Kurbanda et tüketimine dikkat!

Özel Hayat Hastanesi Diyetisyeni Fatma Hallaç, Kurban Bayramı'na sayılı günler kala hem kurban etinin saklanma ve pişirilmesine, hem de tüketim miktarına kadar pek çok önemli konuda uyarılarda bulundu.

SAĞLIK, 16 Temmuz 2021 Cuma, 15:46
Kurbanda et tüketimine dikkat!

Et yemeklerinin bolca tüketileceği Kurban Bayramı'na sayılı günler kaldı. Bayramgeleneklerimizden olan tatlı, şeker tüketimine ek olarak bu bayramda kırmızı et tüketiminin miktarı ve sıklığı da artıyor.

Konuyla ilgili uyarılarda bulunan Özel Hayat Hastanesi Diyetisyeni Fatma Hallaç, "Bayram boyunca kırmızı et tüketiminin miktarı ve sıklığının artması ile birlikte kalp-damar hastaları, diyabet ve hipertansiyon hastaları risk altındadır. Her zaman olduğu gibi bayramda da sağlıklı beslenmenin temel prensiplerine, yiyecek seçimine, porsiyon kontrolüne ve besin gruplarının dengeli dağılması için alınması gereken önlemlere uymaya herkes özen göstermelidir" dedi.

Protein önemli ama

Doğru beslenme ilkeleri arasında yeterli miktarda protein tüketiminin önemli bir yer tuttuğuna dikkat çeken Diyetisyen Hallaç, "Gün içinde toplam tüketilmesi gereken protein miktarı kişinin ağırlığına, fiziksel aktivitesine, sağlık durumuna göre değişmektedir. Hayvansal kaynaklı proteinlerin büyük bir kısmını etler oluşturmaktadır. Fakat hayvansal kaynaklı proteinlerin doymuş yağ ve kolesterol içerikleri fazla olduğundan tüketim miktarlarına dikkat edilmesi gereklidir. Bireye göre tüketim miktarı değişmekle beraber günde 100-150 gr. tavuğun göğüs eti, hindi, yağsız dana eti, balık gibi etlerin tüketilmesi uygundur. Ayrıca etin tüketim miktar ve çeşidi kadar pişirme ve saklama koşulları da önemlidir" diye konuştu.

Etler nasıl saklanmalı?

Kurban etlerinin saklanma koşullarına dair de bilgi paylaşan Diyetisyen Hallaç, "Etler kolaylıkla bozulabilen potansiyel riskli besinlerdir. Etlerin dondurulduktan sonra tekrar çözünmesi bazı 'mikroorganizmalar' için üreme ortamı oluşturur ve bu da sağlığımızı tehdit eder. Çözünen et hemen pişirilmeli ve tekrar dondurulmamalıdır.Kurban etleri büyük parçalar şeklinde değil, birer yemeklik olacak şekilde küçük parçalara ayrılarak buzdolabı poşetine veya yağlı kâğıda sarılmalı ve buzdolabının buzluk kısmında veya derin dondurucuda saklanmalıdır. Bu şekilde hazırlanan etler, buzlukta -2 derecede birkaç hafta, -18 derece derin dondurucuda ise 3 - 4 ay süreyle saklanabilir" ifadelerini kullandı.

Sakatat tüketimi uyarısı

Kurban etinin tüketimi ile ilgili de bilgi veren Hallaç, "Etler sindirimi zor olan besinlerdir. Yeni kesilmiş hayvanların etlerindeki sertlik, hem pişirmede hem de sindirimde zorluğa yol açar. Özellikle mide-bağırsak hastalığı olan kişiler kurban etlerini hemen tüketmemeli, buzdolabında birkaç gün beklettikten sonra haşlama veya ızgara pişirme yöntemiyle pişirerek tüketmelidir. Bu dönemde genel olarak sakatat tüketimi de artmaktadır. Özellikle kolesterol hastaları ile kalp-damar hastalığı riski taşıyan kişiler sakatat tüketiminden kaçınmalıdır" dedi.

"Kurban etleri nasıl pişirilmeli"

Son olarak kurban etlerinin pişirilmesi konusunda açıklamalar yapan Özel Hayat Hastanesi Diyetisyeni Fatma Hallaç, sözlerini şöyle noktaladı: "Etle yapılan yemekler kendi yağı ile pişirilmeli ve ilave yağ eklenmemelidir. Özellikle kuyruk yağı veya tereyağının et yemeklerinde kullanılmasından kaçınılmalıdır. Etler mangal yapılacaksa kömürleşecek şekilde kızarmamasına dikkat edilmeli. Kömürleşen etler her zaman kanser riski taşır, aynı zamanda etin ateşe yakın olması B1, B12, folik asit gibi vitaminlerin kaybına da yol açar. Yüksek ateş yüzeydeki proteinleri birdenbire katılaştırır ve ısı etin iç kısmına ulaşamaz. Etlerin iç sıcaklığı en az 75 derece olmalıdır. Çok yüksek ısı, etin dış yüzeyinin yanmasına ve su kaybının fazla olmasına yol açarak besin öğesi kaybını arttırır."

GÜNCEL
Cumhuriyet Gazetesi'nde istifa depremi!
Gazeteci Aykut Küçükkaya, Cumhuriyet Gazetesi Genel Yayın Yönetmenliği görevinden skandal bir idd...
SPOR
Bursaspor'da güç antrenmanı
Yeni sezon hazırlıklarına Bolu'da devam eden Bursaspor'da futbolcular, bu sabah en zorlu antrenma...
GÜNCEL
Gemlik Belediyesi'nden kardeş ziyareti
Gemlik Belediye Başkanı Mehmet Uğur Sertaslan, beraberindeki heyet ile kardeş şehir Romanya Navod...
GÜNCEL
PALDER orman yangınlarını değerlendirdi!
Tüm Ahşap Palet ve Malzeme Üreticileri Derneği (PALDER) Yönetim Kurulu üyeleri, çıkan orman yangı...
GÜNCEL
3 ilde kredi kartı taksit sayısı iki katına çıkacak!
BDDK'dan yapılan son dakika açıklamasına göre, 1 Ocak 2022'ye kadar Düzce, Rize ve Artvin'de yapı...
DÜNYA
70 yaşında bu işe girdi! Başına gelmeyen kalmadı...
İngiltere'de yaşayan ve 70'li yaşlarda olan Joseph, yıllardır bir ev satın almak için para birikt...
MSB açıkladı! 'Sarıklı amiral' görevden alındı
Tuğba Özay felç geçirdi
Kırmızı bültenle aranan PKK'lı Demir Türkiye'ye getirildi
Merkez Bankası'ndan dijital para açıklaması: Eylül ayında başlıyoruz!

En Çok Okunan Haberler

Bursa'da kahreden ölüm... Minik Kuzey balkon...

Bursa'nın Nilüfer ilçesinde, 3. kattaki evin balkonu...

Eyyam-ı bahur sıcaklıkları başlıyor! Bursa k...

Türkiye, bugünden itibaren yazın en sıcak günlerinin...

Maske takma kavgasında tekmeler havada uçuştu

Üsküdar'da otobüste yolculuk yaptıkları esnada maske...

Araç sahipleri dikkat! 300 liralık kar yüzün...

Motorlu araçlar için belirli sürelerde değiştirilmes...

Antalya Manavgat'taki yangından acı haber: C...

Antalya'daki orman yangınında can kaybı 3'e yükseldi...

Tuğba Özay felç geçirdi

Antalya'nın Manavgat ilçesinden başlayan yangınlarda...

Bursa'nın gururu Hatice Kübra İlgün'e ev hed...

2020 Tokyo Olimpiyat Oyunları'nda Bursa'ya ilk olimp...

Antalya'dan sonra Marmaris... Alev alev yanıyor

Muğla'nın Marmaris İçmeler girişindeki Siteler Mahal...

ABD'de 8.2 büyüklüğünde deprem! Tsunami uyar...

ABD Jeolojik Araştırma Merkezi (USGS), Alaska açıkla...

AFAD'dan Türkiye'de devam eden yangınlarla i...

AFAD, Manavgat başta olmak üzere ülke genelinde deva...

Bodrum ve Didim'de de orman yangınları çıktı

Muğla'nın Bodrum ilçesinde otellere yakın bir noktad...

Bodrum'daki yangın otellere yaklaştı, müşter...

Muğla'nın Bodrum ilçesinde otellere yakın bir noktad...

Bursa'da Nilespit istasyon sayısı 29'a çıktı

Nilüfer Belediyesi'nin hayata geçirdiği akıllı bisik...

Bursa'da kahreden yangın... Çiftçinin bir yı...

Bursa'nın Yenişehir ilçesine bağlı Barcın köyünde çı...

Bursa'da saniyeler içerisindeki motosiklet h...

Bursa'da park halindeki motosikleti saniyeler içeris...