zarar vereceğini iddia eden köylüler çevre örgütleriyle bir araya geldi. Maden projesinin geçim kaynakları olan tarım ve hayvancılık faaliyetlerinin yanında yüzyıllardır süren geleneksel yaşamı da sona erdireceğini savunan Doğanyurt köylüleri, 'ÇED (Çevre Etkisel Değerlendirme) Gerekli Değildir' raporunun iptali için Ankara İdare Mahkemesi'ne dava açtı. TEMA Vakfı, Doğa Derneği, Kırsal Çevre Derneği, Türkiye Ormancılar Derneği, Ekoloji Kolektifi, Mimarlar Odası ve Ziraat Mühendisleri Odası kuruluşlar Karadeniz ormanlarının İç Anadolu'ya geçiş koridorundaki köye yapılmak istenen projenin iptalini istedi.

'KÖYÜMÜZÜ SAVUNACAĞIZ'

Ankara Valiliği'nin verdiği kararın iptalini isteyen köylüler adına konuşan muhtar Rıza Koçak, "Doğanyurt Köyü; önemli biyoçeşitliliği ile orman statüsünde bir köydü. Kalker Ocağı Projesi ile statümüz Tarım ve Orman Bakanlığı'nca meraya çevrilmiş. Farklı iklim ve bitki coğrafyalarının kesiştiği bölgede flora ve yaban hayatı çeşitliliği, endemik bitkilerin, anıtsal nitelikli ağaçların zenginliği akademisyenler ve doğa koruma örgütünce ifade ediliyor. Proje sahasında 2'si bölgeye özgü, 19 endemik tür var. Beypazarı'nda bulunan Ayaş gümüşü ve ana kekik gibi bitkileri Dünya Doğa ve Doğal Kaynakları Koruma Birliği (IUCN) kırmızı listede yani nesli tükenme tehlikesinde gösteriyor" dedi.

26 YABANİ MEMELİ HAYVAN YAŞIYOR

Doğanyurtlular Derneği Başkanı Adil Taşkıran, "Köyümüze 500 metre mesafedeki projede patlayıcı ve dinamit kullanılacak. Türkiye'nin en ünlü Beypazarı sularının olduğu bölge. Bölgemiz doğal yapısıyla çok güzel yer. Ceviz yetişir, arıcılık yapılır. En kaliteli Ankara Tiftik keçisinin yetiştiği otlaklar bulunur. Kızıl geyik, ayı, kurt, vaşak gibi 26 yabani memeli hayvan yaşıyor. Kalker ocağı açılırsa tarım ve hayvancılık tamamen bitecek cennet yok olacak. Ocağın açılmaması için sonuna kadar direneceğiz" dedi.

Kaynak: Milliyet

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.