Hava Durumu

MHP Osmangazi'den örnek davranış! 'Siftah geleneğini yeniden hatırlatmak istedik'

MHP Osmangazi İlçe Teşkilatı, dükkanlara içinde 1 TL olan sembolik siftah parası bulunan zarflar bıraktı. MHP Osmangazi İlçe Başkanı Seyfi Seyfioğlu, Osmanlı döneminden itibaren devam eden ancak günümüzde unutulan siftah geleneğini yeniden hatırlatmayı amaçladıklarını ifade etti.

Haber Giriş Tarihi: 26.07.2019 13:06
Haber Güncellenme Tarihi: 26.07.2019 13:06
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.yenidonem.com.tr/
MHP Osmangazi'den örnek davranış! 'Siftah geleneğini yeniden hatırlatmak istedik'

MHP Osmangazi İlçe Teşkilatı örnek olacak bir çalışmaya imza attı. Dükkânlara içinde 1 TL olan sembolik siftah parası bırakan teşkilat üyeleri, esnaftan büyük takdir topladı.

Konuya ilişkin açıklama yapan MHP Osmangazi İlçe Başkanı Seyfi Seyfioğlu şunları söyledi:

Fatih Sultan Mehmet döneminden beri devam eden, ancak günümüzde yozlaşan, bencilleşen insanlar yüzünden unutulan  'siftah' geleneğini MHP Osmangazi İlçe Teşkilatı olarak ilçemizde yeniden hatırlamak isteriz.

Osmanlı Padişahı Fatih Sultan Mehmet İstanbul'u fethetmeden önce Edirne'deki esnafın birlik beraberliğini öğrenmek adına tebdili kıyafetle çarşıya inip, bir esnafın dükkânına girer. İstediklerini dükkân sahibine iletir, ancak dükkân sahibi sadece birisini hazırlar ve karşısındakinin padişah olduğunu da bilmediği için Fatih Sultan Mehmet'e "Efendim ben sabah siftahımı yaptım, komşum da dükkânını yeni açtı. Diğer isteklerinizi ondan alınız" der. Fatih, diğer dükkânda da aynı tavırla  karşılaştığında "Bu millet için değil İstanbul'u, dünyayı fethederim" der.

"SİFTAHSIZ KEPENK KAPATIYORLAR"

Siftahın her esnaf için bereket olduğunu ifade eden Seyfioğlu, "Sabah besmele ile açtığı dükkânında ilk satışını yapan esnaf, aldığı parayı bereket kabul eder ve hatta onu kasasına koymak yerine müşteriden yere atmasını ister. Ahilik kültürü dediğimiz şey işte budur. Osmanlı'dan günümüze gelen bu geleneği hatırlatmak maksadıyla ve 2023 lider ülke Türkiye sloganından yola çıkarak ilçemizde bulunan 2023 esnafımızın dükkânlarının içinde 1 TL sembolik olan zarflarımızı bıraktık. Yaşanan ekonomik dar boğaz yüzünden yüzlerce esnafımız siftah yapmadan kepenk kapatıyor. Böyle bir dönemde  Osmanlı'dan günümüze gelen ve nesilden nesile aktarılması gereken bu geleneğimizi unutanlara hatırlatmak hem de siz değerli esnafımıza bereket parası bırakmak istedik" şeklinde konuştu.

"ESNAFIN YANINDAYIZ"

Seyfioğlu, konuşmasına şöyle devam etti:  Değerli esnafımız, yeri geldi dükkânınıza uğrayan bir düşküne yardım ettiniz. Zaman oldu bir garibanı doyurarak dini ve sosyal sorumluluğunuzu yerine getirdiniz. Kimi zaman zor durumda olan esnaf arkadaşlarınızın alım satım işlerine katkıda bulundunuz. Kimi zaman onlar da size yardımcı oldu. Birbirinizin sevincine ortak olurken bazen de birlikte üzüldünüz. Gün geldi bereketli kazançlar elde ettiniz. Gün geldi siftahsız kepenk indirdiniz. Siftah, güne başlangıçtır. İstedik ki; sürekli birbiriyle dayanışma halinde olan esnafımızın bugünkü siftahı bizden olsun. Allah, helal ve bereketli kazançlar nasip etsin. Ahilik yolundan ayrılmayan, helal rızık için alın teri döken tüm esnaf ve sanatkarlarımızın yanındayız."

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.