Hava Durumu

Kritik toplantı sona erdi! İki liderden dikkat çeken açıklamalar

Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy, heyetler arası görüşme sonrası açıklamalarda bulundu. Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Türkiye ve Ukrayna arasında önemli adımlar atıyoruz. Ticaret hacmimizi 10 milyar dolara çıkarmak gibi bir hedef belirlemiştik. Turizm alanında küresel salgına rağmen bu yıl 500 binden fazla Ukrayna misafiri ağırlamış olmamız, halklarımız arasındaki yakınlığı ve Ukraynalı misafirlerimizin güvenli turizm girişimimiz kapsamında aldığımız önlemlere olan itimadını açıkça gösteriyor" dedi. Zelenskiy ise konuşmasında iki ülke arasındaki dostluğa dikkat çekerek, "Hiçbir virüs aramızdaki dostluğa engel olamaz. Ukrayna ve Türkiye stratejik ortaklığını geliştirmeye ve karşılıklı çıkarların olduğu her alanda hazırlar. Türkiye'nin Ukrayna'ın egemenliğine ve toprak bütünlüğüne verdiği destek bizim için çok önemlidir" ifadelerini kullandı

Haber Giriş Tarihi: 16.10.2020 19:12
Haber Güncellenme Tarihi: 16.10.2020 19:12
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.yenidonem.com.tr/
Kritik toplantı sona erdi! İki liderden dikkat çeken açıklamalar

İşte iki liderin açıklamalarından satır başları:

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Sayın Zelenskiy'i Türkiye'de ağırlamaktan mutluluk duyuyorum. Bugün gerek ikili, gerekse heyetler arası, ardından dar kapsamlı yaptığımız görüşmelerle gerçekten Türkiye Ukrayna arasında önemli adımları az önce attığımız imza ile gerçekleştirdik. Türkiye ve Ukrayna arasında önemli adımlar atıyoruz. Salgın başlamadan hemen önce Şubat ayında Kiev'i ziyaret etmiştim. Arayı fazla açmadan sayın Zelenkiy'le bir araya gelmemiz ilişkilerimizi güçlendirme yönündeki güçlü irademizin bir tezahürüdür. İmzalanan metinler de bu irademizin pek çok başlıkta somut projelerle vücut bulmasını sağlayacaktır. Bugün değerli dostumla yapılan görüşmelerde ikili ilişkilerimizdeki konuları etraflıca gündeme aldık.  İşbirliğimiz savunma sanayinden, turizmden sağlık turizmine geniş yelpazede karşılıklı yarar temelinde derinleşiyor. Serbest ticaret anlaşması müzakerelerini süratle neticelendirme konusunda sayın Zelenki'yle hemfikiriz.

'TERÖR ÖRGÜTLERİ İLE MÜCADELEDE HEMFİKİRİZ'

Ticaret hacmimizi 10 milyar dolara çıkarmak gibi bir hedef belirlemiştik. Turizm alanında küresel salgına rağmen bu yıl 500 binden fazla Ukrayna misafiri ağırlamış olmamız, halklarımız arasındaki yakınlığı ve Ukraynalı misafirlerimizin güvenli turizm girişimimiz kapsamında aldığımız önlemlere olan itimadını açıkça gösteriyor. Özellikle terör örgütleri ile mücadelede eşgüdümde hemfikiriz. Türkiye Kırım'ın yasadışı ilhakını tanımamıştır ve tanımayacaktır. Türkiye ile Ukrayna arasındaki tarihi ve insanı bağların önemli unsuru olan Kırım Tatarı kardeşlerimize Ukrayna makamlarıyla desteğimiz devam edecektir. Soydaşlarımız için konut inşası projesi, Kiev'deki cami projemiz çalışmaları sürüyor. Bugün bu çalışmalarımızla ilgili son durumu da değerlendirdik. Sayın Devlet Başkanı bize Ukrayna'nın Doğu'sundaki güncel durumu aktardı. Burada 27 Temmuz'dan beri sürdürülen ateşkesin devamını temenni ediyoruz. Bölgemizin barış ve istikrarı adına biz de elimizden gelen desteği göstermeye hazırız. Toplantımızın hayırlara vesile olmasını diliyorum, kıymetli dostum Zelenski'ye ziyareti için tekrar teşekkür ediyorum.

ZELENSKİ'NIN AÇIKLAMALARI

Diyaloğumuz dinamik bir şekilde sürüyor. Hiçbir virüs aramızdaki dostluğa engel olamaz. Ukrayna ve Türkiye stratejik ortaklığını geliştirmeye ve karşılıklı çıkarların olduğu her alanda hazırlar. Türkiye'nin Ukrayna'ın egemenliğine ve toprak bütünlüğüne verdiği destek bizim için çok önemlidir.

İşgal altındaki Kırım'da insan haklarının korunmasını sağlamak için BM Genel Kurulu'nun 75. oturum çerçevesinde yakın işbirliği içerisinde çalışacağız. Türkiye'yi Kırımlıların haklarını korumak ve işgalden kurtarmak için uluslararası ortakları birleştirme amacı olan Kırım projesine davet ettim. Bu projeyi desteklemeye ve orada aktif bir şekilde rol almaya hazır olduğunuz için minnettarım. Bugün Donbastaki zor durumu ele aldık. Krizi çözmek ve barışı sağlamak için politik ve diplomatik yolun tek ve doğru yol olduğu kararına vardık. Ayrıca korona ile ilgili duruma rağmen ikili ticaretimizin olumlu dinamiklerini sürdürebildiğini kaydettik. Olumlu eylemi devam ettirmek için serbest ticaretin sonuçlandırılmasını, hızlandırma ve bu önemli süreci yavaşlatan tüm sorunları çözme konusunda anlaştık. Karadeniz'de güvenlik ve Ukrayna'nın Avrupa Atlantik rotasının uygulanmasının dahil olmak üzere, güvenlik ve savunma alanı üzerinde ortak bir görüşümüz var.

CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN'A TEŞEKKÜR

Görüşmemizin İstanbul'da gerçekleşmesinden memnunun. İstanbul, sadece Türk ve Ukrayna halkları için değil, tüm dünya için özel tarihi ve manevi değeri olan bir yerdir.  Sayın Cumhurbaşkanı Erdoğan'la görüşmenin son derece samimi yanı sıra bu şehrin özel enerjisini de hissediyoruz. Tüm bunlar Ukrayna ve Türkiye arasındaki ilişkileri sürekli gelişmeye teşvik ediyor ve ileriye dönük enerjiyle besliyor. Misafirperverliğiniz için teşekkür ederim. Ayrıca Sayın Cumhurbaşkanınız şahsında Türkiye ve Türk halkına teşekkür ediyorum.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.