Hava Durumu

MHP'den teklif: 'Altın sahtekarlarına kalpazanlık cezası verilsin'

MHP Genel Başkan Yardımcısı ve Bursa Milletvekili M. Hidayet Vahapoğlu, Malatya Milletvekili Mehmet Celal Fendoğlu, Konya Milletvekilleri Mustafa Kalaycı ve Esin Kara ile birlikte fiyatı hızla yükselen altın sahtekarlığına karşı, kalpazanlara uygulandığı gibi caydırıcı ağır ceza istemini içeren yasa teklifini Meclis'e sundu.

Haber Giriş Tarihi: 15.10.2020 17:38
Haber Güncellenme Tarihi: 15.10.2020 17:38
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.yenidonem.com.tr/
MHP'den teklif: 'Altın sahtekarlarına kalpazanlık cezası verilsin'

MHP Genel Başkan Yardımcısı ve Bursa Milletvekili M. Hidayet Vahapoğlu,  Malatya Milletvekili Mehmet Celal Fendoğlu, Konya Milletvekilleri Mustafa Kalaycı ve Esin Kara imzalı yasa teklifinde, sahte altınların bijuterilerde satıldığı, düğünlerde takıldığı ve vatandaşların mağdur olduğu belirtildi.

Teklifte sahte altına, 10 yıla kadar hapis ve 10 bin Türk Lirası kadar da adli para cezası istenirken, gerekçesi de şöyle açıklandı:

"Günümüzde altın fiyatlarının yükselmesi ve geleneklerimizde altının ziynet eşyası olarak kullanımının yaygın olması nedeniyle özellikle düğün sezonunun açılmasıyla birlikte vatandaşlarımızın dolandırıcılık mağduru olmaları ihtimali de artmaktadır. Ülkemizde sahte altın üretiminin yasal bir engeli bulunmamaktadır. Sahte altınlar bijüteri gibi halka açık alanlarda sahte oldukları beyan edilerek satılmaktadır. Ancak bu durumu kötüye kullanarak, dolandırıcılık yoluyla, vatandaşların paralarını alan kişiler için cezai müeyyidenin sahte para dolaşımı suçuna oranla düşük olması, kanunsuzca hareket edebilmenin önünü açmaktadır. Sahte altınlar, kanun nezdinde, sahte para ile eşit muamele görmemektedir. Sahte paraya 2 yıldan 10 yıla kadar hapis ve 10 bin güne kadar adli para cezası uygulanırken, sahte altının dolandırıcılık yoluyla satışına ise hileli davranış kabul edilip, bir yıldan 5 yıla kadar hapis ve 5 bin güne kadar adli para cezası hakim takdiri ile uygulanıyor."

SATIŞI KOLAY

"Piyasada ve internet siteleri üzerinden doğru beyan vermeden darphane sikkelerini taklit ederek, altın olmayan ya da düşük ayarlı altın benzerlerinin kolaylıkla satışı yapılabilmektedir" denilen açıklamada şu ifadelere yer verildi: "Bu tür altın kalpazanlığı yapanlar internet sitelerine kolay bir biçimde üye olarak, satış yapabiliyor. Tüketiciler de bilmeyerek veya bedelinin çok altında bir fiyatla internetten ya da imitasyon olarak satın aldıkları bu altınları düğünlerde hediye olarak kullanmakta, hatta çoğu kişi altınların sahte olduğunu ancak bozdurmak için kuyumcuya gittiğinde fark etmektedir.

ACİLEN DÜZENLEME YAPILMALI

Hem altınları bilmeden satın alan kişileri hem de iyi niyetli kuyumcu esnafını zor durumda bırakan bu konuya çözüm geliştirmek amacıyla gerekli düzenlemeler acilen yapılmalıdır. Günümüzde para kalpazanlığını yapanlara uygulanan hapis ve para cezaları, altın sahtekarlığı ve taklitçiliğini yaparak insanları dolandıran, esnafı müşterilerle karşı karşı getiren kötü niyetli kişilere de uygulanması gerekmektedir."

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.