Hava Durumu

Merkez Bankası yıl sonu enflasyon tahminini aşağı çekti!

Merkez Bankası Başkanı Murat Uysal, "Enflasyonun yıl sonunda yüzde 7.4 olarak gerçekleşeceği, 2021 yıl sonunda yüzde 5.4'e gerileyeceği tahmin edilmektedir" dedi.

Haber Giriş Tarihi: 30.04.2020 10:54
Haber Güncellenme Tarihi: 30.04.2020 10:54
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.yenidonem.com.tr/
Merkez Bankası yıl sonu enflasyon tahminini aşağı çekti!

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) yılın ikinci enflasyon raporu toplantısında konuştu. Bir önceki toplantıda 2020 yılı sonu için enflasyon tahmini yüzde 8,2, 2021 yılı için ise enflasyon tahmini yüzde 5,4 olarak açıklanmıştı. 2020 yılı sonu için enflasyon tahmini yüzde 7,4, 2021 yıl sonunda yüzde 5,4 orta vadede yüzde 5 olacağı tahmin edildi.

TCMB Başkanı Murat Uysal'ın sunumundan öne çıkanlar şunlar:

Raporda ana bölümlere ilave olarak corona virüsü salgınına ilişkin kutu çalışmaları yaptık. Salgının Türkiye ekonomisini nasıl etkilediğini anlatacağız.

Ayrıca salgının ülkemiz ekonomilerine yansımalarını izliyoruz. Parasal ve mali tedbirleri özetleyen çalışmaların yanı sıra ödemeler dengesi istatistiklerini inceleyeceğiz.

Firmaların nakit akışında bozulma talepte de bozulmaya yol açtı.

Salgın öncesi dönemde enflasyonda düşüşle finansal koşullarda iyileşme gözlenmişti.

İkinci olarak bu süreçten en fazla etkilenen reel sektör firmalarına kesintisiz kredi sağlamaya yönelik adımlar attık. Kredi hedeflerini gerçekleştiren
bankalara ZK indirimleri yapılması düşük faizli ilave TL likidite sağlanması gibi tedbirleri hayata geçirdik.

ENERJİ FİYATI DÜŞÜNCE ENFLASYON TAHMİNİ DÜŞTÜ

60 dolar olan petrolün varili tahminimizi 32 dolara düşürdük. 2020 yılında yüzde 11 olarak belirlediğimiz gıda enflasyonunu yüzde 9,5 olarak güncelledik.

2020 yılı sonu için enflasyon tahmini yüzde 7,4, 2021 yıl sonunda yüzde 5,4 orta vadede yüzde 5 olacağını tahmin ediyoruz.

Bankacılık sektörünün likiditesinin güçlenmiş olması bu dönemde Türkiye ekonomisinin direncini artırıyor.

SORU-CEVAP BÖLÜMÜ:

Soru: Merkez Bankası rezervleri kamu bankacılığı aracılığıyla kullanılmasıyla ilgili soru sormak istiyorum. Neden döviz satışı yapılıyor? Dalgalı döviz sisteminden kamu kontrollü sisteme mi geçirdi? Merkez Bankası'nın kendisine ait rezervler eksiye geçtiği ifade ediliyor.

Cevap: Rezerv sorusunu toparlamam gerekirse. Olağanüstü bir dönemden geçiyoruz. Risk iştahı azaldı. Gelişmekte olan ülkelerden sermaye çıkışı oldu. Bizim de diğer merkez bankalarında olduğu gibi dalgalanmalar ve rezerv seviyelerinde dalgalanma olabiliyor. Bunların olması normal. Geçen sene belli dönemlerde bu stresi yaşadık. Ama daha sonra rezervleri güçlendirdik. Mart ayının başından itibaren bu süreçle birlikte rezervlerimizde bir dalgalanma söz konusu ancak bunun geçici olduğunu ifade etmek isterim. Dalgalı kur sistemi devam ediyor. Böyle dönemlerde döviz rezevlerimizde farklı kanaldan değişimler olabiliyor. Şunu da ayrıca belirtmek isterim, rezervlerdeki değişim ödemeler dengesinden kaynaklanabiliyor. Cari denge tarafına değinmek gerekirse ilk etapta turizmde yavaşlama söz konusu.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.