Hava Durumu

Köylülerden Bursa Büyükşehir'e çıkarma! 'Toprağımıza, geleceğimize dokunmayın'

Bursa Büyükşehir Belediyesi tarafından Kestel'in Erdoğan Mahallesi'nde ormanlık araziye yapılması düşünülen Katı Atık Aktarma İstasyonu projesi Belediye Meclisi'nden geçti. Projenin yerleşim yerine yakın olmasından rahatsızlık duyan ve ağaçların tahrip edeceğini öne süren bölge halkı ise "Toprağımıza, geleceğimize dokunmayın" diyerek kararın iptal edilmesini istedi.

Haber Giriş Tarihi: 28.06.2021 06:00
Haber Güncellenme Tarihi: 28.06.2021 06:00
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.yenidonem.com.tr/
Köylülerden Bursa Büyükşehir'e çıkarma! 'Toprağımıza, geleceğimize dokunmayın'

Halil Sevinç

Verimli tarım arazilerine sahip olan Kestel'in Erdoğan Mahallesi'ne daha önce Büyükşehir Belediyesi tarafından kent mezarlığı yapılmıştı. Kent mezarlığının yerleşim yerine yakın ve tarıma elverişli olan bir alana yapılmasına köylüler tepki göstermiş fakat bir sonuç alamamıştı. Şimdi ise Büyükşehir Belediyesi tarafından Erdoğan Mahallesi'ne katı atık aktarma istasyonu yapılması düşünülüyor. Köylüler ise katı atık aktarma istasyonunun yerleşim yerine çok yakın olması ve hayvancılıkla uğraşanların sıklıkla kullandığı ormanlık araziye yapılması nedeniyle istemiyor.

BELEDİYEYE ÇIKARMA

Söz konusu projenin duyulmasının ardından köy halkı, ilk olarak 9 Haziran'da Büyükşehir Belediyesi'ne çıkarma yaptı. Mahalle Muhtarı Mustafa İmren'in öncülüğünde toplanan köylüler Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Ulaş Akhan ve diğer yetkililerle bir araya gelerek katı atık aktarma istasyonunu istemediklerini iletti. Yağmurlu ve Seymen mahalleleri muhtarlarının da katılım gösterdiği toplantıda, projenin neden bölgede yapılmaması gerektiğine dair gerekçeler konuşuldu.

MHP, CHP VE İYİ PARTİ'DEN RET

Köylülerin tüm taleplerine rağmen katı atık aktarma istasyonu projesi 17 Haziran tarihinde toplanan Büyükşehir Belediye Meclisi'nde kabul edildi. İstasyonun yapılması düşünülen ormanlık arazide imar planı değişikliği ile ilgili yapılan oylamada MHP, CHP ve İYİ Partili Meclis üyeleri ret oyu verdi. Toplamda ise 33 ret 51 kabul oyuyla imar planı kabul edildi.

"ÇÖPLÜK İSTEMİYORUZ"

Alınan karar sonrasında ise köy halkı, basın açıklaması gerçekleştirdi. Erdoğan Mahallesi'ne Seymen, Soğuksu, Turan, Yağmurlu mahallelerinden de destek geldi. Köylerine daha önce yapılan kent mezarlığından sonra katı atık aktarma istasyonunun bardağı taşıran son damla olduğunun altını çizen bölge halkı "İnsana saygı, doğaya saygı, köyümüzün yanında çöplük istemiyoruz. Ormanımıza, toprağımıza, suyumuza dokunmayın. Biz hizmet bekliyoruz çöplük değil. Tarımımıza ve hayvancılığımıza çöp dökmeyin" yazılı dövizleri açtı. 7'den 70, çocuklardan kadınlara herkesin katıldığı eylemde birlik mesajı veren köylüler, alınan kararın iptal edilmesi adına Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş'a çağrıda bulundu.

Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Erdoğan Mahallesi Muhtarı Mustafa İmren, "Projeden haberimiz olunca ilk olarak Büyükşehir Belediyesi yetkilileriyle bir araya geldik. Projeyi neden istemediğimizi anlattık. Kestel Belediye Başkanımız Önder Tanır'la da bir görüşme gerçekleştirdik. Başkanımız proje tamamlandığında çevreye zarar vermeyeceğini, kötü koku yaymayacağını belirtti" ifadelerini kullandı.

"BAŞKA YER ÖNERDİK"

Katı atık aktarma istasyonunun köylerinin çok yakınında olmasından rahatsızlık duyduklarını belirten İmren, "İstasyon, köyümüzün hemen 300 metre yakınına yapılacak. Söz konusu alana 500 metre uzaklıktaki bir bölgeyi tavsiye ettik. Fakat ulaşım ve altyapı eksikliğinin olduğu belirtilerek önerimize sıcak bakılmadı. Önerdiğimiz alana yapılsa ne köyümüz ne de hayvancılık zarar görmez" diye konuştu.

"HAYVANCILIK ZARAR GÖRECEK"

Köylerinde hayvancılığın büyük önem taşıdığının altını çizen İmren, "Projeye söz konusu olan alanda köylülerimiz hayvanlarını otluyor. Bu istasyonla birlikte köyümde hayvancılık zarar görecek. Ayrıca orada 100-150 yıllık meşe ağacı da tahrip edilecek. Yapılacak istasyona sadece biz değil Kestel'de bulunan 28 köy de karşı çıkıyor. Hayvancılığımıza, toprağımıza, geleceğimize dokunmasınlar" dedi.

"BU KÖY BUNU HAKETMİYOR"

Yaptıkları tüm girişimlerden sonuç alamadıklarını vurgulayan Mustafa İmren, "Önce kent mezarlığı şimdi ise katı atık aktarma istasyonu. Ayrıca köyümüze hurdacılar sitesi yapılması da gündemde. Köyümüz bunu hak etmiyor. Alınan kararın iptal edilmesini istiyoruz" diyerek çağrıda bulundu.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.