Kurban etinden en sık yapılan hatalar...

Özel Hayat Hastanesi Diyetisyeni Fatma Hallaç, Kurban Bayramı'na sayılı günler kala hem kurban etinin saklanma ve pişirilmesine, hem de tüketim miktarına kadar pek çok önemli konuda uyarılarda bulundu.

SAĞLIK, 17 Temmuz 2021 Cumartesi, 13:32
Kurban etinden en sık yapılan hatalar...

Et yemeklerinin bolca tüketileceği Kurban Bayramı'na sayılı günler kaldı. Bayram geleneklerimizden olan tatlı, şeker tüketimine ek olarak bu bayramda kırmızı et tüketiminin miktarı ve sıklığı da artıyor.

Konuyla ilgili uyarılarda bulunan Özel Hayat Hastanesi Diyetisyeni Fatma Hallaç, "Bayram boyunca kırmızı et tüketiminin miktarı ve sıklığının artması ile birlikte kalp-damar hastaları, diyabet ve hipertansiyon hastaları risk altındadır. Her zaman olduğu gibi bayramda da sağlıklı beslenmenin temel prensiplerine, yiyecek seçimine, porsiyon kontrolüne ve besin gruplarının dengeli dağılması için alınması gereken önlemlere uymaya herkes özen göstermelidir" dedi.

Protein önemli

Doğru beslenme ilkeleri arasında yeterli miktarda protein tüketiminin önemli bir yer tuttuğuna dikkat çeken Diyetisyen Hallaç, "Gün içinde toplam tüketilmesi gereken protein miktarı kişinin ağırlığına, fiziksel aktivitesine, sağlık durumuna göre değişmektedir. Hayvansal kaynaklı proteinlerin büyük bir kısmını etler oluşturmaktadır. Fakat hayvansal kaynaklı proteinlerin doymuş yağ ve kolesterol içerikleri fazla olduğundan tüketim miktarlarına dikkat edilmesi gereklidir. Bireye göre tüketim miktarı değişmekle beraber günde 100-150 gr. tavuğun göğüs eti, hindi, yağsız dana eti, balık gibi etlerin tüketilmesi uygundur. Ayrıca etin tüketim miktar ve çeşidi kadar pişirme ve saklama koşulları da önemlidir" diye konuştu.

Etler nasıl saklanmalı?

Kurban etlerinin saklanma koşullarına dair de bilgi paylaşan Diyetisyen Hallaç, "Etler kolaylıkla bozulabilen potansiyel riskli besinlerdir. Etlerin dondurulduktan sonra tekrar çözünmesi bazı 'mikroorganizmalar' için üreme ortamı oluşturur ve bu da sağlığımızı tehdit eder. Çözünen et hemen pişirilmeli ve tekrar dondurulmamalıdır. Kurban etleri büyük parçalar şeklinde değil, birer yemeklik olacak şekilde küçük parçalara ayrılarak buzdolabı poşetine veya yağlı kâğıda sarılmalı ve buzdolabının buzluk kısmında veya derin dondurucuda saklanmalıdır. Bu şekilde hazırlanan etler, buzlukta -2 derecede birkaç hafta, -18 derece derin dondurucuda ise 3 - 4 ay süreyle saklanabilir" ifadelerini kullandı.

Sakatat tüketimi uyarısı

Kurban etinin tüketimi ile ilgili de bilgi veren Hallaç, "Etler sindirimi zor olan besinlerdir. Yeni kesilmiş hayvanların etlerindeki sertlik, hem pişirmede hem de sindirimde zorluğa yol açar. Özellikle mide-bağırsak hastalığı olan kişiler kurban etlerini hemen tüketmemeli, buzdolabında birkaç gün beklettikten sonra haşlama veya ızgara pişirme yöntemiyle pişirerek tüketmelidir. Bu dönemde genel olarak sakatat tüketimi de artmaktadır. Özellikle kolesterol hastaları ile kalp-damar hastalığı riski taşıyan kişiler sakatat tüketiminden kaçınmalıdır" dedi.

"Kurban etleri nasıl pişirilmeli"

Son olarak kurban etlerinin pişirilmesi konusunda açıklamalar yapan Özel Hayat Hastanesi Diyetisyeni Fatma Hallaç, sözlerini şöyle noktaladı: "Etle yapılan yemekler kendi yağı ile pişirilmeli ve ilave yağ eklenmemelidir. Özellikle kuyruk yağı veya tereyağının et yemeklerinde kullanılmasından kaçınılmalıdır. Etler mangal yapılacaksa kömürleşecek şekilde kızarmamasına dikkat edilmeli. Kömürleşen etler her zaman kanser riski taşır, aynı zamanda etin ateşe yakın olması B1, B12, folik asit gibi vitaminlerin kaybına da yol açar. Yüksek ateş yüzeydeki proteinleri birdenbire katılaştırır ve ısı etin iç kısmına ulaşamaz. Etlerin iç sıcaklığı en az 75 C olmalıdır. Çok yüksek ısı, etin dış yüzeyinin yanmasına ve su kaybının fazla olmasına yol açarak besin öğesi kaybını arttırır."

GÜNCEL
Milas'ta alevler termik santrale sıçradı
Muğla Milas'ta devam eden orman yangını termik santrale sıçradı.
GÜNCEL
Türkiye'de son 24 saatte 26.822 yeni vaka!
Sağlık Bakanlığı'nın internet sitesinde yer alan "Türkiye Günlük Koronavirüs Tablosu" güncellendi...
GÜNCEL
Konya'da 7 kişinin silahla öldürülmesiyle ilgili aranan katil zanlısı yakalandı
Konya'da 7 kişinin silahla öldürülmesiyle ilgili aranan katil zanlısı Mehmet Altun yakalandı.
GÜNCEL
Teşhisi konulamayan bebek hayatını kaybetti
Bursa'nın İnegöl ilçesinde teşhis konulamayan 7 aylık bebek hayatını kaybetti.
GÜNCEL
Bakan Çavuşoğlu Manavgat'ta son durumu açıkladı
Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Manavgat'ta aralıksız sürdürülen yangınla mücadele ç...
SPOR
Türkiye, Tokyo'da süren Olimpiyat Oyunları'nda iki madalyayı da garantiledi
Türkiye'yi temsil eden boksörler Buse Naz Çakıroğlu ve Busenaz Sürmeneli, yarı finalde rakiplerin...
Bursa Kent Konseyi'nden yangın bölgelerine yardım
MSB: Denizden tahliyeye destek için 2 gemi sevk edildi
Bursa'da Süper Enduro Şampiyonası heyecanı
Koronavirüs aşılarına zam

En Çok Okunan Haberler

Aşırı sıcak hava ne kadar sürecek? Meteorolo...

Türkiye 8 gündür orman yangınları ve aşırı sıcaklarl...

Bursa'da su kanalına tehlikeli atlayış...

Bursa'nın Mustafakemalpaşa ilçesinde aşırı sıcaklard...

Bursa Gülbahçe'de 1 ayda 4 kere trafo patladı!

Gülbahçe Mahallesi'nde 1 ayda 4 kere meydana gelen t...

Bursa'da seyir halindeki otomobil alev aldı!

İznik'te gece saat 00.10'da bir otomobil seyir halin...

Minibüsten para çalan hırsız kameraya yakalandı

Bursa'da bindiği yolcu minibüsünde arka koltuğa sakl...

Bursa'da su kesintisi

Bursa Büyükşehir Belediyesi BUSKİ Genel Müdürlüğü Ka...

ARSİYAD'dan Kutlucan'a ziyaret

Artvinli Sanayici İş İnsanları Derneği'nin (ARSİYAD)...

İznik Ultra maratonuna saatler kaldı

Türkiye'nin en büyük maraton yarışı olan İznik Ultra...

Bursaspor Luka Capan'ı resmen duyurdu

Bursaspor Kulübü, transfer tahtasını açtıktan sonrak...

Polisin dikkati yangını engelledi

Bursa'nın İnegöl ilçesinde mobilya imalathanesinde y...

Nilüfer'deki Kent Bostanları'nda hasat zamanı

Nilüfer Belediyesi Kent Bostanları'nda çeşit denemes...

Bursa'da zabıta ekipleri yangın nöbetinde

Nilüfer Belediyesi Zabıta Müdürlüğü'ne bağlı ekipler...

DOSABSİAD'dan afet bölgesine ihtiyaç malzeme...

Nilüfer Çevikel'in Başkanlığını yaptığı TÜGİAD'ın ar...

Kosova'daki tarihi dut ağacı Osmangazi'ye em...

Kosova'daki Sultan 1. Murad-ı Hüdavendigâr tür...

Bursa'nın mobil yangın yönetim aracı mücadel...

Orman Genel Müdürlüğü tarafından Bursa Bölge Müdürlü...