Bankaların, kullandırdıkları krediler üzerinden aldıkları ücret ve komisyon tutarı, 2020'de bir önceki yıla kıyasla yüzde 0,2 artarak 16 milyar 36 milyon lira olarak gerçekleşti.
AA muhabirinin Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) verilerinden derlediği bilgilere göre, 2020 yılında bankaların elde ettiği faiz dışı gelir, 2019'a kıyasla yüzde 3,5 azalarak 102 milyar 711 milyon lira oldu.
Faiz dışı gelirler içinde kredilerden alınan ücret ve komisyonların payı yüzde 15,6 olurken, söz konusu gelir, 2019 yılına göre yüzde 0,2 artarak 16 milyar 36 milyon liraya yükseldi.
Nakdi ve gayrinakdi krediler üzerinden alınan ücret ve komisyonların tutarı sırasıyla 7,7 milyar lira ve 8,3 milyar lira oldu.
HİZMET GELİRLERİ 42,6 MİLYAR LİRA
Bankaların verdikleri hizmetler üzerinden elde ettikleri gelir de 2020'de bir önceki yıla kıyasla yüzde 14,1 azalarak 42 milyar 648 milyon lira oldu. 2019 yılında bu tutar 49,6 milyar lira seviyesindeydi.
Bankacılık hizmetlerinden elde edilen gelirin, toplam faiz dışı gelirler içindeki payı yüzde 41,5 olarak belirlendi.
Aralık sonu itibarıyla aktiflerin satışından elde edilen gelirler 2,8 milyar lira, diğer faiz dışı gelirler 35,6 milyar lira, alınan kar payları da 5,6 milyar lira olarak kayıtlara geçti.
FAİZ DIŞI GİDERLERİN 5'TE BİRİ PERSONELE GİTTİ
Bankaların 12 aylık dönemde faiz dışı giderleri yüzde 39,8 artarak 179 milyar 899 milyon lira oldu.
Faiz dışı giderler içinde yüzde 28,6 ile en yüksek paya sahip olan genel karşılık provizyonu, 2020'de bir önceki yıla kıyasla yüzde 142,3 artarak 21,2 milyar liradan 51,4 milyar liraya yükseldi.
Geçen yıl bankaların personel giderleri 39,3 milyar lira, diğer provizyon giderleri 17,3 milyar lira ve diğer faiz dışı giderleri 44,1 milyar lira olarak gerçekleşti. Faiz dışı giderlerin yüzde 21,9'unu personel giderleri oluşturdu.
En Çok Okunan Haberler
Bursa'da hatalı park sebebiyle kamyonetleri çekilen ...
Bursa'da şoke eden olay! Hızlı tren tüneli g...Bursa'da yapımı devam eden hızlı tren tüneli girişin...
Bursa'da define arayan adamın korkunç ölümü!...Bursa'nın Mudanya ilçesinde define aramak için iple ...
Bursa'da iki otobüs alevler içinde kaldı! Bi...Bursa'da bina önünde park halinde bulunan iki otobüs...
Ünlü oyuncu Bursa'da, babasının tarlasında z...Sinema ve dizi oyuncusu Burcu Kara, memleketi İznik'...
Bursa'daki o görüntüler çok üzmüştü! Karla b...Bursa'da çatlayan toprağın üzerinde karaya oturmuş k...
Bursa'da tarihi bina alev alev yandıBursa'da tarihi bir bina çıkan yangında kullanılamaz...
Değerleri dudak uçuklattı: Bursa'da tarihi e...Bursa'nın Mudanya ilçesinde tarihi eser kaçakçılığı ...
Cumhurbaşkanı Erdoğan: CHP o katliamı üzerim...Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip...
Dikkat: Avrupa'da etkiliydi, yarın Türkiye'y...Prof. Dr. Hüseyin Toros, Avrupa'da hafta boyunca etk...
Doç. Dr. Aldemir Kamu Hastaneleri Başkanı ol...Bursa İl Sağlık Müdürlüğü Kamu Hastaneleri Hizmetler...
Bursa'da aracını çalan genci öldürmüştü! İş ...Manisa'dan çalınan aracının peşine düşerek yaptığı t...
Bursa'da dehşet anları! Trafikte tartıştığı ...Bursa'nın Gürsu ilçesinde bir sürücü, trafiği tıkadı...
Kademeli gevşemede detaylar belli oluyor! 10...Sağlık Bakanı Fahrettin Koca'nın duyurduğu kademeli ...
Yüz yüze eğitime doğru: Öğretmenler için aşı...Okullarda yüz yüze eğitimin başlayacağı 1 Mart pazar...