Hava Durumu

Milyonları ilgilendiren gelişme! Asgari ücret belli oldu...

Milyonlarca çalışanın merakla beklediği zamlı asgari ücret rakamı belli oldu. Çalışma Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk, 2019'da asgari ücretin 2 bin 20 lira olacağını açıkladı. Böylelikle asgari ücrete yüzde 26,05, yani 417 TL zam yapılmış oldu.

Haber Giriş Tarihi: 25.12.2018 10:00
Haber Güncellenme Tarihi: 25.12.2018 10:00
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.yenidonem.com.tr/
Milyonları ilgilendiren gelişme! Asgari ücret belli oldu...

Doğrudan 7 milyona yakın kişiyi ilgilendiren asgari ücret rakamı belli oldu.

Asgari Ücret Tespit Komisyonu, 2019 yılı asgari ücreti belirlemek üzere dördüncü kez toplandı. Komisyon toplantısının ardından Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk açıklama yaptı.

Bakan Selçuk 2019'da asgari ücretin 2 bin 20 lira olacağını açıkladı. Selçuk, "Asgari ücret tespit komisyonu nihai kararına göre 1 Ocak itibariyle brüt 2 bin 558 TL, net 2 bin 20 TL olarak belirlenmiştir. Geçen yıla kıyasla yüzde 26,05 artmıştır. 10 Ekim'de enflasyonla topyekün mücadele kapsamında işçimizi enflasyona ezdirmedik. Bu karar oy birliği ile alınmıştır. Bildiğiniz üzere bekar çocuksuz için, 3 çocuk ve evli olanlar için 2150 TL olarak belirlenmiştir. Komisyon üyelerimize çalışmalarından dolayı teşekkür ediyorum" ifadelerini kullandı. 

MÜKEMMEL DEĞİL AMA KABUL EDİLEBİLİR

Bakan Selçuk'un ardından Türk İş Başkanı Ergun Atalay söz aldı. Atalay şöyle konuştu:

98 gün evvel Malatya'da asgrari ücreti 2000 TL'ye çekelim komisyon bunu görüşsün demiştik. Aradan 98 gün geçti. Bugün Türk İş ilk defa komisyon dışında. Dün akşam bakanımızla gece 2'den beri görüştük.

Şimdi bu ücret mükemmel değil. Ama bu kabul edilir bir ücret. Sayın bakanın yoğun emeği var.

BAŞIMIZA GELMEYEN KALMADI

"Bu arada başımıza gelmeyen kalmadı. TÜRK-İş Başkanı sokağa davet ediyor. Ne yapacağım plaja mı davet edeceğim. Kırmadan dökmeden derdimi anlatacağım. Sayın Bakanımız uzlaşı içinde yardımcı oldu. Sendikalardan bir tanesi hariç yardımcı oldu. Paçamızdan çekmeye çalıştı.

*Birileri suç duyurusunda bulunuyor.Yüzde 100 mutlu etmedik belki ama yüzde 80 mutlu ettik"

TİSK: SORUMLULUĞUMUZ BULUNUYOR

İşverenlerin tarafı TİSK Genel Sekreteri Akansel Koç ise, belirlenen 2 bin 20 TL'lik asgari ücret için ise şunları söyledi:

Asgari ücret çalışmalarımız nihayete erdi. Sürdürülebilir her adım ülkemizi bir üst basamağa tırmanması anlamındadır. Türkiye'nin sürdürülebilir kalkınması konusunda sorumluluğumuz bulunuyor. Komisyon çalışmalarımıza katılan Bakanımız, işçi temsilcilerimize teşekkür ediyorum. Ülkemizin büyümesine yönelik çabalarımıza devam edeceğiz. Herkesin yeni yılını kutluyorum."

Yıllar bazında net asgari ücret rakamları şöyle: 

2019: 2020 TL
2018: 1603 TL
2017: 1404 TL
2016: 1300 TL
2015: 1 Ocak-949TL, 1 Temmuz-1000 TL 
2014: 1 Ocak-846 TL, 1 Temmuz-891 TL
2013: 1 Ocak-773 TL, 1 Temmuz-803 TL

İŞÇİ VE İŞVEREN NE İSTEMİŞTİ?

Türk-İş yeni asgari ücret belirlenirken öncelikle geçim şartlarının temel alınmasını istemişti. Ayrıca, asgari ücret görüşmelerine 2 bin liranın üzerinde başlanılmasını, bu rakama enflasyon oranındaki artışın yanında refah payının da eklenmesini talep etmişti.

İşveren tarafını temsil eden TİSK ise yeni asgari ücret belirlenirken hedef enflasyon, yatırımlar, rekabet gücü, verimlilik ve işsizlikle mücadelenin dikkate alınmasını, asgari ücret desteğinin arttırılarak devam ettirilmesini, yüzde 2 olan işsizlik sigortası işveren payının 2019 yılı için alınmamasını talep etmişti.

İşveren ayrıca SGK işveren desteğinin yüzde 5'ten yüzde 6'ya çıkartılmasını ve toplu iş sözleşmesi imzalanan iş yerlerinde bunun yüzde 7 olarak uygulanmasını istemişti.

TÜİK: 2 BİN 213 TL OLMALI

TÜİK ise üçüncü toplantıda geçim ücretinin ağır işler için 2 bin 213 lira olduğunu açıklamış, Türk-İş ise bu rakamın gerçeklerden uzak olduğunu ifade ederek, "Bizim tespitimizin 170 lira gerisinde" demişti.

İLK KEZ ASGARİ ÜCRETLİ BİR İŞÇİ DE YER ALMIŞTI

Komisyonun bu yılki ilk toplantısı 6 Aralık'ta Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığının ev sahipliğinde gerçekleşmişti. Bu toplantıda ilk kez asgari ücretli bir işçi de yer almıştı. Yalova Üniversitesinde güvenlik görevlisi olarak çalışan Güvenlik-İş Sendikası üyesi Gülden Görmez, Asgari Ücret Tespit Komisyonunda Türk-İş heyetindeki 5 kişiden biri olmuştu.

ASGARİ ÜCRET NASIL BELİRLENİYOR?

Asgari ücreti, yasa gereği 5'er işçi, işveren ve devlet temsilcisi olmak üzere 15 kişiden oluşan Asgari Ücret Tespit Komisyonu belirliyor. Bu komisyonda, en fazla üyeye sahip konfederasyon olduğu için işçi tarafını Türk-İş temsil ederken, TİSK işveren tarafı adına masa bulunuyor.

Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığındaki ilk toplantının ardından komisyon, sırasıyla işveren ve işçi ev sahipliğinde de ayrı ayrı toplanacak. Komisyon, son toplantısını yine Bakanlıkta yapacak.

Bakanlığın belirlediği üyelerden birinin başkanlık ettiği komisyon, en az 10 üyenin katılımıyla toplanıp, oy çokluğuyla karar verecek. Oyların eşitliği halinde başkanın bulunduğu tarafın çoğunluğu sağladığı kabul edilecek.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.