Hava Durumu

Moskova'ya açık tehdit! Sinyali verdi...

Kremlin açık ve doğrudan gelen bir tehditle karşı karşıya. Yolcu uçağının zorla indirilmesinden sonra gerilen ilişkilerde 'müdahale' ihtimalinin gündeme gelmesi deprem etkisi yarattı.

Haber Giriş Tarihi: 07.06.2021 09:31
Haber Güncellenme Tarihi: 07.06.2021 09:31
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.yenidonem.com.tr/
Moskova'ya açık tehdit! Sinyali verdi...

Kuzey Atlantik İttifakı ile Belarus'un arası, Minsk yönetiminin bir sivil yolcu uçağını inişe zorlayıp, içindeki muhalif gazeteciyi tutuklamasının ardından daha da kötüleşti.

İki hafta önce Belarus Devlet Başkanı Aleksander Lukaşenko, iki AB başkenti olan Atina ile Vilnius arasında sefer yapan Ryanair'e ait ticari uçağı zorla Minsk'e indirme emri verdi. Uçakta bulunan muhalif gazeteci Roman Protasevich ve kız arkadaşı Sofia Sapega gözaltına alınarak tutuklandı.

Avrupa Birliği, Belarus'a yaptırımlarla karşılık verirken, Rusya Devlet Başkaın Vladimir Putin, Belarus lideri Aleksander Lukaşenko'yu ağırladı ve Moskova'nın Minsk'e 500 milyon dolar kredi desteği vereceğini söyledi.

Putin ayrıca Batı ile olan çatışmasında Lukaşenko'ya sağladığı desteğin devam edeceğinin de altını çizdi.

NATO'DAN TEHDİT VE UYARI 

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, Belarus ve Rusya'yı, İttifak'ın üyelerini tehdit etmemeleri konusunda çok sert bir şekilde uyararak tehdit etti.

Stoltenberg, Welt am Sonntag gazetesine verdiği mülakatta, "Acil bir durumda, Minsk ve Moskova'dan gelen her türlü tehdide karşı elbette her bir müttefiki korumaya ve savunmaya hazırız" dedi.

"İhtiyatlıyız ve Belarus'ta olup bitenleri çok yakından takip ediyoruz." ifadesini kullanan Stoltenberg, Belarus'un gün geçtikte Rusya'ya daha fazla bağımlı hale geldiğini söyledi.

NATO'nun son aylarda Moskova ile Minsk arasındaki yakın işbirliğinden ciddi şekilde endişe duyduğunu belirten Stoltenberg, "Rusya'nın geçmişte Ukrayna, Gürcistan ve Moldova gibi devletlerin toprak bütünlüğünü büyük ölçüde ihlal ettiğini müdahale etmek durumunda kaldık." sözleriyle Belarus'un da benzer bir sürece ya da duruma maruz kalabileceği imasında bulundu.

Daha fazla spekülasyon yapmak istemediğini dile getiren Stoltenberg, "NATO bir savunma ittifakıdır" dedi. NATO üyesi Litvanya, Letonya ve Polonya, Belarus ile sınır komşusu.

KARŞILIKLI HAMLELER 

ABD ve NATO müttefikleri geçtiğimiz Pazartesi günü Avrupa çapında bir dizi büyük tatbikat düzenlerken, Rusya bu hamleye batı sınırına en az 20 yeni askeri birlik gönderme planlarını açıklayarak karşılık verdi.

Anma Günü manevraları, ABD Başkanı Joe Biden'ın Cenevre'de Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile bir araya gelmesinden sadece birkaç hafta önce, Washington ile Moskova arasında artan gerilimin en son işaretleri olarak yorumlanıyor.

ABD-NATO ortak tatbikatları, bir düzineden fazla NATO ülkesinden binlerce kara askeri, savaş gemisi ve uçağı içeriyordu.

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, Portekiz kıyılarında bir İngiliz uçak gemisinde seyahat ederken, tatbikatların 72 yıllık ittifakın askeri yeteneklerinin altını çizdiğini söyledi.

Stoltenberg, Associated Press'e verdiği demeçte, "NATO, tüm müttefiklerimizi savunmak için orada ve bu tatbikat, çok sayıda askeri birlik ve teçhizatı Atlantik ve Avrupa boyunca nakletme ve deniz gücümüz hakkında bir mesaj gönderiyor" dedi.

SAVAŞ UÇAKLARIYLA GÖVDE GÖSTERİSİ 

Bu arada Pentagon yetkilileri, ABD ve NATO savaş uçaklarının Pazartesi günü 30 NATO ülkesinin tamamı üzerinde uçacağı Müttefik Gökyüzü Operasyonunu duyurdu.

Avrupa-Afrika Hava Kuvvetlerinde NATO Müttefik Hava Komutanlığı ve ABD Hava Kuvvetlerinden General Jeff Harrigian, "Bombardıman görevleri, kuvvetlerimizin her zamankinden daha karmaşık ve belirsiz olan küresel güvenlik ortamını ele alma konusundaki güvenilirliğini gösteriyor" dedi.

Komutan, yaptığı açıklamada "Bugünkü görev, NATO'nun hava üstünlüğünün harika bir göstergesi ve birlikte üstesinden gelemeyeceğimiz hiçbir zorluk yok" ifadelerini kullandı.

MOSKOVA'DAN TEHDİT 

Interfax haber ajansının bildirdiğine göre, üst düzey bir Rus güvenlik yetkilisiMoskova'nın diğer ülkeler tarafından "düşmanca" olarak nitelendirdiği eylemleri durdurmak için 'güç kullanmaya' hazır olduğunu söyledi.

Rusya Güvenlik Konseyi sekreteri Nikolai Patrushev'in yorumları, önümüzdeki ay Rusya ve ABD liderlerinin zirvesi öncesinde geldi.

RUSYA'DAN PROVOKATİF ADIM 

Rusya tatbikatları jet hızıyla kınadı ve kışkırtıcı olarak yorumlanabilecek yeni bir hamle duyurdu.

Kremlin yetkilileri, Rusya'nın ülkenin batı bölgelerinde, NATO ülkeleriyle sınırlarının yakınında "20 yeni askeri birlik ve oluşum" kuracağını söyledi ve ekledi:

"Batılı meslektaşlarımızın eylemleri dünya güvenlik sistemini mahvediyor ve buna karşılık olarak bizi uygun önlemler almaya zorluyor. Birliklerin savaş yapısını sürekli iyileştiriyoruz."

Rusya'nın devlet ajansı TASS'a göre, Rusya Savunma Bakanı General Sergey Şoygu, yıl sonuna kadar Batı Askeri Bölgesi'nde yaklaşık 20 askeri oluşum ve birlik kurulacağını söyledi.

16 Haziran'da Biden ile Putin arasında yapılacak toplantının gündeminin bir başka maddesi de askeri gerilimler olacak.

Biden'ın, 2016 ve 2020'deki seçim müdahalesi, Rusya ile bağlantılı SolarWinds ve Colonial Pipeline siber saldırıları, Rus muhalefet lideri Aleksey Navalni'nin zehirlenmesi ve gözaltına alınması ve bir dizi başka konu hakkında Putin'le yüzleşmesi bekleniyor.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.