Hava Durumu

Mideyi kötü yaptığı kanıtlanmış gıdalar!

Reflü, irritabl bağırsak sendromu gibi rahatsızlıklara sebep olan bu besinleri merak ediyor musunuz? İşte sindirim sisteminizin doğru çalışmasını engelleyerek midenizi ve bağırsaklarınızı tahriş eden o yiyecekler...

Haber Giriş Tarihi: 28.03.2021 14:25
Haber Güncellenme Tarihi: 28.03.2021 14:25
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.yenidonem.com.tr/
Mideyi kötü yaptığı kanıtlanmış gıdalar!

Yiyecekler bizi besler, enerjimizi korur ve hatta hastalıkları savuşturmamıza yardımcı olabilir. Ancak bu faydalar, bütün yiyecekler için geçerli değildir. Yani bazı gıdalar aslında sağlık sorunlarına, iltihaplanmaya ve enerjinizi tüketmeye neden olabilir. Daha da kötüsü bu yiyeceklerin aşırı miktarda tüketimi, sindirim sürecinin en önemli oyuncularından biri olan mideyi zorlar.

1-Rafine karbonhidratlar 

Cips, beyaz ekmek gibi yüksek oranda işlenmiş gıdalardaki basit karbonhidratlar şişkinliğe, gaza ve kramplara neden olabilir. Farkında olamayacağınız şey, bu kötü gıda seçimlerinden kaynaklanan bağırsak iltihabıdır.

Çünkü bağırsak mikropları şekerli yiyecekleri sever. Bu da çoğalarak iyi bakterileri bastırmasına yol açar. Yararlı bakterilerinizin size yardım edemez hale gelmesi ise bağırsak iltihabı ve nöroenflamasyon ile sonuçlanır. Mutsuz bir bağırsak, endişeli bir ruh haline zemin hazırlar.

2- Hazır çorba, işlenmiş et ve diğer yüksek sodyumlu gıdalar 

Hazır çorba ortalama 700 miligramdan, bir jambonlu ya da salamlı sandviç de 1.117 miligramdan fazla fazla sodyum içerir.​​​​​​​

Konunun uzmanları "Yüksek tuzlu diyetlerin mide zarına zarar verdiği, ülser ve hatta mide kanseri riskini artırdığı bilinmektedir" uyarısında bulunarak bu gıdalardan uzak durulması gerektiğini söylüyor.​​​​​​​

3- Az yağlı yoğurt 

Laktoz intoleransı olan kişilerin süt, peynir ve yoğurt gibi süt ürünlerini tüketirken mide-bağırsak problemi yaşayabileceğini biliyorsunuz ancak bazı süt ürünlerindeki yüksek şeker oranının da mideyi rahatsız edebileceğini biliyor muydunuz?​​​​​​​

Örneğin az yağlı yoğurdu ele alalım. 6 çay kaşığı kadar az yağlı yoğurt, 24 gramdan fazla şeker içerebilir. Sağlıklı bir atıştırmalık için bu çok fazla! Çok fazla şeker; şişkinlik, kabızlık, irritabl bağırsak sendromu ve ishal gibi akut sorunlara neden olabilir.​​​​​​​

Ve daha kötüsü yapılan araştırmalar, yüksek oranda şeker içeren bir beslenme biçiminin sadece 1 hafta sonra bağırsaktaki mikrobiyal çeşitliliği azaltma potansiyeline sahip olduğu gösteriyor.​​​​​​​

International Journal of Molecular Sciences'ta yayınlanan "Bağırsak Bakterilerinin İnsan Sağlığı ve Hastalıkları Üzerindeki Etkileri" raporuna göre bunun sebep olacağı hastalıklar arasında iltihaplı bağırsak sendromu, obezite ve kanser yer alıyor.​​​​​​

4- Baharatlı yiyecekler 

Baharatlı yiyecekler, ishali tetikledikleri durumlar dışında sağlığınız için faydalıdır. Yapılan bir çalışma, her gün baharatlı gıdalar tüketen insanların -buna acı biber de dahil- tüketmeyenlere oranla ölüm riskinin yüzde 14 azaldığını ortaya koydu.​​​​​​​

Araştırmalara göre gençler veya kadınlar baharatlı yiyeceklere karşı daha hassas ve bu nedenle mide problemleri hızla ortaya çıkıyor.​​​​​​​

Özellikle bibere acı tadını veren 'kapsaisin' maddesi mide zarını tahriş ederek mide bulantısı, kusma, karın ağrısını ve ishali tetikleyebilir.​​​​​​​

5- Kızarmış gıdalar, portakal suyu, kahve ve alkol 

Mideyi rahatsız edecek gıdaların listesi gastroenterologlara göre, uzun ve çeşitlidir. Ancak bazı gıdalar var ki bu konuda oldukça kötü bir şöhrete sahip. Mesela kahvenin içindeki kafein mide zarını tahriş ediyor.​​​​​​​

Ancak ilk bakışta çok masum görünen portakal suyu ve domates suyu gibi çok asitli yiyecekler bile mide zarına hasar verebiliyor.​​​​​​​

Uzun vadede mideyi tahriş etme potansiyeline sahip yiyecekler arasında kızarmış gıdalar, gazlı içecekler, yağlı yiyecekler, çikolata ve alkol de bulunuyor. Patates kızartması ve tavuk eti gibi kızartılmış her şey mide ekşimesi ve reflüyü tetikleyebilir.​​​​​​​

6- Yapay tatlandırıcılar 

"Diyet" gıdalarda bulunan sukraloz ve aspartam gibi yapay tatlandırıcılar bağırsak mikrobiyotasında dengesizliklerine neden olabilir.​​​​​​​

2018 yılında yapılan bir çalışmada araştırmacılar, sindirim sisteminde bulunan bakterilerin mililitre başına yalnızca bir miligramlık yapay tatlandırıcı konsantrasyonlarına maruz kaldıklarında toksik hale geldiğini keşfettiler.​​​​​​​

Uzmanlar "Bu, yapay tatlandırıcıların tüketiminin bağırsak mikrobiyal aktivitesini olumsuz etkilediğinin bir başka kanıtıdır ve çok çeşitli sağlık sorunlarına neden olabilir" diyor.​​​​​​​

7- Enerji içecekleri 

Enerji içecekleri, kafein ve diğer uyarıcılar ile niasin olarak bilinen suda çözünür B3 vitamini içerir. Bu içeceklerdeki yüksek kafein içeriği ve/veya niasinin fazla tüketiminin, toksitite yaratarak mide ağrısı ve mide bulantısına neden olduğu gösterilmiştir.​​​​​​​

Niasin toksisitesinin belirtileri arasında kızarıklık, baş dönmesi, düşük tansiyon, yorgunluk, baş ağrısı, mide bulantısı, bulanık görme ve karaciğer iltihabı bulunuyor.​​​​​​​

8- Şekerli tahıllar 

Kahvaltıda yemek için alıp mutfağınıza koyduğunuz, ofis çekmecenizde tuttuğunuz mısır gevrekleri, yapay şeker içeren yulaf karışımları bağırsak dengenizi altüst edebilir.​​​​​​​

Bağırsak bakterilerindeki dengesizlikler ise gastrointestinal sorunlardan tip 2 diyabete, obeziteden kanser ve depresyon gibi hastalıklara kadar pek çok hastalığa yol açabilir.

Kaynak: Milliyet

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.