Hava Durumu

Meteoroloji'den İstanbul için iyi haber!

İstanbul'u felç eden yağmurun saat 15.00'da sonra etkisini yitirmesi bekleniyor.  Başbakan Yıldırım "Olay kontrol altında. Şu ana kadar rapor edilen can kaybı yok" dedi.

Haber Giriş Tarihi: 18.07.2017 14:30
Haber Güncellenme Tarihi: 18.07.2017 14:30
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.yenidonem.com.tr/
Meteoroloji'den İstanbul için iyi haber!

İstanbul'a 1 günde son 32 yılın en yüksek yağışı düştü. Günün ilk yarısında metrekareye; Silivri'de 128 kg, Üsküdar'da 108 kg, Beykoz'da 85, Sarıyer'de 80 kg yağmur yağdı.

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş AKOM'dan yaptığı son dakika açıklamasında "Öğleden sonra daha ciddi bir yağış gelecek" uyarısında bulundu.

İstanbul'daki sel ile ilgili de konuşan Başbakan Yıldırım, "Olay kontrol altında. Şu ana kadar rapor edilen can kaybı yok. Afet düzeyinde bir iş" dedi. Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan da "Bu bir afettir, zararlar karşılanacak" açıklaması yaptı.

Meteoroloji'nin Marmara Bölgesi için uyarıların ardından, İstanbul'da sağanak yağmur çok şiddetli bir şekilde etkili olmaya başladı. İstanbul'da şiddetli yağış trafiği de kilitledi çok sayıda araç yollarda mahsur kaldı. İstanbul'da bugün metrekareye 50-60 kilogram yağış düşmesi bekleniyor.

Kentte gece saatlerinden  itibaren etkili olan sağanak nedeniyle su baskınları yaşanırken, trafik durma  noktasına geldi. Şehirde birçok kavşak ve viyadük sular altında kalırken, aşırı  yağış nedeniyle trafikte seyretmeye çalışan kimi metrobüslerin içine su doldu,  bazı metro duraklarını su bastı . Vatandaşlar duran trafik nedeniyle yürüyerek  işe gitmeye çalışırken, sağanağın, öğle saatlerinde etkisini artırıp, akşama  kadar fırtına şeklinde devam etmesi bekleniyor.

SAAT 15.00'TEN SONRA ETKİSİ AZALACAK

Meteoroloji Genel Müdürlüğü, Trakya ve İstanbul'daki sağanağın saat 15.00'ten sonra etkisinin azalmasının beklendiğini duyurdu.

Meteoroloji Genel Müdürlüğü, sosyal medya hesabından, "Meteorolojik  Değerlendirme 1" başlığıyla duyuru yaptı.

Marmara Bölgesi'nde devam eden kuvvetli ve gök gürültülü sağanak  yağışın saat 15.00'ten sonra Trakya ve İstanbul'da etkisini azaltmasının  beklendiği vurgulanan açıklamada, şöyle denildi:

"Ancak yağışlı sistemin Marmara'nın doğusuna hareket ederek Kocaeli,  Sakarya, Düzce, Zonguldak ve Bartın'ın özellikle kıyı kesimlerinde yarın öğle  saatlerine kadar şiddetli (75-100 kg/m2) sağanak ve gök gürültülü sağanak  yağışlara sebep olması beklenmektedir. Saat 11.00 itibarıyla son 6 saatte,  Silivri'de 128, Üsküdar'da 108, Beykoz'da 85, Sarıyer'de 78, Çatalca'da 55,  Kırklareli/Vize'de 45, Eyüp'te 44, Güngören'de 44, Çekmeköy' de 39 ve Kadıköy'de  35 kg yağış kaydedilmiştir."

SON 32 YILIN EN YÜKSEK YAĞIŞI

İstanbul'a 1 günde son 32 yılın en yüksek yağışı düştü. Günün ilk yarısında metrekareye; Silivri'de 128 kg, Üsküdar'da 108 kg, Beykoz'da 85, Sarıyer'de 80 kg yağmur yağdı.

BAŞBAKAN YILDIRIM: BU AFET DÜZEYİNDE

Başbakan ve AK Parti Grubu Başkanı Binali Yıldırım, AK Parti Grup Toplantısının ardından, İstanbul'daki şiddetli  yağışla ilgili gazetecilerin sorularını yanıtladı. İstanbul'daki yağışın büyük, beklenmeyen çok aşırı bir yağış olduğunu  vurgulayan Yıldırım, şunları ifade etti: "Normal mevsim düzeylerinin, ortalamalarının çok çok üzerinde bir  yağış. Ama belediye ve valilik iyi bir işbirliği içerisinde işi, krizi yönetiyor.  Ana arterlerde bazı su birikintileri falan var. Araç trafiğine kısıtlama  getirdiler. Olay kontrol altında. Şu ana kadar rapor edilen can kaybı yok. Afet  düzeyinde bir iş. Kısa zamanda anormal bir yağış düşüşü böyle bir durumu ortaya  çıkardı. Doğacak hasarlarla ilgili gereken de yapılacak."

BAŞBAKAN YARDIMCISI KAYNAK: YOLDA KALAN AKOM'U ARASIN

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan, "Bu bir afettir, yağmur kesildi. Şu anda ulaşılamayan nokta yok. Zararlar karşılanacak" dedi. Başbakan Yardımcısı Veysi Kaynak ise yolda kalanların AKOM'u aramaları çağrısına yaptı.

İSTANBUL VALİSİ'DEN UYARI GELDİ!

İstanbul genelinde etkili olan sağanak, kentte hayatı olumsuz etkiledi. Sağanağın, öğlen saatlerinde etkisini artırıp, akşama kadar fırtına şeklinde devam etmesi bekleniyor. İstanbul Valisi Vasip Şahin, yağışın akşama kadar devam edeceğini, vatandaşların mümkün olduğu kadar trafiğe özel araçlarıyla çıkmaması uyarısında bulundu.

İstanbul Valisi Vasip Şahin, "Saat 14.00'den sonra yoğun yağış bekleniyor. Yağış akşama kadar devam edecek. Vatandaşlarımızdan ricamız, trafiğe mümkün mertebe özel araçlarıyla çıkmamalarıdır" uyarısında bulundu.

"AVRASYA TÜNELİ'NDE SORUN YOK"

Vali Şahin, "Mevsim normallerinin bir kaç katı olması nedeniyle su birikmeleri oldu. Ekiplerimiz bu noktalara hızla müdahale ediyorlar. Hem belediyemizin ekipleri hem AFAD ekipleri bu baskınlarla bir taraftan mücadele ederken, trafiğin akışının düzenlenmesi noktasında da emniyet müdürlüğümüzün ekipleri ve jandarma komutanlığımızın trafik timleri görev başındalar. Avrasya Tüneli de tünel dışındaki Yenikapı ve Samatya alt geçitlerindeki su birikintileri nedeniyle tedbir olarak tek yönlü ulaşımı durduruldu. Tünelin kendisi ile ilgili bir sıkıntı yok. Yağış, Çarşamba gününe kadar sürecek" ifadelerini kullandı.

ÖĞLEN SAATLERİNDE ETKİSİNİ ARTTIRIP AKŞAMA KADAR DEVAM EDECEK

İstanbul'da gece saatlerinden itibaren etkili olan ve  sağanağın, öğlen saatlerinde etkisini artırıp, akşama kadar fırtına şeklinde  devam etmesi bekleniyor.

AA muhabirinin aldığı bilgilere göre İstanbul'da gece saatlerinden  itibaren etkili olan gök gürültü kuvvetli sağanak, başta trafik olmak üzere  yaşamı olumsuz etkiliyor.

Yağış nedeniyle trafik durma noktasına geldi. Yollarda meydana gelen  su birikintisi nedeniyle araçlar ilerleyemezken, bir çok araç yolda kaldı. Şehrin  ana arterlerinde trafik tıkanırken, toplu taşımda da kent genelinde aksama  yaşanıyor.

Şehirde birçok kavşak ve viyadük sular altında kalırken, aşırı yağış  nedeniyle trafikte seyretmeye çalışan bazı metrobüslerin içine su doldu, kimi  metro, metrobüs, duraklarını su bastı.

Bu arada kentte hava ulaşımında da aksamalar yaşanıyor.

SİLİVRİ'DE MAHSUR KALANLAR BOTLARLA KURTARILIYOR!

İstanbul'da en fazla yağışı alan Silivri'de evlerinde mahsur kalanlar botlarla kurtarılıyor. Silivri'de metrekareye 109 kilogram yağmur düştüğü belirtiliyor.

AVRASYA TÜNELİ TRAFİĞE AÇILDI

Aşırı yağışın ardından Anadolu-Avrupa Yönü olumsuz hava  koşulları nedeniyle geçici süreyle trafiğe kapatılan Avrasya Tüneli trafiğe açıldı. İstanbul Büyükşehir  Belediyesi Afet Koordinasyon Merkezi (AKOM) tarafından da kentin serin ve yağışlı  havanın etkisi altında olduğu belirtilerek, fırtına şeklindeki yağışların sel ve  su baskınlarına neden olabileceği uyarısı yapıldı.

Yağışın öğlen saatlerine doğru kent genelinde etkisini artırması ve  akşam saatlerine kadar fırtına eşliğinde devam etmesi ve metrekareye 30 ila 65  kilogram yağışın düşmesinin beklendiği bildirildi.

İBB: "METREKAREYE 65 KİLOGRAM YAĞIŞ DÜŞTÜ"

İstanbul Büyükşehir Belediyesi, son Meteorolojik  verilere göre metrekareye 65 kilogram yağış düştüğünü bildirdi.  Belediyeden yapılan açıklamaya göre, kentte sabah 07.00 sıralarında  başlayan yağış şehri etkisi altına aldı. Yağış nedeniyle belediye ekipleri alarma  geçerken İtfaiye Yol Bakım Onarım Daire Başkanlığı, İSKİ, İSTAÇ ekipleri su  baskını olan bölgelerde çalışmalarını sürdürüyor.

Son meteorolojik verilere göre metrekareye 65 kilogram yağış düştü.  Yağışla beraber rüzgarın saatteki hızı 70-80 kilometreye kadar çıktı.

Yağış Silivri, Büyükçekmece, Başakşehir, Üsküdar, Şişli, Fatih ve  Bakırköy bölgelerinde etkili oldu. Şehir merkezlerinde etkisini hafifleten yağış Karadeniz kıyısında  görülüyor.

HAFİF METRO VE TRAMVAY SEFERLERİ DURDU

Yağış nedeniyle trafikle aksamalar meydana gelirken, bazı metro seferler geçici olarak durduruldu. Sabah saat 10.00'dan itibaren M1 Hafif Metro Hattı'nda Yenikapı-Bakırköy istasyonları arasında sefer yapılamıyor. Seferler Otogar-Kirazlı/Bakırköy-Atatürk Havalimanı arasında gerçekleştiriliyor.

T1 ve T3 hatlarının tamamında sefer yapılamıyor. Taksim Metro İstasyonu Gezi Parkı çıkışı yolcu alımına kapatılırken, diğer girişlerden yolcular istasyona alınıyor.

T4, M3, M2, Füniküler, Maçka teleferik hatlarında herhangi bir sefer aksaması yaşanmazken, Eyüp-Pierloti teleferik hattında sefer durduruldu.

METRO DURAKLARI VE METROBÜS YOLLARI GÖLE DÖNDÜ

Sağanak yağış il genelinde etkili olmaya devam ediyor. Yağışın etkili olduğu metro durakları ve metrobüs yolları adeta göle döndü.

Meteoroloji Genel Müdürlüğü'nden yapılan uyarıların ardından kent genelinde şiddetli yağış ve sağanak yağış etkisini sürdürüyor. Metro durakları ve metrobüs yolları da sağanak yağışın getirdiği taşkınlardan etkilendi. Yollar adeta göle dönerken, metro duraklarının içleri ve metrobüs yolu da adeta göle döndü. Birçok metro seferi de yoğun yağıştan dolayı iptal edildi.

METROBÜSÜN İÇİNDE ŞOKE EDEN ANLAR

Sosyal medyada paylaşılan bir görüntü ise şoke etti. Metrobüsün içine su dolunca vatandaşlar ne yapacağını şaşırdı.

GÖLE DÖNEN YOLDA KİMİ ARACINI TERK ETTİ, KİMİ ELLERİYLE İTTİ

Sabah saatlerinde etkili olan şiddetli yağış İstanbul'da hayatı felç etti. Göle dönen yollarda ilerleyemeyen kimi sürücüler araçlarını caddede terk etti, kimileri de paçalarını sıvadı aracını iterek ilerlemeye çalıştı.

Gece saatlerinden itibaren İstanbul'da etkili olan şiddetli yağış, hayatı olumsuz etkiledi. Yoğun yağış nedeniyle yollar göle dönerken, vatandaşlar trafikte ilerleyemedi. Bazı sürücüler araçlarında mahsur kalırken, araçlarını göle dönen yollarda bırakarak yaya olarak yollarına devam etmeyi tercih etti.

Bazı vatandaşlar ise araçlarını iterek göle dönen caddeden ilerlemeye çalıştı. Vatandaşlar göle dönen yollarda paçalarını sıvayarak yürümeye çalışırken, kimileri de yağmur suyunun ortasında bekleyip o anları cep telefonuyla kaydetti.

SEL SULARININ İÇİNDE BÖYLE YÜZDÜ

Vatandaşlar sosyal medyadan İstanbul'un dört bir yanından çekilmiş görüntüleri paylaştı. Trafikte kalanların sağanak yağmurla imtihanı dikkat çekerken Üsküdar'dan gelen bir görüntü ise şok etti. Üsküdar'da sağanak yağış sonrası oluşan baskında bir vatandaş sel sularının içinde yüzdü.

İSTANBUL VALİLİĞİNDEN UYARI

İstanbul Valiliği sağanak yağışların ardından sosyal medya hesapları üzerinden bir açıklama yayaınladı. Valilik tarafından yapılan açıklamada "Bugün ilimiz yoğun yağış aldığından ulaşımda sıkıntı yaşanmaması için zorunlu olmadıkça özel araçlarla trafiğe çıkılmaması rica olunur." ifadeleri kullanıldı.

YAĞIŞ HAVA TRAFİĞİNİ DE OLUMSUZ ETKİLEDİ

İstanbul'da başlayan gök gürültülü sağanak yağmur nedeniyle, Atatürk Havalimanı'nda uçak seferleri de olumsuz etkilendi. Kötü hava koşullarına ve yıldırımlara neden olan elektrik yüklü bulutlara yakalanmak istemeyen pilotlar, şiddetli yağışların olduğu saatlerde Atatürk Havalimanı'na iniş için yaklaşma yapamadı. İnişteki uçaklar havada tur atmak zorunda kalırken kalkış yapacak uçaklarda da yoğunluk oluştu. Uçaklarda gecikmeler meydana gelirken iniş ve kalkış pistleri değiştirildi.

AKOM'DAN UYARI GELDİ

AKOM sosyal medya üzerinden vatandaşlara uyarıda bulunarak "İstanbul bugün sağanak ve gök gürültülü sağanak yağışlı. Sel riski ve fırtınaya dikkat! Yağmur ile birlikte hava serinliyor" dedi.

İŞTE METEOROLOJİ'DEN GELEN SON UYARILAR

Ülkenin kuzey ve batı kesimlerinin parçalı ve yer yer çok bulutlu, Marmara, Kuzey Ege, İç Anadolu'nun kuzeybatısı ile Batı Karadeniz'in sağanak ve yer yer gök gürültülü sağanak yağışlı, diğer yerlerin az bulutlu ve açık geçeceği tahmin ediliyor

Yapılan son değerlendirmelere göre, ülkenin kuzey ve batı kesimlerinin parçalı ve yer yer çok bulutlu, Marmara, Kuzey Ege, İç Anadolu'nun kuzeybatısı ile Batı Karadeniz'in (Sinop hariç) sağanak ve yer yer gök gürültülü sağanak yağışlı, diğer yerlerin az bulutlu ve açık geçeceği tahmin ediliyor. Yağışların; Kırklareli, Tekirdağ, İstanbul, Bursa, Yalova, Düzce, Zonguldak ve Bartın çevrelerinde kuvvetli ve yerel olarak çok kuvvetli (21-75 kg/m2); Kocaeli ve Sakarya çevreleri ile Çanakkale'nin doğu, Balıkesir'in kuzey ilçelerinde şiddetli ve yer yer aşırı (100 kg/m2 ve üzeri) olması bekleniyor.

Meteoroloji Genel Müdürlüğünden alınan tahminlere göre, hava sıcaklığının batı kesimlerde 2 ila 5 derece azalacağı, diğer yerlerde artamaya devam edeceği tahmin ediliyor. Rüzgarın, genellikle kuzeyli, güneydoğu kesimler ile Akdeniz'in kıyıları ve İç Anadolu'nun doğusunda batı ve güneybatı yönlerden hafif, ara sıra orta kuvvette, Marmara, Kuzey Ege kıyıları ile Batı Karadeniz kıyılarında kuvvetli ve yer yer fırtına (40-80 km/sa) şeklinde esmesi bekleniyor.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.