Hava Durumu

Milyonlarca çalışanın gözü yarınki toplantıda

Milyonlarca çalışanın gözü kulağı asgari ücret açıklamasına çevrildi. Halen net bin 404 TL olarak uygulanan asgari ücretin 2018 yılında ne kadar olacağı, yarınki kritik toplantıyla belirlenecek.

Haber Giriş Tarihi: 28.12.2017 13:24
Haber Güncellenme Tarihi: 28.12.2017 13:24
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.yenidonem.com.tr/
Milyonlarca çalışanın gözü yarınki toplantıda

Yaklaşık 6 milyon çalışanı doğrudan ilgilendiren asgari ücret görüşmelerinde sona gelindi. Asgari Ücret Tespit Komisyonu, 2018 yılı asgari ücret rakamını belirlemek üzere dördüncü toplantısını yarın yapacak. Komisyon, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Jülide Sarıeroğlu başkanlığında toplanacak. Çalışmalarına 1 Aralık'ta başlayan ve şu ana kadar 3 toplantı yapan komisyon, asgari ücrete yapılacak zammı netleştirecek.

TARAFLAR NE İSTİYOR?

Hükümetle yapılan görüşmelerde işçi tarafını temsil eden Türk-İş, asgari ücretin 2018 yılında net 1893 lira olmasını talep etti. DİSK'in asgari ücret talebi ise net 2 bin 300 lira olarak açıklandı. Görüşmelerde işveren tarafını temsil eden Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu (TİSK) ise "Türk-İş'in talebi Türkiye gerçeklerine uygun bir rakam değil" açıklamasını yaptı. TİSK yüzde 7 civarında bir zam önerdi.

RAKAMI YÜKSEK BULAN BİR AY BU ÜCRETLE GEÇİNSİN

Türk-İş Genel Başkanı Ergün Atalay, önerdikleri rakamı yüksek bulanlara tepki gösterdi. Yeni yılda asgari ücretin net bin 893 lira 90 kuruş olması yönündeki tekliflerinde ısrar ettiklerini vurgulayan Atalay, "Net bin 893 lira 90 kuruşluk teklifimizin 1 lira bile altını kabul etmemiz mümkün değil. Her kim bu rakamı yüksek buluyorsa, buyursun bu ücretle bir ay geçinsin" ifadelerini kullandı.

AÇLIK SINIRI NE KADAR?

Türk-İş'in her ay yaptığı geçim şartları araştırmasına göre, aralık ayı itibariyle 4 kişilik bir ailenin açlık sınırı bin 608, yoksulluk sınırı 5 bin 238 TL. Bir kişinin aylık geçim maliyeti ise bin 989 TL.

BAŞBAKAN YILDIRIM'DAN ENFLASYON KISTASI

Başbakan Yıldırım, daha önce yaptığı açıklamalarda asgari ücrete enflasyon oranında zam yapılacağının işaretlerini vermişti. Yıldırım'ın bu açıklamasına göre asgari ücret 2018 yılında en az bin 600 TL olacak. Fakat bu konuda son sözü Asgari Ücret Tespit Komisyonu söyleyecek.

 

 

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.