Hava Durumu

Milyonların gözü bu haberde! İşte 2022 Emekli maaş zammının ayrıntıları

Kamudan emekli milyonlar maaş zammı için geri sayıma başladı. Ocak ayı en düşük ve en yüksek memur ve emekli maaş zammı ne kadar, kaç TL olacak? sorusuna yanıt ararken enflasyon oranının belli olması sebebiyle beklenen oran da netleşmeye başlandı.

Haber Giriş Tarihi: 16.11.2021 15:36
Haber Güncellenme Tarihi: 16.11.2021 15:36
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.yenidonem.com.tr/
Milyonların gözü bu haberde! İşte 2022 Emekli maaş zammının ayrıntıları

Ocak ayının yaklaşmasıyla birlikte kamu personeli ve emekli maaş zammı için geri sayım başladı. Milyonlarca vatandaş uygulanacak zam oranını beklerken dört aylık enflasyon oranının belli olmasıyla beklenen oran da netleşmeye başlandı.

Uygulanacak zam oranı ile ilgili gelen tahminler doğrultusunda Merkez Bankası'nın yapılan hesaplamalara göre 6 aylık enflasyon verisi 9.17 oranında gerçekleşecek. Şu ana kadar 4 aylık enflasyon verisi belli olurken kalan 2 aylık verinin açıklanmasıyla birlikte yeni senede uygulanacak zam oranı merakla bekleniyor.

MEMUR VE MEMUR EMEKLİSİ TOPLU SÖZLEŞME ZAMMI ALACAK

Memur ve kamu personeli emeklileri Ocak ayında yüzde 5 oranında toplu protokol zammı alacaklar.

4 AYLIK VERİ AÇIKLANDI

Ekim ayı enflasyon oranı ile beraber Haziran'dan bu yen temel 4 ayık veri de ortaya çıkmış oldu. Buna göre 4 aylık enflasyon oranı yüzde 6.72 olarak hesaplandı.

KASIM VE ARALIK VERİSİ İLE BİRLİKTE OCAK 2022 EMEKLİ ZAMMI BELLİ OLACAK

Böylece SSK ve Bağ-Kur emeklilerinin 4 aylık zamları yüzde 6.72 olurken, bu oran temel Kasım ve Aralık aylarının enflasyon oranlarının eklenmesiyle zamlar kesinleşmiş olacak.

ENFLASYON ARTARSA OCAK 2022 EMEKLİ ZAMMI DA YÜKSELECEK

Her iki ay sıfır çıksa bile 4 aylık 6.72 zam kesinleşti. Merkez Bankası'nın yılsonu yüzde 18.4'lük tahminine göre yapılan hesaplamalara göre 6 aylık enflasyon verisi 9.17 oranında olacak. Ancak enflasyon bu tahmini aşarsa zam oranı da yükselecek.

MEMURA FARK KESİNLEŞTİ

4 aylık yüzde 6.72'lik enflasyona göre kamu personellerin ve kamu personeli emeklilerinin enflasyon farkı almaları da kesinleşmiş oldu. Memur ve Memur emeklileri Ağustos'ta yapılan toplu protokol gereğince Ocak ayında yüzde 5 zam alacaklar. Buna enflasyon farkı da ilave edilecek.

YÜZDE 3.72 ORANINDA FARK KESİNLEŞTİ

4 aylık enflasyona göre kamu personeli ve kamu personeli emeklilerine yüzde 3.72 oranında fark kesinleşmiş durumda. Buna Kasım ve Aralık verileri de ilave edilecek. Memur ve kamu personeli emeklilerinin enflasyon farkı Temmuz'daki yüzde 3'lük zammın üstündeki oran temel göre hesaplanıyor. Merkez Bankası'nın tahminine göre 6 aylık enflasyon yüzde 9.17 olursa bu kez fark 6.17 olacak. Bu durumda kamu personeli ve kamu personeli emeklilerinin Ocak zammı yüzde 11.17'ye çıkacak.

ZAM KULİSLERİ

Öte yandan Ankara'daki kulislere göre emekliler için ekstra zam yapılması konusu da çalışılıyor. Buna göre en düşük emekli maaşının 2.000 TL'ye çıkartılmasıyla çok sayıda emekliye enflasyon zammının yanında seyyanen artış yapılması da gündemde. Bu çalışmaların Ocak ayına kadar tamamlanması bekleniyor.

OCAK 2022 EMEKLİ ZAMMI İLE EMEKLİ MAAŞLARI NE KADAR OLACAK?

4 aylık enflasyon verisine göre en düşük emekli maaşları ise şöyle oluştu. Memur emeklisinin en düşük maaşı 4 aylık zamma göre 3.561,55 TL olurken 2000 öncesi emekli olan SSK'lılarda taban maaş 2.800 TL'ye Bağ-Kur esnaf maaşı ise 2.508 TL'ye yükselmiş oldu.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.