Hava Durumu

MHP Yıldırım'dan 12 maddelik 'sel' teklifi: 'Acilen hayata geçirilmeli'

MHP Yıldırım Grubu, Bursa'da aşırı yağışların felakete dönüşmemesi için 12 maddelik önlem teklifini Yıldırım Belediye Meclisi'ne sundu. MHP Grup Başkanvekili İhsan Bilgili, "Bunlar acilen hayata geçirilmeli ve halk doğal afetlere karşı biçare ve yalnız bırakılmamalıdır" dedi.

Haber Giriş Tarihi: 07.02.2021 21:51
Haber Güncellenme Tarihi: 07.02.2021 21:51
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.yenidonem.com.tr/
MHP Yıldırım'dan 12 maddelik 'sel' teklifi: 'Acilen hayata geçirilmeli'

İsmail ARSLAN

İzmir'de 1 Şubat'ta meydana gelen aşırı yağış nedeniyle günlük hayat felç olmuş, birçok işyeri ve evi su basmış, toplu ulaşım seferlerinde aksamalar meydana gelmişti. Şehrin merkezi dahil çok sayıda ilçede de su taşkınları yaşanmıştı.

MHP Yıldırım Belediye Meclis Grup Başkanvekili İhsan Bilgili,  Bursa'da olası aşırı yağışların felakete dönüşmemesi için 12 maddelik önlem teklifini 3 Şubat'ta toplanan Yıldırım Belediye Meclisi'ne sunduklarını açıkladı. Önerilerin MHP İzmir Milletvekili Hasan Kalyoncu tarafından TBMM'ye de sunulduğunu, Bursa ve Yıldırım'da da uygulanması amacıyla Meclis'e sunduklarını ifade eden Bilgili, "Maalesef iklim değişiklikleri mevsimleri etkilemiş ve düzenli yağış rejiminin yerini kısa süreli ve sel felaketine sebebiyet veren anlık yağışlar almıştır. İzmir de yaşanan sel felaketi geçmişte Bursa'da da yaşanmıştı. Konu halk için afettir ancak görevli kurumlar açısından önlem alınması gereken risktir. Sorumluluk sahipleri afet veya felaket sözlerine sığınamaz" dedi.

HALK YALNIZ BIRAKILMAMALI

"Kentsel alanlarda aşırı yağışın bir afete dönüşmemesi için alınması gereken acil önlemleri başta belediyeler olmak üzere sorumluların dikkatine sunuyoruz" diyen Bilgili, "Bunlar acilen hayata geçirilmeli ve kalıcı çözüm için aklıselim ve uzmanlık bir araya getirilmelidir. Halk doğal afetlere karşı biçare ve yalnız bırakılmamalıdır" ifadelerini kullandı.

MHP Yıldırım Grubunun Belediye Meclisi'ne sunduğu 12 maddelik önlem teklifi şöyle:

1) Kuru dere yataklarından geçen yollarda köprüler yapılmalı ve kuru dere yataklarının getireceği sel hesaplanarak çevresinde önlem alınmalıdır.

2) Kapatılan dere yatakları tekrar planlanmalıdır. (Bursa'da bir çok derenin üstü kapatılmış ve yol yapılmıştır.

3)Yağış rejiminin değişmesi nedeni ile bir ayda yağan yağmur bir saatte yağabilmektedir. Dere yatakları ve çevresi bu duruma göre yeniden planlanmalıdır.

4) Alt geçit, menfez, toplu ulaşım alanları vb. alanların drenaj sistemlerinin en kötü senaryoya göre planlanması gerekmektedir,

5) Yağmur suyu toplama sistemlerinin kanalizasyondan tamamen ayrılması ve bu hatların yağış rejiminin değişimine paralel planlanması, depolanabilen kısmının depolandıktan sonra şehre zarar vermeden alıcı ortama aktarılması gereklidir,

6) Su taşkınlarını önlemek, şehri muhtemel afetlerden korumak için sel kapanları gibi mühendislik uygulamaları yapılmalıdır.

7) Yapılan planlamalara iklim değişikliği katsayısı hesaplanarak mutlaka eklenmeli ve imar planları bu hesaplamalara göre yeniden düzenlenmelidir.

8) Dere yataklarının çevresindeki yerleşim gözden geçirilmeli ve riskli alanlar tahliye edilmelidir.

9) Şehirlerde yağmur sularının biriktiği alanlar belirlenerek drenaj sistemleri ile bu birikim tahliye edilmelidir.

10) Dere yataklarına hafriyat ve benzeri malzemelerin atılması engellenmelidir.

11) Şehir merkezlerinde kapalı kanallar yerine açık kanal sisteminin tercihen ıslah edilmiş doğal dere yataklarında planlanarak uygulanmalıdır.

12) Cadde, yol ve köprülerde suyun birikmesini engelleyecek drenaj sistemlerinin oluşturulması gereklidir.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.