Hava Durumu

'Milli' sorun

Romanya ve Arnavutluk'a yenilen Türkiye Milli Takımı gelecek adına umut vermezken yabancı kuralı, altyapı ve Almanya'daki Türkler yeniden gündeme geldi.

Haber Giriş Tarihi: 15.11.2017 19:04
Haber Güncellenme Tarihi: 15.11.2017 19:04
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.yenidonem.com.tr/
'Milli' sorun

Türkiye'nin, Dünya Kupası'na katılma şansını kaybetmesinin ardından A Milli Takım Teknik Direktörü Mircea Lucescu ve Türkiye Futbol Federasyonu yöneticileri, milli takım için yeni bir yapılanmanın olacağını açıkladı.  Genç ve yeni oyuncuların yer alacağının açıklandığı milli takım, hazırlık maçlarında aldığı Romanya ve Arnavutluk yenilgilerin yanı sıra ortaya koyduğu futbolla da şimdilik değişen pek bir şey olmadığı izlenimini verdi.  Genç oyuncularla güçlenmesi düşünülen A Milli Futbol Takımı'nın, en büyük kaynağı olan Ümit Milli Futbol Takımı'nın da durumu çok farklı değil. Abdullah Ercan yönetimindeki Ümit Milli Takım da 21 Yaş Altı Avrupa Şampiyonası Grup Elemeleri'nde oynadığı son maçta  Belçika'ya 2-1 mağlup olarak, grubunda 5. sıraya geriledi ve bu önemli turnuvaya katılma şansını zora soktu.

ALMANYA'DA 3 TÜRK

Türkiye'de milli takıma kaliteli oyuncu yetiştirme konusunda yaşanan sıkıntı nedeniyle, yabancı sayısı ve altyapı konuları tartışılırken, Dünya Kupaları tarihinin en başarılı takımlarından olan Almanya kadrosundaki Türk oyuncuları ile Rusya'nın ev sahipliği yapacağı 2018 Dünya Kupası'na rahat bir şekilde katılmayı başardı. Eleme grubunda 10'da 10 yaparak Dünya Kupası'ndaki yerini alan Almanya'nın kadrosunda Mesut Özil, Emre Can ve İlkay Gündoğan gibi Türk asıllı isimler boy gösteriyor.

GENÇLERİ KAPTIRIYORUZ

İngiltere'nin güçlü takımları Arsenal, Liverpool ve Manchester City'de top koşturan bu 3 oyuncu da Almanya'nın en önemli isimleri arasında yer alıyor.  Almanya'nın, son olarak Fransa ile oynadığı hazırlık maçında 3 Türk oyuncu da ilk 11'de sahaya çıktı.  Almanya A Milli Takımı'nın yanı sıra genç milli takımlarında da çok sayıda Türk futbolcu oynuyor. Almanya 21 Yaş Altı Takımı'nda Levin Öztunalı, 20 Yaş Altı Takımı'nda Görkem Sağlam, Suat Serdar ve Gökhan Gül, 19 Yaş Altı Takımı'nda Atakan Akkaynak, 18 Yaş Altı Takımı'nda Furkan Sağlam, 17 Yaş Altı Takımı'nda Can Bozdoğan ve 16 Yaş Altı Takımı'nda da Mehmet Can Aydın forma giyiyor.  Ayrıca 18 Yaş Altı Takımı'na Emre Aytun ve İzzet İşler ile 17 Yaş Altı Takımı'na Abdulkerim Çakar ve Erkan Eyibil'in davet edilmesi de gündemde.

'UYGULAMA EKSİK'

Türkiye'de oldukça tartışılan "futbolcu yetişmeme" konusunda Almanya'nın Türk kökenli futbolcularla alt yaş gruplarından başlayan daha sonra da A milli takım seviyesinde elde ettiği başarılar, burada Türkiye'nin uygulamada ciddi eksiklikleri olduğu tezini güçlendiriyor.  Köln Spor Akademisi'nden mezun olan ve Almanya Futbol Federasyonu'ndan UEFA Pro Lisans diplomasını alan teknik direktör Yılmaz Vural, yaklaşık 3 milyon Türk'ün yaşadığı Almanya'dan dünya çapında 3 Türk futbolcu yetişirken, 80 milyonluk Türkiye'den bu ayarda bir oyuncu çıkmamasının temel sebebinin altyapı eğitimi olduğunu söyledi.

'ALTYAPI YOK'

Vural, bu farkın iki ülkenin altyapılara verdiği önemden kaynaklandığının altını çizerek, "Bu tamamen eğitilmiş ile eğitilmemiş arasındaki fark. Burada olay altyapıya gidiyor. Almanya'da 300 bin lisanslı Türk oyuncu olduğu söyleniyor, bunların içinden de 3 Türk çıkabiliyor. Türkiye'de de aynı ortam oluşturulursa, altyapıya gereken ilgi gösterilirse 80 milyonluk ülkeden çok iyi bir 11 neden çıkmasın. Bunun sıkıntısını çalıştığım her takımda çekiyorum, profesyonel takım oyuncularına, altyapıda öğretilmesi gerekenleri anlatıyorum" ifadelerini kullandı.  A takımların tesislerinin çok iyi olduğunu ancak altyapılarda oyuncuların kötü şartlarda çalıştıklarının altını çizen Yılmaz Vural, "Ülkenin en önemli takımları Beşiktaş, Fenerbahçe ve Galatasaray'ın altyapıda düzgün sahaları yok. Biz işin hep vitrinindeyiz. 3. Lig ve 2. Lig'de oyuncuların soyunacağı yerler yok" dedi.

BERKAY'DA KAÇIYOR!..

Türkiye, yeni yetenekler bulma konusunda sıkıntı yaşarken, elindeki bir değeri de kaybetme riski ile karşı karşıya.  Ümit Milli Takımı'nın, Malta ve Belçika ile oynadığı maçların aday kadrosuna çağrılan Bundesliga ekiplerinden Stuttgart'ın A takımında forma giyen Berkay Özcan, milli takım kampına katılmayacağını açıkladı. Ümit Milli Takım aday kadrosunda Bundesliga'da forma giyen tek isim olan Berkay'ın, daha önceki 4 maçta yalnızca 10 dakika şans verildiği için bu kararı aldığı öğrenildi.  Alman Milli Takımı'nda 15 yaşındayken oynayan ve daha sonra tercihini Türkiye'den yana kullanan Berkay'ın, hala milli takım tercihini Almanya'dan yana kullanma hakkı bulunuyor. 

 

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.