Hava Durumu

Lozan Mübadilleri Bursa'da anıldı! 'Önlerinde saygıyla eğiliyorum'

Zorunlu Nüfus Mübadelesi Sözleşmesi ile vatanlarını terk etmek zorunda kalan ve tüm geçmişlerini bir valize sığdırıp yola çıkan mübadiller, 97. yılında Bursa'nın Mudanya ve Gemlik ilçelerinde anıldı. Mudanya Belediye Başkanı Hayri Türkyılmaz, "Acı mübadele günlerinde ve sonrasında yerleştikleri vatan toprağımızda biz torunlarına sahip çıkan, kültürümüzü yaşatan dedelerimizin, ninelerimizin önünde bir kez daha saygı ile eğiliyorum" şeklinde konuştu.

Haber Giriş Tarihi: 27.01.2020 13:36
Haber Güncellenme Tarihi: 27.01.2020 13:36
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.yenidonem.com.tr/
Lozan Mübadilleri Bursa'da anıldı! 'Önlerinde saygıyla eğiliyorum'

Türkiye sınırları dışında kalan Müslümanların Anadolu'ya gelip buradaki Rumların Yunanistan'a gönderildiği mübadelede hayatını kaybedenler için Gemlik'de tören düzenlendi. Gemlik Girit ve Rumeli Türkleri Derneği'nin organize ettiği etkinliğe Gemlik Belediye Başkanı Mehmet Uğur Sertaslan, başkan yardımcıları, daire müdürleri, siyasi parti temsilcileri, Gemlik Kent Konseyi Başkanı Gürhan Çetinkaya ve yönetimi, muhtarlar, siyasi parti, meslek odası ve sivil toplum kuruluşu temsilcileri ile çok sayıda vatandaş katıldı.

"Mübadele tarihin en acı olaylarından biridir"

Etkinliğin açılış konuşmasını Gemlik Girit ve Rumeli Türkleri Ahmet Çakmak yaptı. Çakmak'tan sonra söz alan Gemlik Belediye Başkanı Mehmet Uğur Sertaslan ise mübadelenin tarihin en acı olaylarından biri olduğunu söyleyerek, "Gemlik'te, Adana'dan Düzce'ye kadar 81 vilayetten kopup gelmiş insanımız var. Atalarımız öle öle, azala azala gelmişler. Mübadelede dünyanın en büyük acılarından birine tanık olduk. Ata toprağından koparılarak takas edildi insanlar. Her neye inanıyorsak, ne düşünüyorsak isteyeceğimiz şey barış olmalı. Bir gün başka yerde başka çocuklar böyle insanı kahreden şeyleri anmak için toplanmak zorunda kalmasınlar. Mübadelenin 97. yılında Türkiye topraklarına gelirken hayatını kaybeden herkesi rahmetle anıyorum." ifadesinde bulundu.

Anma etkinlikleri Sosyal Yaşam Merkezi Fuaye Alanı'nda gerçekleşen Girit kitap, el işi ile yemekleri sergisi ve film gösterimi ile devam etti.

BAŞKAN TÜRKYILMAZ: SAYGIYLA EĞİLİYORUM

Mudanya Belediyesi de Lozan Mübadilleri Vakfı Mudanya Temsilciliği ile birlikte düzenlediği Mübadelenin 97. yılı anma etkinliklerinde mübadil torunlarını Mudanya'da buluşturdu. Anma etkinlikleri, Tarihi Mudanya Bandosu eşliğinde 1 dakikalık saygı duruşunun ardından savaşlarda ve göç yollarında hayatını yitirenlerin anısına denize karanfil bırakılmasıyla başladı. Uğur Mumcu Kültür Merkezi'nde devam eden etkinlikler kapsamında Hasan Özgen ve Kurtuluş Özgen'in Balkan göçleri ve mübadeleyi konu alan 'Aynı Evin Çocukları' belgesel filminin gösterimi yapıldı. Yüzyıllardır yaşanan ve etkisi kuşaklar boyu süren göçmenlik konusunun işlendiği; Türkiye, Yunanistan ve Kuzey Makedonya'da çekilen film, izleyicilerden büyük beğeni topladı.

Barışın ve Kardeşliğin Başkenti Mudanya'nın önemli bir buluşmaya daha ev sahipliği yaptığını belirten Mudanya Belediye Başkanı Hayri Türkyılmaz, mübadil kültürünün yaşatılması, gelecek nesillere aktarılmasıyla ilgili çalışmaları sürdürdüklerini ifade etti. Mudanya'da kültürlerin kardeşliğini yaşattıklarını vurgulayan Türkyılmaz, "Acı mübadele günlerinde ve sonrasında yerleştikleri vatan toprağımızda biz torunlarına sahip çıkan, kültürümüzü yaşatan dedelerimizin, ninelerimizin önünde bir kez daha saygı ile eğiliyorum. Mudanyamızda mübadil kültürünü yaşatmak, desteklemek en önemli önceliklerimizden. Bir mübadil çocuğu olarak Lozan Mübadilleri Vakfı Mudanya Temsilciliği'ne ve vakfın temsilcisi Cumhur Aksan'a geleneklerimize ve geçmişimize sahip çıkarak bugünlere taşıdıkları için teşekkür ediyorum. Geçmişimizle buluşup kimliğimize kavuşma yolunda attığımız adımlar sürecek" diye konuştu.



 

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.