Hava Durumu

Kredi dopingi konut satışlarını patlattı! İşte Bursa'daki rakamlar...

Yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgınının ekonomiye etkilerini sınırlamak adına kamu bankaları öncülüğünde düşürülen konut kredisi faiz oranları, daire satışlarını patlattı. TÜİK verilerine göre ağustosta Bursa'daki konut satışı, geçen yılın aynı ayına göre yüzde 75 oranında arttı.

Haber Giriş Tarihi: 15.09.2020 15:40
Haber Güncellenme Tarihi: 15.09.2020 15:40
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.yenidonem.com.tr/
Kredi dopingi konut satışlarını patlattı! İşte Bursa'daki rakamlar...

N. Nuri YAVUZ

Kovid-19 pandemisinin ekonomiye negatif etkilerini sınırlamak için kamu bankaları öncülüğünde piyasaya düşük faizle sağlanan nakit akışı, inşaat sektörüne yaradı. Son yıllarda artan maliyetler nedeniyle imalatın neredeyse durma noktasına geldiği, konut satışlarının ise dibi gördüğü sektör, pandemiyle mücadele kapsamında atılan adımlarla nefes aldı. Ülke genelinde olduğu gibi Bursa'da da inşaat sektörü, kredi yağmurundan payına düşeni aldı.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), tarafından açıklanan ağustos ayına ilişkin konut satış rakamlarına göre yılın sekizinci ayında Bursa'da daire satışı, geçen yılın aynı ayına göre yüzde 75 oranında artışla 6 bin 469 adet olarak gerçekleşti.

İPOTEKLİ SATIŞ

Ağustos ayında Bursa'nın ipotekli satış rakamı da geçen yılın sekizinci ayına kıyasla yüzde 173 oranında arttı ve 3 bin 231 âdete ulaştı. Bunun bin 204'ü sıfır konut, 2 bin 27'si ise ikinci el konut olarak kayda geçti.

SIFIR KONUT

Bursa'da ilkbaharın son ayında satılan sıfır konut sayısı da yüzde 71 oranında artışla 2 bin 124'e çıktı. Bunların bin 204'ü ipotekli kalanı ise diğer satış kategorisinde düzenlendi.

YABANCI İLGİSİ AZALDI

Ülke genelinde yabancıya konut satışının en yoğun olduğu 3 ilden biri olan Bursa'da son aylarda satışlarda gözlenen düşüş ağustosta da devam etti. Ağustos 2019'da 228 konutun yabancılar tarafından alındığı Bursa'da bu yıl 119 konut satıldı. Bursa ülke sıralamasında İstanbul, Antalya, Ankara, Mersin ve Yalova'nın ardından 6'ncı oldu.

8 AYLIK TOPLAM

Ocak-Ağustos toplamında ise Bursa 38 bin 600 konut alıcı buldu. Bunların 19 bin 408'i ipotekli satış olarak gerçekleşti. Sekiz ayda satılan sıfır konut sayısı ise 13 bin 68 olarak belirlendi.

SEKTÖR KALICI FAİZ ORANINDAN YANA!

İnşaat Müteahhitleri Sanayici ve İş Adamları Derneği (İMSİAD) Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Andıç, konuyla ilgili değerlendirme bulundu. Başkan Andıç, kamu bankalarının 0,64'lük konut kredisi faiz oranı hareketliliğinin ağustosta da yaşandığını belirtirken "Faizlerin yükselmesiyle birlikte piyasa yavaşladı. Sektör olarak biz, faiz oranlarının ani düşüş ve çıkışta olmasını değil kalıcı ve sürdürülebilir seviyelerde tutulmasını istiyor ve bekliyoruz. Çünkü faiz oranlarındaki bu ani düşüş ve çıkışlar sektörü zora sokuyor" dedi.

Konut satışı yeni yatırıma döndü mü?

Düşük kredi faiz oranının sektörce iyi değerlendirildiğinin altını çizen Andıç, "Bu süreç yeni yatırımları da tetikledi. Önceden ruhsat alan fakat çeşitli nedenlerle bekleyenlerin yanı sıra birçok yeni imalat girişimi de oldu. Özellikle kentimizin Batı yakasında Kayapa, Hasanağa, Balkan bölgelerinde çok sayıda yeni proje yatırımı yapıldı. Bu hareketlilik hem sektöre moral oldu hem de istihdamı olumlu etkiledi" ifadelerini kullandı.

Yabancıya satış neden düştü?

Bursa'da yabancıya konut satışı rakamlarında yaşanan düşüşü yorumlayan Başkan Andıç, "Bursa'daki düşüş pandemiden kaynaklandı. Yabancının Bursa'ya ilgisi var, sadece kısa süreli bir bekleme dönemi yaşanıyor. Özellikle kur avantajı ve 250 bin dolara vatandaşlık yabancı yatırımcı için cazip unsurlar. Ki önümüzdeki dönemde Bursa'da bu alandaki satışların hareketleneceğini düşünüyorum" diye konuştu.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.