Hava Durumu

Kritik eyaleti Biden kazandı! İşte dakika dakika yaşananlar

Dünya ABD Başkanlık Seçimleri'ne kilitlendi. Amerikalılar, Cumhuriyetçilerin adayı Başkan Donald Trump ile Demokratların adayı Joe Biden'ın yarıştığı 59. başkanlık seçimi için sandık başına gitti. Kıyasıya yarış tüm hızıyla sürüyor. Sandıklar açılıyor, sonuçlar geliyor. Trump toplam delege sayısını 213'e çıkardı. Biden ise 238 delege almış durumda bulunuyor.

Haber Giriş Tarihi: 04.11.2020 08:51
Haber Güncellenme Tarihi: 04.11.2020 08:51
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.yenidonem.com.tr/
Kritik eyaleti Biden kazandı! İşte dakika dakika yaşananlar

ABD'de aylardır süren geri sayım bitti ve başkanlık seçimleri için kritik gün geldi.

ABD'de 59. başkanlık seçimlerinin resmi olmayan sonuçlarına göre, ABD Başkanı Donald Trump toplam delege sayısını 213'e çıkardı. Biden ise 238 delege almış durumda bulunuyor. ABD'de başkanlık seçimlerinde 538 delegenin yarıdan bir fazlası olan 270 delegeye ulaşan isim başkanlık seçimini kazanıyor.

Associated Press'in (AP) açıkladığı resmi olmayan sonuçlara göre Trump, Güney Carolina'da 9, Oklahoma'da 7, Alabama'da 9, Mississippi'de 6, West Virginia'da 5, Kentucky'de 8, Tennessee ve Indiana'da 11'er, Kuzey Dakota, Güney Dakota ve Wyoming'de 3, Nebraska'da 4, Louisiana'da 8, Arkansas'ta 6, Kansas'ta 6, Missouri'de 10, Utah'da 6, Texas'ta 38, Iowa'da 6, Idaho'da 4, Florida'dan 29, Montana'dan 3 ve Ohio'dan 18 delegeyi hanesine yazdırdı.

Öte yandan Demokrat aday Biden, Washington DC'de 3, Vermont'ta 3, Illinois'te 20, Virginia'da 13, New Jersey'de 14, Delaware'de 3, Massachusetts'te 11, Maryland'da 10, New York'ta 29, Colorado'da 9, Connecticut'ta 7, Washington'da 12, New Hampshire ve Rhode Island'da 4'er, New Mexico'da 5, Oregon'da 7, California'da 55, Arizona'da 11, Maine'den 3, Hawaii'den 4, Minnesota'dan 10 ve Nebraska'dan 1 delegeyi aldı.

Dakika dakika son sonuçlar ve gelişmeler...

22:15

CNN: Biden, 10 delegeyle Wisconsin'i kazandı

22:03
 
Trump'ın kampanya ekibi Wisconsin'de oyların yeniden sayılmasını talep edecek
ABD Başkanı Donald Trump'ın seçim kampanya ekibi, seçim yarışının kafa kafaya sürdüğü Wisconsin eyaletinde oyların yeniden sayılmasını talep edeceklerini açıkladı. 

Trump'ın kampanya menajeri Bill Stepien, yaptığı yazılı açıklamada, seçim sonuçlarının belirlenmesinde kritik önemde olan Wisconsin eyaletinin bazı bölgelerindeki oyların geçerliliğinden şüpheli olduklarını savundu. Stepien, "Wisconsin'deki oyların yeniden sayılmasını talep edeceğiz" ifadesini kullandı. 

Wisconsin'de şu ana kadar kullanılan oyların yüzde 98'i sayılırken, eyalette Demokrat Başkan Adayı Joe Biden Trump'ın yüzde 0,6 (20 bin) oy önünde görünüyor. Yasalar gereği, iki aday arasındaki fark yüzde 1'in altında olduğunda taraflar oyların yeniden sayılması talebinde bulunabiliyor.

21:42

Demokrat aday Biden, Twitter hesabından yaptığı paylaşımda "Her oyun sayıldığından emin olmak için şimdiye kadarki en büyük seçim koruma girişimini oluşturuyoruz. Zira bu seçimin sonucuna Donald Trump değil, Amerikan halkı karar veriyor" ifadelerini kullandı.

21:29

Wisconsin Ulusal Muhafızları, yanlış basılan 13.500 pusuladaki bilgileri yeni pusulalara aktarma sürecini takip ediyor

Outagamie Bölge Sekreteri Lori O'Bright, CNN'e yaptığı açıklamada, 20 Ulusal Muhafız'ın yanlış basılmış oy pusulalarından verilerin temiz oy pusulalarına aktarılmasına yardımcı olduğunu söyledi. O'Bright, bu işlemin fazla zaman alacağını ve seçim sonuçlarının daha geç açıklanacağını söyledi. 

21:16

Missouri'den ilk siyah kadın kongre üyesi
Hemşire ve Black Lives Matter aktivisti Demokrat Cori Bush, Missouri'den Kongre'ye seçilen ilk siyah kadın oldu.

Bush, "Bu Harika ama aynı zamanda üzücü. Çünkü yıl 2020 ve  eyaletten gelmiş geçmiş ilk siyah kongre üyesi olacağım" dedi. 

21:04

Kilit eyaletler Pensilvanya, Wisconsin ve Michigan'da sayımlar devam ediyor

Oyların sayımı sürerken son durum şu şekilde:

- Sonuçları belirleyecek kilit eyaletler olan Pensilvanya, Wisconsin ve Michigan'da sayımlar devam ediyor.
- Michigan'da henüz sayılmamış 100 bin oy kaldığı belirtildi. Wisconsin'de ise tüm oylar sayıldı ancak Trump'ın ekibi bu eyaletteki sayımın tekrarlanmasını isteyecek.
- Georgia eyaletinde 200 bin oy daha sayılacak.
- Yarışın her iki tarafı da "kazanma yolunda olduklarını" söylüyor.
- Biden, günün ilerleyen saatlerinde basın açıklaması yapacağını duyurdu. Trump'ın programı ise henüz belli değil.
- Şu ana kadar Biden 227, Trump 213 oya ulaştı. 

21:01
 
Posta Servisi'nin mahkeme emrine neden uymadığına ilişkin yeminli ifadesi alınacak
ABD Posta İdaresi Başkanı, Posta Servisi'nin mahkeme emrine neden uymadığına ilişkin yeminli ifadesinin alınacağı duyurdu.

Yagıç Sullivan, Posta İdaresi Başkanı'nın öğleden sonra 3'te bitmesi gereken oy pusulası tarama işleminde neden bu saate uymadığını açıklaması gerektiğini söyledi.

20:44
 
Salıncak Eyaletlerden Georgia'da sayılmayan 250.000 oy kaldı, Trump önde

Georgia Eyalet Sekreteri Brad Raffensperger, 250 bin oy pusulasının daha sayılayacağını söyledi. 

Şu ana kadar oyların yüzde 94'ünün sayıldığı belirtilen eyalette Biden yüzde 48.3, Trump ise yüzde 50.5 oy aldı. 

Salıncak eyaletlerden olan Georgia, geleneksel olarak Cumhuriyetçilere oy veriyor. Bu seçimde de anketlerde Trump önde gidiyor. Ancak eyalette siyah orta sınıf yükselişte, Atlanta gelişiyor. Gelişim arttıkça eyalet daha rekabetçi hale geliyor. Bu durum Demokratların şansını artırıyor. Georgia'nın delege sayısı 16.

20:15

Joe Biden henüz oy sayımı sürmesine rağmen bugüne kadarki tüm başkan adaylarından daha çok oy aldı

ABD başkanlık seçimlerinde henüz tüm oylar sayılmamış olmasına rağmen Demokrat Parti adayı Joe Biden şimdiye kadarki tüm başkan adaylarından daha çok oy aldı.

Şu ana kadar 69 milyon 700 bin oyu geçtiği bildirilen Biden, 2008'de Barack Obama'nın aldığı 69 milyon 498 bin 518 oyu geride bırakmış oldu.

Biden, 2016'da Donald Trump karşısında yarışan Hillary Clinton'dan ise 3,9 milyon daha fazla oy almış durumda.

ABD başkanlık seçimlerine katılım, tüm zamanların en yüksek düzeylerinde seyrediyor. Öte yandan kritik eyaletlerdeki oy sayımının devam etmesi nedeniyle iki aday da henüz ipi göğüslemiş değil. 

Ülkede, 100 milyonu aşkın seçmenin oylarını posta yoluyla kullanmasının ardından seçim sonuçları henüz belirlenemedi.
 

20:10

Maine'de Biden kazandı

CNN ve NBC projeksiyonuna göre Biden, Maine eyaletini ve 4 Seçmenler Kurulu oyundan en az 3'ünü kazandı. 

19:59

Trump: Ülkemiz için çok üzücü
ABD Başkanı Trump, Twitter'dan "Her yer Biden oyları 'buluyorlar'- Pensilvanya, Wisconsin, ve Michigan. Ülkemiz için çok üzücü" açıklaması yaptı. 

Trump ayrıca, "En kısa sürede Pensilvanya'daki 500 bin oy avantajını ortadan kaldırmaya çalışıyorlar. Michigan ve diğerlerinde de" dedi.

19:39
 
ABD'de son 120 yılın en yüksek katılımlı seçimi

ABD'de seçimlere dair verileri inceleyen US Elections Project, ilk verilere göre bu seçimin son 120 yıldaki en yüksek katılımlı seçim olduğunu duyurdu.

1900'deki seçimde yüzde 73,7 katılım oranına ulaşılmıştı.

2020 seçimindeki veriler ise yüzde 66,9'luk bir orana işaret ediyor.

Projenin başındaki Prof. Michael McDonald, sayımların bitmesiyle birlikte gerçek katılım oranının birkaç hafta içinde anlaşılacağını belirtti. 

19:15
 
Kilit eyalet Michigan'da çekişme devam ediyor

Edison Araştırma'nın verilerine göre, Michigan'da oyların yüzde 92'si sayıldı. 

Biden yüzde 49.5, Trump yüzde 48.9 oy aldı. İki rakip arasında 0.6'lık bir fark bulunuyor. 

Michigan Eyalet Sekreteri gün sonuna kadar resmi olmayan sonuçların belli olacağını açıkladı.

19:13
 
Pensilvanya Eyalet Sekreteri Boockvar: Hâlâ sayılacak milyonlarca oy pusulası var

Pensilvanya Eyalet Sekreteri Kathy Boockvar, postayla gönderilen oylarının yüzde 50'sinin sayıldığını ve sayım işleminin devam ettiğini açıkladı. 

"Hâlâ sayılacak milyonlarca oy pusulası var" diyen Boockvar, "Bu yıl 2016'ya göre 10 kat daha fazla posta ile oy pusulası var. Her bir oy pusulasını sayacağız" ifadelerini kullandı. 

19:10
 
ABD Posta Servisi gerekli taramaları dün tamamladıklarını duyurdu

Washington Bölge Mahkemesi Yargıcı Emmet Sullivan, ABD Posta Hizmetleri'ne (USPS) yaklaşık 12 eyalette posta işlem tesislerinin ayrıntılı şekilde aranması ve tesislerde seçim merkezlerine gönderilmesi geciken oy pusulası kalmadığından emin olunması talimatı verdi. Bu eyaletler arasında seçimin çekişmeli geçtiği Pennsylvania ve Florida da var.

USPS'in verileri, posta hizmetlerine ulaşan 300 bin kadar oy pusulasında seçim birimlerine teslim edildiklerine dair etiket bilgisinin bulunmadığını ortaya koydu. Bu pusulalar etiketleri taranmadan da teslim edilmiş olabilir, ancak konuyu mahkemeye taşıyan oy kullanma hakkı savunucusu gruplar yaşanacak gecikmelerin bu oyların en azından bir kısmının geçersiz kalmasına neden olmasından endişe ediyor.

USPS'in avukatları, seçim gününde akşamüstü saat 16.30 civarında hala posta işlem tesislerindeki incelemelerini tamamlayamamış olduklarını, ancak çalışmalarını sürdürdüklerini bildirdi.

19:13
 
Pensilvanya Eyalet Sekreteri Boockvar: Hâlâ sayılacak milyonlarca oy pusulası var

Pensilvanya Eyalet Sekreteri Kathy Boockvar, postayla gönderilen oylarının yüzde 50'sinin sayıldığını ve sayım işleminin devam ettiğini açıkladı. 

"Hâlâ sayılacak milyonlarca oy pusulası var" diyen Boockvar, "Bu yıl 2016'ya göre 10 kat daha fazla posta ile oy pusulası var. Her bir oy pusulasını sayacağız" ifadelerini kullandı. 

19:02
 
Trump'ın kampanya danışmanı: Yasal çabalarla ilerleyeceğiz

Trump'ın kampanya danışmanı, yasal olarak kullanılan oyların sayıldığından emin olmak için yasal çabalarla ilerleyeceklerini açıkladı. 

Danışmanlar ayrıca, önemli eyaletlerdeki oy pusulaları sayılmaya devam ederken bile Trump'ın kazanmasını beklediklerini söyledi.

18:44

Biden: Herkesin oyu sayılana kadar rahat etmeyeceğiz
Twitter paylaşımında "Herkesin oyu sayılana kadar rahat etmeyeceğiz" diyen Joe Biden'ın kampanya ekibinin yöneticisi Jen O'Malley Dillon, 'seçimi kazanacaklarını' dile getirdi.

18:20
 
Biden'in Kampanya Müdürü: Biden seçimi kazanma yolunda ilerliyor

Biden'ın kampanya müdürü Bauer, seçimdeki son gelişmelere ilişkin açıklama yaptı: 

- Biden seçimi kazanma yolunda ilerliyor. Biden bugün 270 delegeyi geçebilir. Nihai sonucun Biden için zafer getireceğine inanıyoruz.

- Biden Wisconsin, Nevada, Michigan, Pensilvanya'da kazanma yolunda. 

- Michigan'dan ve Georgia'da nihai sonuçları bugün, Nevada'da yarın bekliyoruz. 

- Kuzey Carolina'da sonuçların belli olması bir kaç gün sürebilir. 

- Eğer tüm resmi oylar sayılırsa biz kazanıyoruz. 

- Herhangi bir ABD mahkemesinde seçim için mücadele etmeye hazırız. 

18:05

Trump'tan açıklama
ABD Başkanı Donald Trump, Twitter'dan  "Dün gece öndeydim. Sonra, teker teker, ortaya çıkan sürpriz oyların sayımıyla sihirli şekilde kaybolmaya başladılar. Çok ilginç. Anket şirketleri tümüyle yanıldı, tarihi hata" dedi. 

17:45
 
Pensilvanya başsavcısı, seçmenleri sabırlı olmaya çağırdı
CNN'e konuşan Pensilvanya Başsavcısı Josh Shapiro, eyalette tüm oy pusulalarının sayıldığını belirterek seçmenleri sabırlı olmaya çağırdı. 

Eyaletin günün sonunda "daha net bir tabloya" kavuşacağını söyleyen Shapiro, ancak kesin sonuçların çıkmasının "hafta sonuna kadar sürebileceği" uyarısında bulundu.

Pensilvanya'ya bağlı Philadelphia'da ise oy sayımı canlı yayınlanıyor.

17:34
 
NBC: ABD, oylama öncesinde Rusya ve İran'a karşı önleyici siber saldırılar düzenledi

NBC muhabiri, ABD'nin seçimlere "müdahale girişimlerini" savuşturma gerekçesiyle Rusya ve İran'a karşı bir dizi önleyici siber saldırı başlattığını bildirdi. 

Muhabir, alınan tedbirler sayesinde bu yılki seçimin herhangi bir siber saldırıdan etkilenmeyeceğini söyledi

Ekim ayı sonlarında Washington, İran ve Rusya'yı seçimlere müdahale etmeye çalışmakla suçladı. Her iki ülke de suçlamaları reddetti.

17:17
 
Michigan'da mücadele sürüyor
Edison Araştırma, Michigan'da oyların yüzde 89'unun sayıldığını açıkladı. Buna göre, Trump yüzde 49.1, Biden ise yüzde 49.2 oy aldı. 

Mücadelenin başa baş sürdüğü Michigan'da Eyalet Sekreteri Jocelyn Benson, tüm oyların sayılacağını belirterek "Yüz binlerce oy pusulası hala sayılıyor" dedi. 

17:04

4 Trump destekçisi bıçaklandı
Beyaz Saray yakınında çıkan arbedede Trump yanlısı Proud Boys'un dört üyesi yaralandı. Polis, zanlıların Black Lives Matter'ın (Siyah Hayatlar Değerlidir) hareketi üyeleri olabileceğini açıkladı. Black Lives Matter hareketi ise polisin 'yalan söylediğini' savunurken, konuya yer veren medya organlarının da 'tehlikeli ve sorumsuz bir habercilik yaptıkları' eleştirisini getirdi.     

16:45
 
Trump'ın eski danışmanı John Bolton: Trump'ın seçim yorumları utanç verici
ABD Başkanı Donald Trump'ın görevden alınan eski Ulusal Güvenlik Danışmanı John Bolton, Trump'ın seçim sonuçlarına yönelik yaptığı yorumların 'utanç verici' olduğunu söyledi. 

Sky News'e konuşan Bolton, "Sanırım Başkan Trump'ın birkaç saat önce, kazandığı, kazanacağı, ancak seçimin ondan çalındığı yorumları, bir ABD başkanının şimdiye kadar yaptığı en sorumsuz yorumlardandı. Sonucun ne olacağını bilmiyoruz. Trump'ın kazanması mümkün, ancak tamamen kendi kişisel çıkarları için seçim sürecinin bütünlüğü konusunda şüpheler uyandırdı. Bu utanç verici" dedi.

Trump, Türkiye saati ile 10.00 civarında yaptığı açıklamada "'Bu seçim bitti' diye açıklamalarda bulundular. Ben bunu başından beri söylemiştim, kazanamazlarsa bizi mahkemeye vereceklerini söylemiştim. Florida'da büyük bir zafer kazandık, Ohio'da yüzde 8.1 bir farkla kazandık. En önemlisi, Pensilvanya'yı büyük bir farkla kazanıyoruz. 600 bin oy farkı var, başa baş bile değil.Kuzey Carolina'da çok büyük bir zafer ilan ettik. Ancak bir anda her şey durdu. Bu ülkemiz için bir utançtır, ABD'yi kandırmaya çalışıyorlar, biz bu seçimi kazandık. Şimdi tek yapılması gereken şey, seçimin dürüstlüğünün sağlanması. Ciddi bir hileden bahsediyorum. Biz Yüksek Mahkemeye başvuracağız ve oy sayımının durdurulmasını talep edeceğiz. Biz kazanacağız, ve bana sorarsanız zaten kazandık" demişti.

16:22
 
Florida'da 'Black Lives Matter' hareketine tepkili Hispanik seçmenler, Trump'ın zaferi için 'dua ediyor'
29 delegesi bulunan ve önceki başkanlık seçimlerinde belirleyici olan Florida'yı tahminlere göre Donald Trump kazandı.

Latin Amerika kökenli çok sayıda seçmen bulunan eyalette, Trump'ın Küba kökenli destekçileri, 'sosyalizm endişesi' nedeniyle Trump'a oy verdiklerini söylüyor.

Seçimleri takip eden Kübalı vatandaş Carlos Rizo, AFP mikrofonuna Trump'ın kazanması için 'dua ettiklerini' söyledi ve Black Lives Matter'ın (Siyah Hayatlar Değerlidir) ne olduğunu ve neyi kışkırttığını herkes biliyor" dedi. 

Florida nüfus dağılımı ve oy tercihleri açısından karmaşık bir eyalet olarak görülüyor. Çok sayıda Hispanik seçmene sahip ama eyaletteki Hispanikler, ülkenin diğer yerlerindeki gibi açık ara Demokrat eğilimli değil. Bunun sebebi, Florida'da yaşayan çok sayıda Kübalı Amerikalının 'sosyalizm karşıtı' hissiyat açısından Cumhuriyetçilere yakın durması.  

Florida Uluslararası Üniversitesi'nden Siyaset Bilimi Profesörü Eduardo Gamarra, "Demokratlar hispanik oylarını kaybettiler. Sadece Kübalıları değil, ayrıca Venezuelalılar, Arjantinliler, Bolivyalılar, Kolombiyalıları da. Hepsi Trump yanlısı" dedi. 

Gamarra, Siyahların Hayatı Önemlidir hareketinin Biden'ın Florida'da Latin seçmenden alacağı oyu kötü yönde etkilediği yorumu yaptı.   

16:17
 
Kuzey Dakota'da ölü bir kişi seçildi
Buzzfeed News, resmi olmayan sonuçlara göre, Kuzey Dakota'da yeni tip koronavirüs (Kovid-19) nedeniyle hayatını kaybeden bir kişinin eyalet seçimlerinde kazandığını duyurdu.

Habere göre 8. bölgeden Cumhuriyetçi partiden aday olan 55 yaşındaki David Andahl, Bismarck'tan Dave Nehring'le birlikte Demokratlara karşı sırasıyla yüzde 35 ile yüzde 45 önde götürüyorlar.

Ancak Andah, 5 Ekim'de Kovid-19 nedeniyle hayatını kaybetmişti.

Annes Pat Andahl, oğlunun çok tutkulu olduğunu, meclise girip yardım etmeyi çok istediğini belirterek, "Dört gözle bekliyordu. Bunun bir parçası olmayı dört gözle bekliyordu" diye konuştu.    

Eyalet Başsavcısı Wayne Stenehjem, daha önce Andahl'a verilen oyların yine de sayılması gerektiğini ve seçilirse boş bir kadro yaratılacağını belirterek "Bir adaya verilen oyları göz ardı etmek, eyaletteki seçmenlerin haklarından mahrum etmek olur" dedi. 

15:56
 
QAnon taraftarı Greene, ABD Temsilciler Meclisi'ne seçildi
Cumhuriyetçi Parti adayı Marjorie Taylor Greene, Georgia eyaletinden ABD Temsilciler Meclisi'ne seçildi. 46 yaşındaki Greene, QAnon taraftarı olarak biliniyor. 

Trump, seçimlerde destek verdiği Greene'i "Cumhuriyetçi Parti'nin yükselen yıldızı" olarak tanımlamıştı.

QAnon grubu Başkan Trump'ın şeytana ve onun ABD'deki takipçilerine karşı gizli ama hayati bir mücadele yürüttüğüne inanıyor. Devletin, medyanın ve iş dünyasının içerisinde şeytana tapan pedofillerin sonunu Trump'ın getireceğine inanıyorlar.

Grup aynı zamanda bir gün Hillary Clinton dahil tüm eski önemli figürlerin hapse atılacağına ve Amerikan halkının bu şekilde çürümüş kişilerden kurtulacağına inanıyor.

15:50
 
Kilit eyaletlerden Wisconsin'de başa baş mücadele
Edison Araştırma, Wisconsin'de oyların yüzde 97'sinin sayıldığını geçti. 

Son duruma göre, Trump yüzde 48.8, Biden ise yüzde 49.5 oy ile kıl payı önde bulunuyor. 

15:41
 
New York'tan ilk kez iki siyah LGBTİ+ birey Demokratlar adına seçim kazandı
New York'ta ise ilk kez açık eşcinsel iki siyah LGBTİ+ birey Ritchie Torres ve Mondaire Jones Demokratlar adına seçim kazandı. ABD medyası Torres için "Tarih yazdı" dedi.

Torres, seçildiğinin açıklanmasının ardından "Onur duydum çok teşekkür ediyorum" dedi.

Torres ayrıca, Kongre'nin ilk açık eşcinsel Afro-Latin üyesi olacak.

15:25
 
Michigan'da fark kapanıyor
Edison Araştırma'nın verilerine göre, salıncak eyaletler arasında bulunan Michigan'da sayılan oylar arttıkça rakipler arasındaki fark kapanıyor. Oyların yüzde 86'sının sayıldığı eylatte, Trump yüzde 49.4, Biden yüzde 48.9 oy aldı. 

Oyların yüzde 79'unun açıldığı sırada Trump, yüzde 52, Biden ise yüzde 47 olarak açıklanmıştı. 

Trump, 2016'da Michigan'da sadece yüzde 0.3 farkla kazanmıştı.

Michigan'ın delege sayısı 16.


14:46
 
Bazı ABD eyaletlerinde referandumlar için de oy kullanıldı
ABD'de bazı eyaletlerde başkanlık seçiminin yanı sıra referandumlar için de oy kullanıldı.

Bu referandum oylaması sonuçlarına göre New Jersey ve Arizona'da 'eğlence amaçlı esrar kullanımının yasal hale gelmesi' kararlaştırıldı.
Mississippi'de tedavi amaçlı esrar kullanımını yasallaştıran bir öneri kabul edildi.

Oregon da 'sihirli mantar' olarak bilinen psilosibinin tedavi amaçlı kullanımını onayladı. Oregon, ülke genelinde 'sihirli mantar' kullanımını yasal hale getirecek ilk eyalet olacak. Destekçileri, sihirli mantarların ruh sağlığı sorunlarına ve kaygı bozukluğuna iyi geldiğini savunuyordu.

Florida'daki oylamada da saat başı 8.53 dolar olan asgari ücretin 30 Eylül 2026'ya kadar 15 dolara çıkarılması onaylandı.

Colorado seçmenleri ise gebeliğin 22. haftasından itibaren geçerli olacak kürtaj yasağına 'hayır' dedi. 

14:35
 
Kuzey Carolina'dan Madison Cawthorn, Kongre'nin en genç üyesi oldu
1995 doğumlu Madison Cawthorn, Kuzey Carolina'nın 11. bölgesindeki seçimleri kazanarak Temsilciler Meclisi'ne girmeye hak kazandı.  

Cawthorn, ABD tarihinin en genç kongre üyesi oldu. 

14:16
 
Salıncak Eyalet Iowa'da oyların yüzde 99'u sayıldı
Salıncak eyaletler arasında bulunan Iowa'da şimdiye kadar oyların yüzde 99'u sayıldı. Buna göre, Trump yüzde 53.2, Biden ise yüzde 45 oy aldı. Iowa'nın delege sayısı 6.

13:45
 
Nevada'da oylar eşit
Edison Araştırma'nın verilerine göre, Nevada'da oyların yüzde 85'i sayıldı. Eyalette, Trump ve Biden'ın yüzde 49'ar oy aldığı belirtiliyor. 

Eyalette Türkiye saatine göre, çarşamba akşamı saat 20.00'ye kadar oy sayımı durdu.

13:42
 
Michigan'da Trump önde
Oyların yüzde 79'unun sayıldığı Michigan'da şimdiye kadar Trump, yüzde 79, Biden yüzde 47 oy aldı. 

13:18
 
California-Irvine Üniversitesi'nden Prof. Hasen: Trump'ın sayımı durdurmak için doğrudan Yüksek Mahkeme'ye gidebileceği bir yol görmüyorum
California-Irvine Üniversitesi'nden Hukuk ve Siyaset Bilimi Profesörü Rick Hasen, Trump'ın seçim sürecinde hile olduğunu ve yüksek mahkemeye gideceklerini söylemesine ilişkin "(Trump'ın) oyların sayımını durdurmak için doğrudan Yüksek Mahkeme'ye gidebileceği bir yol görmüyorum. Belirli eyaletlerde anlaşmazlıklar olabilir ve bunların bir kısmı Yüksek Mahkeme'de sona erebilir. Ancak işler böyle yürümüyor " dedi.

13:11
 
Wisconsin'de Biden çok az farkla önde
Wisconsin'de oyların yüzde 89'u sayıldı, Trump'ın oyları yüzde 49, Biden'ın da yüzde 49.3 olduğu belirtiliyor.

12:59
 
ABD tarihinin ilk trans senatörü Delaware eyaletinde seçildi
ABD'deki seçimlerde Senato için yapılan oylamada, Delaware eyaletinden Demokrat Partili Sarah McBride ülke tarihinin ilk trans senatörü seçildi. Cumhuriyetçi aday Steve Washington'ı yenilgiye uğratan 30 yaşındaki McBride, Twitter hesabından yaptığı paylaşımda "Başardık. Genel seçimleri kazandık" diyerek seçmenlerine üç defa teşekkür etti. 

McBride, LGBTİ+ hakları savunucusu olarak Demokrat Parti içinde ismini duyurmuş bir siyasetçi. Barack Obama'nın yönetimi sırasında, 2012 yılında Beyaz Saray'da staj yapmış ve trans olduğunu açıklayan ilk stajyer olarak da tarihe geçmişti. McBride, 2016'da da Demokratik Ulusal Kongresi'nde konuşma yapan ilk trans birey oldu.

Washington DC'deki Amerikan Üniversitesi'nde öğrenci birliği başkanıyken 2012 yılında trans olduğunu açıklayan McBride, eski vali Markell'in yanı sıra eski Delaware başsavcısı Beau Biden ile beraber de çalıştı. Demokrat başkan adayı Joe Biden'ın oğlu olan Beau Biden, 2015 yılında beyin kanseri nedeniyle 46 yaşında ölmüştü.

12.46

Wisconsin eyaletinin Milwaukee bölgesinde yeni eklenen oylarla birlikte Joe Biden öne geçmeye başladı. Brown bölgesinde oyların sayılması bekleniyor. 

Wisconsin'de şu anki durumda Biden yüzde 49.3, Trump'ı ise yüzde 49 olarak görülüyor. 

12:33
 
Missouri eyaletinde bir ilk: Temsilciler Meclisi'ne seçilen ilk siyah üye
ABD'de bir başka ilk de Missouri eyaletinde yaşandı. Black Lives Matter (Siyah hayatlar değerlidir) aktivisti Demokrat Partili aday Cori Bush, birinci bölgeden katıldığı seçimleri kazanarak eyaletin Temsilciler Meclisi'ne şimdiye kadar seçilen ilk siyah üye oldu. Mesleği hemşirelik olan Bush seçim sonuçlarının açıklanmasının ardından, "Başından sonuna kadar tarihe geçecek bir gün yaşadık" dedi.

Bush'un seçim zaferinin ardından yaptığı açıklama şu şekilde: 

"Mike Brown 2.278 gün önce öldürüldü. Protesto için 400 günden fazla süreyle sokaklara çıktık. Bugün, Siyah Hayatlar için bu mücadeleyi Ferguson sokaklarından Kongre salonlarına taşıyoruz. Adaleti sağlayacağız. Shirley Chisholm, 52 yıl önce Kongre'ye seçilen ilk siyah kadın oldu. Bugün, ben de Missouri'yi Kongre'de temsil etmek için seçilen ilk siyah kadın oldum. Yıl 2020. İlk olmamalıydım ama bu sorumluluğu taşımaktan onur duyuyorum. 

Missouri'nin Birinci Bölgesini 173 yıllık tarihinde temsil eden ilk kadın ben olacağım. 2016'dan beri burada kadın seçmen sayısında yüzde 74'lük bir artış gördük. Temsiliyet ve herkes için çalışan bir sistem önemlidir. Bir pandeminin ortasında Missouri'den Kongre'ye giden ilk hemşireyim. Ülkenin dört bir yanındaki hemşireler başkalarını kurtarmak için hayatlarını tehlikeye attı. İşçi sınıfından insanların kendilerine benzeyen ve mücadelelerini yaşamış temsilcilere ihtiyacı var. Ben o şampiyonum. Tüm unutulanlara, dışlananlara ve kenara itilenlere. Bu bizim anımız. 52 yıllık hanedanı bitirmek için bir araya geldik. Siyasi devrimi böyle inşa ediyoruz."

Demokratların resmi kampanya hesabından yapılan açıklamada ise "Altı yıl önce polisler, Cori'ye küresel bir hareketin kıvılcımlanmasına yardım ettiği için gaz sıktı. Bu günden itibaren, üç ay içerisinde polis sorumlu tutulacak" ifadelerine yer verildi.

12.09

Biden kampanyasından Trump'ın "Seçimi biz kazandık" iddiasına yanıt geldi. Biden kampanyası yöneticisi Jen O'Malley Dillon, yayımladığı açıklamada şu ifadeleri kullandı:

"Başkan'ın açıklamasındaki oy sayımını durdurma çabası çok çirkin, beklenmedik ve hatalıydı. Çok çirkindi çünkü bu ABD vatandaşlarının demokratik haklarını ellerinden almak için bir çabaydı. Oy sayımı durmayacak. 

11.46

Demokrat Temsilciler Meclisi Üyesi Alexandria Ocasio-Cortez, Trump'ın oy sayımı devam ederken "Seçimi biz kazandık" açıklamasına tepki gösterdi. 

Ocasio-Cortez, Trump'ın açıklamaları için şunları yazdı: "Donald Trump'ın erken zafer iddiası tehlikeli, otoriter ve meşru değil. Oyları sayın, sonuçlara saygı duyun" 

11.15

ABD basını, Biden'ın Maine'i kazandığını öngördü. 

11.10 

Başkan Trump'ın kuklasını dövüp kafasını kopardılar

Amerikalılar yeni başkanın kim olacağını belirleyecek seçim sonuçlara kilitlenmişken, New York'un Times Meydanı'nda toplanan bir grup, Trump'ın kuklasını önce dövdü, ardından kafasını kopardı.

11.02

ABD basını, Biden'ın Arizona'da kazandığını öngördü. Trump, Arizona'yla ilgili olarak "Orada da çok canlılık var ancak 'birileri' Biden'ın zaferi diyor" demişti. 

10.20

ABD Başkanı Donald Trump, Beyaz Saray'da açıklama yapıyor. Trump, tüm ekibine ve ailesine teşekkür etti. Trump, "Büyük bir kutlamaya hazırlanıyorduk, bir anda durduruldu. Dışarı çıkıp kutlama yapmaya hazırlanıyorduk. Böyle bir oy, böyle bir başarı. Bu ülkenin vatandaşları rekor sayıda katılım gösterdi. Beklemediğimiz eyaletlerde zafer kazandık. " dedi. 

Trump, henüz erken oyların sonuçlanmadığı Georgia'yla ilgili olarak "Georgia'yı kazandığımız çok açık" dedi. Trump, sayımın durdurulduğu Pennsylvania ile ilgili "Büyük bir farkla kazanıyoruz" dedi.  Trump, Fox News'un Biden'ın kazandığını belirttiği Arizona'yla ilgili, "Arizona'da çok canlılık var ama 'birileri' Biden zaferi diyor" dedi.  Ohio, Florida ve Teksas'taki galibiyeti kutlayan Trump, Kuzey Carolina'da da "büyük zafer kazandık" dedi. 

"Yüksek Mahkeme'ye başvuracağız"

Trump, "Bu seçimi kazandık. Şimdi tek yapılması gereken şey, seçimin dürüstlüğünün sağlanması. Ciddi bir hileden bahsediyorum. Yüksek Mahkeme'ye başvuracağız ve oy sayımının durdurulmasını talep edeceğiz. Kazanacağız ve bana sorarsanız zaten kazandık" dedi. 

10.10

Trump'ın sıkça hedef aldığı "Manga" ekibi yeniden seçildi

ABD Başkanı Donald Trump'ın 2016'da Beyaz Saray'a yerleşmesi sonrası sayısız ithamına maruz kalan "Manga" lakaplı 4 Demokrat isim bir kez daha Temsilciler Meclisi'ne seçildi.

Kongre'de partinin ilerici kanadında yer alan, Minnesota'dan Ilhan Omar, New York'tan Alexandria Ocasio-Cortez, Massachusetts'ten Ayanna Pressley ve Michigan'dan Rashida Tlaib 3 Kasım'daki seçim yarışını kazanan isimler arasına girdi.

09.41 

Adayların delege sayısında makas kapanıyor

Eyaletlerdeki son tabloyla birlikte adaylar arasındaki fark azalırken, AP haber ajansı, Biden'ın şimdiye kadar 224, Trump'ın ise 213 delege sayısına ulaştığını aktardı.

09.39

CNN'in projeksiyonlarına göre, Florida, Teksas gibi kritik eyaletlerde galibiyetin ardından Trump ve Biden arasındaki Seçmenler Kurulu delegeleri farkı azaldı. Delegelerde son durum şöyle:

Joe Biden: 220

Donald Trump: 213

09.24

CNN, Biden'ın Rhode Island'ı kazandığını öngördü. Rhode Island'da 4 Seçmenler Kurulu delegesi bulunuyor. 

09.09

Twitter, Trump'ın iletisine uyarı işareti koydu

Sosyal medya paylaşım sitesi Twitter, Trump'ın Demokratlara yönelik sarf ettiği "Seçimi çalmaya çalışıyorlar" iddiasına dair paylaşımına tartışmalı içerik uyarısı koydu.

09.07

Beyaz Saray Basın Sözcüsü Kayleigh McEnany, Fox News'a yaptığı açıklamada, Trump kampanyasının bu gece "büyük bir zafer" beklediğini söyledi. McEnany, Trump'ın Nevada ve Minnesota'yı kazanacağına inandıklarını söyledi.

McEnany, sonuçların açıklanmasının zaman alacağı beklenen Pennsylvania, Wisconsin ve Michigan için de galibiyet öngördüklerini söyledi.

McEnany, "Seçmenimiz Seçim Günü'nde oy veriyor. Bugün Amerikan halkının konuşup Başkan Trump'ı destekledikleri gün" dedi.

09.05

California'nın ardından en fazla delegeye sahip olan eyalet niteliğindeki Teksas'ta tahminler yanılmadı ve Başkan Trump gülen taraf oldu. AP'nin projeksiyonuna göre Trump, 38 delege daha kazandı ve seçici kuruldaki temsilci sayısını 212'ye çıkardı.

09.00

Twitter, ABD Başkanı Trump'ın Demokrat rakibi Biden'ı seçimi çalmakla suçladığı tweet'ine uyarı mesajı ekledi. Twitter'ın mesajında şu ifadeler yer aldı:

"Bu Tweet'te paylaşılan içeriklerin bir kısmı veya tümü tartışmalıdır ve bir seçime ya da başka bir toplumsal sürece katılma konusunda yanlış yönlendiriyor olabilir. "

08. 46

Joe Biden'ın kısa açıklamasına Trump'tan yanıt gecikmedi. Şahsi Twitter hesabından hemen paylaşımda bulunan Trump, Demokratların seçimi çalmaya çalıştığını iddia etti.

Trump'ın tweet'i şöyle: "Öndeyiz ama seçimi çalmaya çalışıyorlar. Buna izin vermeyeceğiz. Sandıklar kapandıktan sonra oy kullanılamaz. Bu gece bir açıklama yapacağım. Büyük galibiyet."

08.43

Demokrat Joe Biden seçim sonuçları açıklanmaya devam ederke destekçilerine hitap etti. "Geldiğimiz noktadan çok mutluyuz" diyen Biden, "Arizona'yı kazandığımızdan eminiz. Wisconsin ve Michigan konusunda da yol aldık" dedi.

Biden sözlerine özetle şöyle devam etti: "Oyları saymak uzun sürecek ama Pennsylvania'yı da kazanacağız. Seçimlerin sonuçlarını yarın sabaha kadar öğrenemeyebiliriz. Ama ben sonuçlar hakkında çok iyi şeyler hissediyorum. Hepinize minnettarım, tüm destekçilerime. Kazanacağız. Zafer bizim."

08.40

Seçimlerin en kritik eyaletlerinden biri olarak görülen Florida'da Trump ipi göğüsledi ve 29 delege daha kazandı. AP'nin tahminlerine göre; Trump bu sonuçla 174 delegeye ulaştı.

08:32
Trump kritik eyaletlerden Ohio'yu kazandı

ABD'de 59. başkanlık seçimlerinde Cumhuriyetçi aday Donald Trump, kritik önemdeki eyaletlerden Ohio'yu kazandı. Ohio'da 18 delege bulunuyor.

08.18

Joe Biden'ın kampanya ekibinde yer alan Rufus Gifford, Twitter hesabından yaptığı paylaşımda, "Kazanacağız" iddiasında bulundu.

08.15

Bloomberg muhabiri Saleha Mohsin, kritik konumdaki Wisconsin eyaletinde kazanan ismin bugün açıklanamayacağını yazdı. Pennylvania'da da benzer bir durum olduğunu aktaran Mohsin, Michigan'da sonuçların kesinleşmesi için cuma gününe kadar beklemek gerekebileceği tahmininde bulundu.

08:10

İlhan Omar yeniden milletvekili seçildi
Minnesota eyaletinde seçimlere katılan Somali kökenli başörtülü İlhan Omar, 2018'de girdiği Temsilciler Meclisine yeniden seçildi.

07.50

Delege sayısı açısından çok kritik olan Teksas'ta Biden üstünlüğünü kaybetmiş durumda. Oyların yüzde 78'i sayıldı. Trump'ın yüzde 52 ile 38 delegeyi alması bekleniyor. Teksas'ta uzun yıllardır Cumhuriyetçilerin ağırlığı var. 2016 seçimlerinde de eyaleti Trump kazanmıştı.

07.42 - Florida'da yarış nefes kesiyor

29 seçici delegeye sahip ve her seçimde sürprizlere açık olan eyalet Florida'da yarış tüm hızıyla sürüyor. Eyaletin sembolik bir önemi de var; 1964'ten beri Florida'yı kazanan başkanlığı da kazanıyor. Pek çok eyalette oyların yüzde 50'si sayıldıktan sonra kazanan belli olurken, Florida'da oyların yüzde 98'i sayılmasına rağmen kesin sonuçlar açıklanmış değil. Son sonuçlara göre; oyların yüzde %51,3'ü Trump'ın, yüzde 47,8'iyse Biden'ın ancak Biden'ın hala sürpriz yapma ihtimali var.

07. 20 - ABD tarihinin ilk trans senatörü seçildi

Başkanlık yolunda çekişmeye sahne olan Biden-Trump rekabetinin yanı sıra ABD seçimlerinde bir de ilk yaşandı. Demokrat Parti adına Delaware eyaletinden yarışa katılan 30 yaşındaki LGBT+ hakları aktivisti Sarah McBride ülke tarihinin ilk trans senatörü oldu.

07.11 - ABD haritasında mavi ve kırmızı renklerin dağılımı son şeklini almaya başlıyor, tablo netleşiyor:

Kaliforniya - Biden
Idaho - Trump
Oregon - Biden
Washington - Biden

06.53 - Missouri'de sürpriz yok

Cumhuriyetçilerin kalelerinden sayılan Missouri'de oyların yüzde 58'nin sayılmasının ardından Trump'ın 10 delegeyi kazandığı kesinleşti.

06.48 - Temsilciler Meclisi'nde çoğunluk yine Demokratlarda

NBC News ve Fox News, gelen sonuçlara göre Demokratların Temsilciler Meclisi'ndeki çoğunluğu koruduğunu aktarırken, Demokratların sandalye sayısının bir önceki döneme kıyasla en az 5 arttığı da belirtildi.

06.42 - Beklendiği gibi azınlıklar Demokratları seçti

Sandık çıkış anketleri siyahiler ile Asya ve Latin Amerika kökenlilerin büyük çoğunluğunun Biden'ı seçtiğini gösterdi. 

Trump'ın siyahilerin oyunun yüzde 11'ini aldığı ortaya çıkarken, Cumhuriyetçi aday Asyalılardan yüzde 30, Latin Amerika kökenlilerden yüzde 31 oy aldı.

Diğer azınlık topluluklarındaysa Biden'ın oyu yüzde 58 olurken Trump'ın oyu yüzde 39'da kaldı.

BBC'nin yayımladığı sandık çıkış anketleri, üniversite mezunlarının çoğunun Demokratlara oy verdiğini de ortaya koydu. Üniversite mezunu olmayanlardaysa durum tam tersi.

06.34 - Salıncak eyaletlerden New Mexico Biden'ın

Seçimin kaderini belirleyecek salıncak eyaletlerden New Mexico'yu Joe Biden'ın kazanması kesinleşti. Oyların yüzde 59'u sayılırken, Biden yüzde 53,9'luk oy oranıyla eyaletin 5 delegesini garantiledi.

06.30 - Kuzey Karolina'da Trump şapkalı bir seçmen, oy verme merkezi önünde göz altına alındı

Kuzey Karolina eyaletinde bir oy verme merkezinin önünde Trump şapkasıyla dolaşıp diğer seçmenler için tehdit oluşturduğu iddia edilen bir adam göz altına alındı. New York Times'ın haberine göre Charlotte Mecklenburg Polis Teşkilatı, 36 yaşındaki Justin Dunn'ın salı sabahı oyunu 202. Bölge'de kullandığını, sonrasında oy verme alanı yakınlarında "dolaşmaya devam ettiğini" ve bu kişinin "diğer seçmenlere gözdağı verme ihtimaline" dair polise ihbar geldiğini bildirdi.

06.20 - Colorado'dan Biden'a 9 delege daha

Associated Press Colorado'da Joe Biden'ın zaferini ilan etti. Demokrat başkan adayı 9 delege kazandı.

06.18 - Kansas'ta Trump'tan beklenen zafer, Demokratlar oylarını artırdı

Associated Press, Kansas'ta Trump'ın seçimi kazandığını duyurdu. Cumhuriyetçiler 6 delege oyunu kazandı. 2016'da iki parti arasındaki fark yüzde 20'den fazlayken bu seçimde Demokratlar oylarını hayli artırdı.

06.11 - Twitter'dan Trump'a uyarı

Twitter, oy sayımları sürerken erken zafer ilanlarını uyarı işaretiyle vermeye başladı. Başkan Donald Trump'ın Güney Karolina'yı kazandığını yazan "Team Trump" adlı resmi Twitter hesabının paylaşımı da bu uyarıların eklendiği tweet'ler arasında yer aldı.

05.59  - Delege tablosunda son durum:

Açılan oylara göre şu ana kadar Demokrat Joe Biden 131, Cumhuriyetçi Donald Trump 92 delege kazandı

Gelen oyların yüzde 46,4'ünü Biden, yüzde 50,1'ini Trump aldı.

05.41 - Seçimin kaderini belirleyecek salıncak eyaletlerde son durum:

Florida (29 delege): Oyların yüzde 90'ından fazlası sayıldı. Biden yüzde 47,8 - Trump yüzde 51,3.

Georgia (16 delege): Oyların yüzde 42'si sayıldı. Biden yüzde 42,5 - Trump yüzde 56,5.

Kuzey Karolina (15 delege): Oyların yüzde 80'inden fazlası sayıldı. Biden yüzde 50,4 - Trump yüzde 48,5.

Michigan (16 delege): Oyların yaklaşık yüzde 20'si sayıldı. Biden yüzde 40,8- Trump yüzde 57,3.

New Hampshire (4 delege): Oyların yaklaşık yüzde 20'si sayıldı. Biden yüzde 56,1 - Trump yüzde 42,3.

Ohio (18 delege): Oyların yüzde 60'ından fazlası sayıldı. Biden yüzde 50,6- Trump yüzde 48,2.

Pensilvanya (20 delege): Oyların yüzde 12'si sayıldı. Biden yüzde 61, 4 - Trump yüzde 37,6.

Teksas (38 delege): Oyların yüzde 63'ü sayıldı. Biden yüzde 49,6 - Trump yüzde 49,1.

Wisconsin (10 delege): Oyların yaklaşık yüzde 10'u sayıldı. Biden yüzde 43,8 - Trump yüzde 54,7.

05.14 - New York Times: Üç eyalet kritik

ABD'nin etkili gazetelerinden New York Times, Cumhuriyetçilerin güçlü olduğu üç eyaletin kritik olduğunu vurgulayarak, seçimlerin gidişatıyla ilgili şu yorumda bulundu: "Eğer Joe Biden şu üç eyaletten birini kazanırsa büyük ihtimalle başkanlığı kesin. Eğer Trump üçünü de kazanırsa, kazananın belirlenmesi günler sürebilir. Bu üç eyalet; Florida, Georgia ve Kuzey Karolina."

05.08 - Kesinleşen son sonuçlar

Nebraska - Trump
New Mexico - Biden
Louisiana - Trump
Wyoming - Trump
Güney Dakota - Trump
Kuzey Dakota - Trump
New York - Biden

05.05 - Kamala Harris: Sandıkları terk etmeyin

Demokratların başkan yardımcısı adayı Kamala Harris "sandıkları terk etmeyin" çağrısında bulundu.


04.58 - Indiana eyaletinde de sonuçlar kesinleşti

Indiana'da oyların yüzde 53'ü sayıldı. Associated Press kesin sonuçları açıkladı. 11 delege Trump'ın.

04.52 - Kesinleşen son sonuçlar

Batı Virginia - Trump 
Kentucky - Trump
Arkansas - Trump
Vermont - Biden
Oklahoma - Trump
Rhode Island - Biden
Tennessee - Trump
New Jersey - Biden
Massachusetts - Biden
Mississippi - Trump
Maryland - Biden
Alabama - Trump
Illionis - Biden
Güney Karolina - Trump
Delaware - Biden
Connecticut - Biden
Virginia - Biden

04.48 - AP'ye göre şu ana kadar kesinleşen delege sayıları:

Biden: 85 
Trump: 61
 

03.38 - Batı Virginia'da sürpriz yok 

Cumhuriyetçilerin güçlü olduğu Batı Virginia eyaletinde Donald Trump'ın beklendiği gibi rahat bir galibiyet aldığı görülüyor. İlk sonuçlara göre eyaletin 5 delegesi Trump'a gidiyor. 

03.25 - ABD genelinde yaklaşık 5 milyon oy sayıldı

Biden yüzde 49.7- 2 milyon 393 bin 491
Trump yüzde 49.3 - 2 milyon 373 bin 445

03.20 - Kentucky Trump'ta, Vermont Biden'da

Oyların yüzde 41'nin sayıldığı Kentucky eyaleti için Associated Press kesin sonuçları açıkladı. Sekiz delege oyu Donald Trump'ın.

Oyların yüzde 16'sının sayıldığı Vermont eyaleti için Associated Press kesin sonuçları açıkladı. Üç delege oyu Joe Biden'ın.

03.00 - İlk sandıklar kapandı, gözler kritik eyaletlerde

Donald Trump ve Joe Biden arasında geçen seçim yarışında önemli eyaletlerden olan Florida ve Georgia'da sandıklar yerel saatle 19.00 (TSİ 03:00, 4 Kasım) itibarıyla kapandı. Aynı saatte Kentucky, New Hampshire, Güney Karolina ve Vermont'ta da oy verme işlemleri sona erdi.

19.30'da da (TSİ 03.30, 4 Kasım) seçimin kaderini belirleyecek salıncak eyaletlerden Kuzey Karolina ve Ohio'nun yanı sıra Batı Virginia'da da oy verme işlemi bitti.

02.45 - Rekor katılım öngörülüyor

New York Times, ilk sandıkların kapanmasıyla birlikte Arizona, Florida, Georgia, Nevada, New Jersey, New Mexico, Kuzey Karolina ve Utah'ta 2016 seçimlerine göre daha yüksek katılım görüldüğünü bildirdi. Gazete kesin olmayan verilere göre söz konusu eyaletlerde son seçime kıyasla katılımda yüzde 90'dan fazla artış gözlendiğini aktardı. 

Ülke genelinden verileri toplayan Florida Üniversitesi profesörü Michael P. McDonald ise ABD'nin yaklaşık 160 milyon oy yolunda ilerlediğini söyledi. NYT'ye göre bu rakam, oy verme hakkına sahip nüfusun yaklaşık yüzde 67'sinin seçime katıldığı anlamına geliyor ve ABD'nin 100 yılı aşkın sürede gördüğünden daha yüksek bir rakamı ifade ediyor.

ABD halkı 59. başkanlık seçimi için sandık başına gitti. 

Başkanlık seçimi, Cumhuriyetçilerin adayı Başkan Donald Trump ile Demokratların adayı Joe Biden'ın arasında yapıldı.

Başkanın yanı sıra, Kongre'nin iki kanadı olan 435 sandalyeli Temsilciler Meclisi'nin tamamı ile 100 üyeli Senato'daki 35 sandalye için de sandığa giden halkın yaklaşık 100 milyonu oyunu "erken" kullandı.

Tüm dünyada en çok koronavirüs vaka ve ölümlerinin görüldüğü ABD'de uzun zamandır var olan posta yoluyla oy kullanma yöntemi, bu seçimde, seçmenlerin yüzde 70'ini kapsayacak şekilde genişletildi. 

Posta yoluyla oy kullanma sürecinde, bazı eyaletlerin 3 Kasım gününe kadar oy sayım sürecine başlayamaması ve kritik eyaletlerin seçim gününden sonra da gelen onaylı oyları kabul edecek olması süreci daha da karmaşık hale getirdi. 

Oyların aynı gün içinde sayımının bitmesi beklenmiyor bu da başka tartışmaları beraberinde getiriyor. 

Trump sonuçları 3 Kasım'da görmek istediğini belirtiyor.

Toplamda daha fazla oy alan değil, 270 delegeye ulaşan seçilecek 

ABD'de seçmenler, destekledikleri partinin delegelerine oy veriyor.

Seçiciler Kurulu adı verilen bu sistemde her eyalete farklı ağırlıklarla dağıtılmış toplam 538 delege belirleniyor. 

Bu sayının yarıdan 1 fazlasına yani 270 delegeye ulaşan aday, Beyaz Saray'a gitmeye hak kazanıyor.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.