Sofraların vazgeçilmez sebzesi olan patates, lif/ posa içeriği sayesinde tokluk hissine katkı sağlayarak sindirim sistemini destekler; C ve B vitaminleri, potasyum minerali ile de enerji verir. Ancak patatesin faydaları kadar yanlış tüketiminin zararları da hayati önem taşıyor. Konuyla ilgili risklere dikkati çeken VM Medical Park Bursa Hastanesi Diyetisteni Beyza Köse, "İnsan sağlığı üzerinde birçok olumlu etkileri olan patates, hasatından önce ve sonra depolanma sırasında yapılan hatalar sebebiyle besin zehirlenmelerine hatta bunlara bağlı ölümlere yol açabilir.
Bitkiler; mantarlar, böcekler gibi dış faktörlerden kendilerini korumak için bazı toksik maddeler üretir. Hasat ve depolanmasında yapılan hatalarda (depolama sıcaklığı, hasat ve taşıma sırasında mekanik yaralanma, nem, havalandırma ve zararlı böcekler) bu toksik maddelerin artmasına sebep olur ve insan hayatını tehlikeye sokar. Patates içeriğinde de bu kimyasallardan solanin bulunur" dedi.
Sarıdan yeşil renge dönüyor
Depolama ve hasat sırasındaki hatalardan dolayı solanin miktarının artabildiği vurgusunu da yapan Diyetisyen Köse, şunları söyledi: Güneş altında ya da yüksek neme sahip ortamda bekletilen patateste solanin miktarı artar. Solaninin artması, klorofil sentezini uyararak patatesin sarıdan yeşil renge dönmesine sebep olur. Solanin miktarı arttıkça yeşillenmeyle birlikte zehirlenme etkiside oluşur.
Bu yüzden üzerinde yeşil lekeler/ filizler oluşan patateslerin tüketiminden kaçınılmalıdır. Nemsiz, ışık olmayan serin yerlerde saklanmalıdır. Solanin zehirlenmelerinin belirtileri mide bulantısı, kusma, ishal, mide krampları, boğaz yanması, baş ağrısı ve baş dönmesidir. Ciddi zehirlenmeler, ölümle sonuçlanabilir. Bu nedenle patatesleri güneş altında çok uzun süre bırakmamaya, yeşillenme gördüğünüzde tüketmemeye, pazarda, markette alışveriş yaparken aldığınız patatesleri tek tek kontrol edip yeşillenmiş olanları asla satın almamaya dikkat etmelisiniz.
Eğer farkında olmadan yeşillenmiş patates tükettiyseniz ve bahsettiğimiz belirtileri görmeye başladıysanız acilen doktora başvurun. Ramazan sofraları açısından değerlendirdiğimizde de patatesli pişmiş yemeklerin ortalama 3-4 günden fazla tüketilmemesi önem arz ediyor.
En Çok Okunan Haberler
Meteoroloji'nin orta ve uzun vadeli hava durumu tahm...
Restoran ve kafe işletmecilerinden açılmak i...Geçen yıl mart ayında başlayan Kovid-19 salgınının e...
Bursa'da baraj buz tuttu!Bursa'nın İnegöl ilçesinde tarımsal sulama için kull...
Çoğumuzun hayali! Bursa'da şehir hayatından ...Bursa'da şehir yaşamından bıkan Tekin çifti her şeyi...
Bakan Soylu paylaştı! 'Anneme küfretti, serb...İçişleri Bakanı Süleyman Soylu sosyal medya hesabı ü...
Bursa Orhangazi'de 9 arsa satışa çıkarıldıBasın İlan Kurumu'nun ilan portalı ilan. gov. tr'de ...
Bakanlıktan satılık kum ocağı!Yozgat'ın Sarıkaya ilçesi'nde Ulaştırma ve Altyapı B...
Bursa için kritik uyarı! 2 güne dikkat...Bursa Valiliği, dondurucu soğuk havanın bugün ve yar...
Koronaya iyi geldiği söylenmişti! Bursa'dan ...Koronavirüs salgınından korunmak için çeşitli çözüml...
TÜBİTAK 90 personel alımı yapıyor!TÜBİTAK, Resmi Gazete'de yayımladığı ilanda Bilişim ...
Bursa'daki dev fabrikada işçiler ayaklandı: ...Bursa dahil 3 ilde faaliyet gösteren ve 800'ü aşkın ...
Tacizcisini televizyonda gördü! Program sonr...Türkiye'nin konuştuğu, evlilik vaadiyle insanları do...
Bursa'da şok baskın! Polisi görünce şaşkına ...Bursa'da kısıtlamanın olduğu saatlerde alkol alınan ...
Bursa'da hareketli anlar! 'Dur' ihtarına uym...Bursa'da kısıtlama saati polis kontrol noktasında ça...
Joe Biden'ın gelişi, Türkiye'yi nasıl etkile...Daha önce Obama'nın yardımcısı olarak gördüğümüz Joe...