Hava Durumu

Liderlerden koronavirüs mesajı! G-20 Zirvesi online başladı

Koronavirüs salgını nedeniyle online ortamda düzenlenen ve Suudi Arabistan'ın ev sahipliği yaptığı G-20 Liderler Zirvesi'nin ilk günü tamamlandı. Dünyanın en büyük 20 ekonomisinin liderlerinin gündeminde koronavirüs aşısı vardı.

Haber Giriş Tarihi: 22.11.2020 11:31
Haber Güncellenme Tarihi: 22.11.2020 11:31
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.yenidonem.com.tr/
Liderlerden koronavirüs mesajı! G-20 Zirvesi online başladı

İnsan hakları kuruluşları ve ABD Kongresi başta olmak üzere çeşitli çevreler, Suudi Arabistan'ın G-20 Liderler Zirvesi'ne ev sahipliği yapmasına karşı çıkmıştı. Yemen'deki iç savaşa müdahalesi ve Suudi Arabistanlı gazeteci Cemal Kaşıkçı cinayeti dahil insan hakları ihlalleriyle gündeme gelen Suudi Arabistan'ın "boykot edilmesi" istenmişti.

G-20 Liderler Zirvesi, 'boykot çağrıları' gölgesinde Suudi Arabistan Kralı Selman bin Abdulaziz'in açılış konuşmasıyla başladı. Kralı Selman, salgın sürecinde kaynaklara eşit erişim sağlanması için çağrıda bulundu.

Video mesajlar yayınlayan liderler, dayanışma ve aşının herkes için ulaşılabilir olması çağrılarında bulundu.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, G-20 Liderler Zirvesi'nin salgın konulu birinci oturumuna videokonfrens yoluyla katıldı. Erdoğan, G20 platformunun herkesin aşıya ulaşması için öncülük yapması gerektiğini söyledi.

Almanya başbakanı Angela Merkel, salgını kontrol altına almak için tüm ülkelerin aşıya ulaşmasını hakettiğini söyledi. Bunun için taahhüt edilen fonların yetersiz olduğunu savundu.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, ise salgının neden olduğu işsizlik ve yoksulluğun dünya için en büyük tehlikeler olduğunu belirtti.

Putin "Covid-19, dünyanın Büyük Buhran'dan bu yana karşılaşmadığı sistematik bir ekonomik kriz başlattı" dedi.

Hazırlanan taslak metinde, liderlerin, fakir ve gelişmekte olan ülkelere maddi destek olunması, herkesin aşıya ulaşmasının sağlanması, tarım ve yiyecek sistemlerine yatırım yapılmasının yanı sıra bir çok konuda anlaştığı ifade edildi.

İki gün sürecek zirvede, ana gündem maddesini oluşturan koronavirüs salgını, küresel ekonomi ve piyasaların iyileştirilmesi ile uluslararası ticaretin güçlendirilmesi konularının ele alınması planlanıyor.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.