Hava Durumu

Merakla bekleniyordu... Fed faiz kararını açıkladı!

Uluslararası piyasalar ABD Merkez Bankası (Fed) toplantısına kilitlenmiş durumdaydı. Federal Açık Piyasa Komitesinin temmuz ayı toplantısında piyasa beklentileri dahilinde faiz oranı sabit tutuldu.

Haber Giriş Tarihi: 28.07.2021 21:08
Haber Güncellenme Tarihi: 28.07.2021 21:08
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.yenidonem.com.tr/
Merakla bekleniyordu... Fed faiz kararını açıkladı!

ABD Merkez Bankası (Fed), beklentiler dahilinde politika faizini değiştirmeyerek yüzde 0-0,25 aralığında sabit bıraktı. Fed'den yapılan açıklamada, faiz oranının sabit tutulması kararının oy birliğiyle alındığı belirtildi. Bankanın bu zorlu dönemde ABD ekonomisini desteklemek için tüm araçlarını kullanmaya kararlı olduğu yinelenen açıklamada, böylece maksimum istihdam ve fiyat istikrarı hedeflerinin desteklendiği ifade edildi. Açıklamada, aşılamada kaydedilen ilerleme ve güçlü politika desteği ile ekonomik faaliyet ve istihdam göstergelerinin güçlenmeye devam ettiği aktarıldı.

"EKONOMİK GÖRÜNÜME YÖNELİK RİSKLER DEVAM EDİYOR"

Salgından en olumsuz etkilenen sektörlerin iyileşme gösterdiği ancak tam olarak toparlanmadığına işaret edilen açıklamada, enflasyonun yükseldiği ancak bu yükselmenin büyük ölçüde geçici faktörlerden kaynaklandığı vurgulandı. Açıklamada, genel finansal koşulların destekleyici olmaya devam ettiği belirtilerek, "Ekonominin gidişatı salgının seyrine bağlı olmaya devam ediyor. Aşılarla ilgili ilerleme, halk sağlığı krizinin ekonomi üzerindeki etkilerini azaltmaya devam edecek, ancak ekonomik görünüme yönelik riskler devam ediyor." değerlendirmesinde bulunuldu. Federal Açık Piyasa Komitesinin (FOMC) uzun vadede maksimum istihdam ve yüzde 2 enflasyon hedefini sağlamayı amaçladığı yinelenen açıklamada, bu hedeflere ulaşılana kadar para politikasının destekleyici duruşunun sürdürülmesinin beklendiğinin altı çizildi.

"EKONOMİ HEDEFLER DOĞRULTUSUNDA İLERLEME KAYDETTİ"

Açıklamada, federal fon oranı için hedef aralığın yüzde 0 ile 0,25 arasında tutulmasının kararlaştırıldığı kaydedildi. Bankanın mevcut varlık alımında değişikliğe gitmediği de belirtilen açıklamada, "Ekonomi hedefler doğrultusunda ilerleme kaydetti ve Komite önümüzdeki toplantılarda ilerlemeyi değerlendirmeye devam edecektir." ifadesi yer aldı. Açıklamada, Komitenin uygun para politikası duruşunu değerlendirirken gelen verilerin ekonomik görünüm üzerindeki etkilerini izlemeye devam edeceği ve hedeflere ulaşılmasını engelleyebilecek risklerin ortaya çıkması halinde, para politikası duruşunu uygun şekilde ayarlamaya hazır olacağı yinelendi.

Fed Başkanı Jerome Powell faiz kararı sonrasında önemli açıklamalarda bulundu. Powell'ın açıklamalarından notlar; 

* Aşılamada ilerleme, mali destek ekonomiye güçlü destek sağlıyor. Hanehalkı harcamaları hızlı bir şekilde artıyor. Konut sektörü çok güçlü olmaya devam ediyor. İşletme yatırımları sağlam bir hızla artıyor. İş gücü piyasasında şartlar iyileşmeye devam etti. İstihdam piyasasının hala gidecek yolu var.

* Pandemi faktörleri istihdamda büyüme üzerinde baskı yaratıyor, ancak bu baskı önümüzdeki aylarda azalacak. Enflasyon kayda değer şekilde artı ve gerilemeye başlamadan önce önümüzdeki aylarda yükselmeye devam edecek. Arz tarafında yaşanan darboğazlar öngörülenden daha büyük oldu. Hala, enflasyonun uzun vadede düşük olmasını bekliyoruz. Yeni politika çerçevemiz enflasyon beklentilerinin iyi çıpalanmasının önemini vurguluyor, enflasyon bekleyişleri hedefimiz ile genel olarak tutarlı görünüyor. 

* Aşılamada ilerlemenin devam etmesi daha normal ekonomik şartlara dönüşü destekliyor. Bugünkü toplantıda Fed, varlık alımlarını azaltmak için belirlenen hedeflere doğru ilerlemeyi değerlendirmeye devam etti. Varlık alımlarının azaltım zamanlaması ekonomide gelecek verilere bağlı olacak. Repo kolaylıkları piyasa için destek oluşturacak. Varlık alımlarında azaltım başladığında hız ve bileşenin nasıl olacağını değerlendirdik. Varlık alımlarının nasıl değişebileceğini tartışmaya bağlıyız. Ekonominin hedeflere doğru önemli oranda ilerleme sağlamaya devam etmesini bekliyoruz.

* Maksimum istihdam konusunda halihazırda rakamsal bir eşiğimiz yok. İstihdam piyasasında hala gidecek biraz daha yolumuz var, güçlü istihdam verileri görmek istiyorum. Fed, ekonomideki ilerlemeyi değerlendirmeye önümüzdeki toplantılarda da devam edecek, düşünceleri konusunda ek netlik sağlayacak. Hedeflere doğru çok büyük ilerleme henüz sağlanmadı, hedeflere ulaşmak için almamız gereken yol var. Enflasyon birkaç aydır yüzde 2 hedefimizin üzerinde ve birkaç ay daha hedefin üzerinde kaymasını bekliyoruz. Enflasyonun önümüzdeki aylarda da yüzde 2'nin üzerinde kalmaya devam edeceği açık. Delta varyantının sağlık sonuçları olacak, ancak son dalgalar ekonomi üzerinde daha az etki gösterdi. Delta varyantının da ekonomi üzerinde etkilerinin daha az olup olmayacağını görmek istiyoruz. Faiz artırımını düşünmekten hala uzak bir noktadayız. Faiz artırımını düşünmenin yakınından bile geçmiyoruz. 

* Küresel ekonomide toparlanma ABD'de ekonomik aktiviteyi destekliyor. Enflasyon hedefin kayda değer şekilde üzerinde kalır ise Fed politikalarında ayarlama yapar. Enflasyonun hedefi aşmasında birçok faktör etkili oldu, ekonominin yeniden açılması bunda etkili ve bunlar geçici faktörler. Enflasyonda riskler yukarı yönlü, ancak orta vadede enflasyonun aşağı geleceğine güveniyorum. Enflasyonun ne zaman aşağı geleceğini söylemek zor. Tahvil piyasalarındaki hareketlerin nedeni konusunda ortak bir görüş yok, tahvil piyasası hareketlerin para politikası çerçevemizin kredibilitesi için herhangi bir zorluk yaratmıyor. Enflasyonu çok dikkatli şekilde izliyoruz, elimizdeki araçları gerektiğinde kullanmaya hazırız. Çok güçlü bir istihdam piyasasına doğru net bir patikada ilerliyoruz. 

BEKLENTİLER DE SABİT TUTMASI YÖNÜNDEYDİ 

ABD Merkez Bankası, beklentiler kapsamında bir önceki toplantıda politika faizini değiştirmeyerek yüzde 0-0,25 aralığında sabit tutmuştu.

Virüs varyantının ABD ekonomisi üzerinde risk oluşturması nedeniyle bu akşamki Fed toplantısında bir değişiklik beklenmiyordu.

2020'Yİ SALGIN ETKİLEMİŞTİ

Fed 2020'nin ilk toplantısında değişikliğe gitmemiş faizleri 1.50 - 1.75 aralığında bırakmıştı. Fed geçtiğimiz sene koronavirüs salgınının ekonomik etkilerini azaltmak için 18 Mart'taki toplantıyı beklemeden 3 Mart'ta 50 baz puan indirmiş ardından 16 Mart'ta faizleri 0-0,25 aralığına çekmişti.

Fed'in özellikle pandemi etkisiyle adımları faiz arttırmamak yönünde olmuştu.

FED 2021 TOPLANTI TAKVİMİ

FOMC, her yıl olduğu gibi 2021'de de 8 kez toplanacak. FOMC toplantılarının 2021 yılındaki tarihleri şöyle olacak:

Fed ToplantılarıTarihlerFaiz Kararı

Birinci Toplantı26-27 OcakSabit (Yüzde 0-0.25)

İkinci Toplantı16-17 MartSabit (Yüzde 0-0.25)

Üçüncü Toplantı 27-28 Nisan Sabit (Yüzde 0-0.25)

Dördüncü Toplantı15-16 HaziranSabit (Yüzde 0-0.25)

Beşinci Toplantı27-28 TemmuzSabit (Yüzde 0-0.25)

Altıncı Toplantı21-22 Eylül

Yedinci Toplantı2-3 Kasım

Sekizinci Toplantı14-15 Aralık

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.