Hava Durumu

Kritik görüşme bitti

Cumhurbaşkanı Erdoğan-Vladimir Putin görüşmesi sona erdi. İki liderin baş başa görüşmesi 2 saat 10 dakika sürdü. Heyetlerarası görüşmenin ardından İki lider ortak bir basın toplantısı düzenledi.

Haber Giriş Tarihi: 13.11.2017 20:05
Haber Güncellenme Tarihi: 13.11.2017 20:05
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.yenidonem.com.tr/
Kritik görüşme bitti

Cumhurbaşkanı Erdoğan üç ülkeyi kapsayan önemli bir tura çıktı, ilk durağı Rusya'da Devlet Başkanı Vladimir Putinle görüştü. Görüşme yaklaşık 2 saat 10 dakika sürdü ve heyetler arası görüşmeye geçildi.  Görüşmelerin ardından iki lider ortak basın toplantısı düzenledi. 

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın açıklamalarından satır başları;

Putin'le bu yıl altıncı görüşmemizi gerçekleştirdik. İlişkilerimizin derinleştirilmesinde mutabık kaldık.

Ekonomik ilişkilerimiz de yükseliş seyrine girdi Ekonomide son kısıtlamaların da kalkmasını istiyoruz..

Türk Akımı ve Akkuyu Nükleer Santrali konusundaki işbirliğimiz devam ediyor. Vize dahil tüm engelleri kaldırmamız gerekiyor.

Bölgesel konuları ele alma fırsatımız oldu. Suriye ihtilafına ilişkin gelişmeleri değerlendirdik. Suriye'de siyasi bir çözüm olmasında mutabıkız.

2019 DÖNÜM NOKTASI OLACAK

Rusya ile kültür ve turizm alanında da eskisinden daha iyiye gitmek istiyoruz.

İlk 9 ayda 4 milyon Rus turist ülkemizi ziyaret etti. 2019 yılında Türkiye ve Rusya'da karşılıklı düzenlenecek kültür ve turizm yılı bu açıdan dönüm noktası olacak

Putin'in açıklamalarından satır başları;

Ticaret hacmimiz yüzde 36 arttı. Rusya, Türkiye ilişkileri kriz öncesi seviyesine ulaştı.

Başta Suriye olmak üzere bölgesel konuları ele aldık. 

Türk akımı ve nükleer santral projesini ele aldık. İran ziyareti hakkında Erdoğan'a bilgi verdim. 

Suriye'de şiddet azaldı, diyalog için şartlar oluşuyor.

GÖRÜŞME ÖNCESİ KISA AÇIKLAMA

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile basına açık görüşmesinde sözlerine Sayın Başkan çok kısa bir süre içerisinde sizlerle tekrar bir araya gelmenin mutluluğu içerisindeyim" diyerek başladı.

Özellikle bu normalleşme süreci içerisinde gerçekten yoğun bir şekilde bir araya gelişlerinin, Türkiye ve Rusya Federasyonu arasındaki ikili ilişkileri daha da güçlendirdiğine işaret eden Erdoğan, "Gerek bölgede ikili ilişkilerimiz bunun yanında bölge sorunlarına yönelik dayanışmamız, geleceğe yönelik güvenimizi de artırıyor. Aramızdaki siyasi, askeri, ekonomik, ticari bütün bu ilişkiler her geçen gün artarak devam ediyor. İkili görüşmelerimiz sadece rutin olmanın ötesinde, aynı zamanda telefon diplomasimiz de aramızda ve üst düzey yöneticiler arasında da güçlü bir şekilde devam ediyor. Ben bu davetinize de çok teşekkür ediyorum. İnanıyorum ki verimli bir görüşme olacak. Buradan da Kuveyt ve Katar'a bu şekilde ayrılacağız" diye konuştu.

PUTİN: İLİŞKİLER ESKİ HALİNE DÖNDÜ

Rusya Devlet Başkanı Putin de Türkiye ile Rusya'nın, Suriye krizi dahil tüm alanlarda birlikte çalıştıklarını vurgulayarak, "Yaptığımız görüşmeler, bu konuların çözümüne ilişkin olumlu bir etki yaratıyor" değerlendirmesinde bulundu. Geçen yıl iki ülke arasındaki ticaret hacminde yaşanan düşüşe işaret eden Putin, "Ancak bu yılın ilk 8 ayında ticaret hacmimiz yüzde 30'dan fazla arttı. Türkiye ile Rusya arasındaki ilişkilerin, artık tümüyle eski haline döndüğünü söyleyebiliriz" dedi.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.