Hava Durumu

Mucize deney! Tam bağışıklık, hayat normale döndü...

CNN International salgından en kötü etkilenen yerlerden birinde yapılan deneyin yarattığı mucizeyi yazdı. Bölge sakinleri "Artık kendimizi güvende hissediyoruz" diyor.

Haber Giriş Tarihi: 07.06.2021 08:59
Haber Güncellenme Tarihi: 07.06.2021 08:59
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.yenidonem.com.tr/
Mucize deney! Tam bağışıklık, hayat normale döndü...

Umut, araştırmacıların şehir çapında yaptıkları bir deneyin ardından Brezilya'nın küçük Serrana şehrine geri döndü.

Serrana'da tanınmış bir restoranın sahibi Ricardo Luiz, "Artık her yer neredeyse açık ve atmosfer çok farklı, çok daha rahat ve neşeli. Çevremizdeki diğer şehirler çok zor durumdayken biz kendimizi güvende hissediyoruz" diyor.

Luiz, Proje S olarak bilinen deneyin başlamasından dört ay sonra, şeker tarlalarıyla çevrili bu sessiz şehrin pandemi öncesi bir atmosfere kavuştuğunu söylüyor.

Bir yıllık sıkıntıdan sonra işinin yeniden ayağa canlandığını ve şu anda pandemi öncesi elde ettiği gelirin yüzde 70'ini tekrar kazandığını belirtiyor.

'ARTIK NADİREN ÖLÜM HABERİ DUYUYORUZ' 

Luiz, "İnsanlar evden çıkmakla ilgili kendilerini güvende hissediyorlar" diyor ve artık ailesi veya şehrin sıcak ve kuru sokaklarından geçen tanıdıkları için korkmadığını da sözlerine ekliyor.

Brezilyalı restorancı, "Buradaki herkesi tanıyoruz ve bugünlerde vaka ve ölüm haberlerini artık nadiren duyuyoruz" diyor.

Brezilya, ABD'den sonra dünyada Kovid-19'dan en yüksek ikinci ölüm sayısına sahip ve günlük vaka ve ölümlerin artmasıyla üçüncü dalgaya doğru ilerliyor.

Ancak Serrana'da yaşayan insanlar, Proje S sayesinde çok farklı bir gerçeklik yaşadıklarını söylüyor.

Proje, Ribeirao Preto'daki Sao Paulo Tıp Üniversitesi ile biyomedikal merkezi Butantan Enstitüsü tarafından ortaklaşa koordine edildi.

Bu bahar, araştırmacılar Coronavac aşısının iki dozunu 27 bin 160 yetişkine, yani şehrin yetişkin nüfusunun yaklaşık yüzde 95'ine verdi.

Araştırmacıların Proje S'den elde ettikleri bulguların tamamı henüz hakemlerce incelenmedi veya yayınlanmadı. Ancak 1 Haziran'da açıklanan ön sonuçlara göre, çalışma semptomatik vaka sayısında yüzde 80'lik bir azalma olduğunu gösterdi.

Sao Paolo Valisi Joao Doria tarafından ülkenin geri kalanı için iyi bir gelişme olarak değerlendirilen rakamlara göre, Kovid-19'a bağlı hastaneye yatışlar yüzde 86, ölüm oranı ise yüzde 95 düştü.

Araştırmaya göre, aşı Serrana'da bir tür "bağışıklık kuşağı" oluşturdu ve virüs tüm ülkeyi kasıp kavururken bile belediyede koronavirüs yayılımını önemli ölçüde azalttı.

"En önemli sonuç, tüm popülasyonu aşılamadan bile pandemiyi kontrol edebileceğimizi anlamaktı. Kapsam yüzde 70-75'e (Serrana nüfusunun) ulaştığında, henüz tamamlanmamış grupta bile insidanstaki düşüş fark edildi."

Instituto Butantan'daki klinik araştırma tıbbi direktörü Ricardo Palacios, basın toplantısından bir gün sonra CNN International ile yaptığı röportajda, aşı takvimini açıkladı.

Ancak Butantan Enstitüsü tüm çalışma verilerini yayınlayana ve hakemler tarafından gözden geçirilene kadar, kimse sonuçları alkışlamak ya da hijyen önlemlerini gevşetmek için acele etmiyor.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.