Hava Durumu

NATO'dan Afganistan açıklaması: Türkiye kilit rol oynuyor

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg Afganistan'daki son durum ve yeni Taliban yönetimiyle ilgili önemli açıklamalarda bulundu ve yöneltilen soruları cevapladı. Stoltenberg 'Türkiye kilit rol oynuyor' ifadesini kullandı.

Haber Giriş Tarihi: 20.08.2021 18:35
Haber Güncellenme Tarihi: 20.08.2021 18:35
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.yenidonem.com.tr/
NATO'dan Afganistan açıklaması: Türkiye kilit rol oynuyor

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg Afganistan'daki son durum ve yeni Taliban yönetimiyle ilgili önemli açıklamalarda bulundu ve yöneltilen soruları cevapladı.

Stoltenberg ''Afganistan'daki krizden önemli dersler alınması gerekiyor'' dedi. Taliban'ın mutlaka temel insan haklarını gözeten bir yönetim anlayışına sahip olması gerekiyor diyerek sözlerine devam eden Genel Sekreter gazetecilerin sorularını da cevapladı.

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, Afganistan'daki gelişmelere ilişkin, "Özellikle, Türkiye, ABD ve İngiltere'ye teşekkür ediyorum" dedi.

NATO üyesi ülkelerin dışişleri bakanları, video konferans yöntemiyle Afganistan gündemli olağanüstü toplantı düzenledi. Toplantıya Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu da katıldı.

Toplantı sonrası açıklama yapan NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, şunları kaydetti:

"Dünyanın gözü Afganistan'da. Tekrar terör örgütlerinin yuvalanmasına izin vermeyeceğiz."

24 saat aralıksız olarak tahliyeler için çalışıyoruz. Türkiye anahtar bir rol oynamakta. Özellikle Türkiye, ABD ve İngiltere'ye teşekkür ediyorum. Azerbaycan'a da havalimanı güvenliğine desteğinden dolayı minnettarız.

Bu bir trajedi. 20 yıldır biz oradayız. Yüz binlerce NATO askeri gitti oraya ve çoğu hayatını kaybetti. Yüz binlerce müttefik de görev aldı ABD askerleriyle birlikte, binlercesi hayatını kaybetti. Büyük bir efor var burada.

Afganistan'a birlikte girdik. ABD'ye yapılan saldırı neticesinde, 2020'de bir anlaşmayla bunu bitirmeye çalıştığında bizim Avrupalı müttefikleri için bir şey bırakmadı. En büyük kolektif savunma eylemimizi gerçekleştirdi."

Soru - Cevap

Kabil Havalimanı ne zamana kadar açık kalacak? Tahliyeler ne zaman bitecek?

"Türkiye yıllardır güvenliği sağlıyor. Kilit rol oynuyor. Büyük birlikler gönderildi havalimanına. Türkiye, ABD ve İngiltere farklı kapasitelerde güvenliği sağlıyor. Üyelerimize bu konuda müteşekkiriz.

"Amacımız kendi çalışanlarımızı kendi halkımızı çıkarmak tabii ama Afgan sivilleri de kurtarmaya çalışıyoruz. bir kısmını çıkarmayı başardık ama kalanları nasıl kurtarırız diye çalışmalarımız sürüyor."

Genel Sekreter, Pakistan şu anda fikir birliği sağlamak için bir öncelik alıyor. Bu teşebbüsü destekliyor musunuz?

"Önemli olan şu; yeni hükümet nasıl olursa olsun bunun kapsayıcı olması gerekiyor. Pakistan konusunda, bence Pakistan'ın ayrı bir sorumluluğu var. Hem komşusu Afganistan'ın hem de Taliban ile bir ilişkisi var. Ayrıca Afganistan'ın yeniden terör örgütleri için güvenli liman haline gelmesi engellenmeli."

-Kabil düşmeden önce Taliban'a uyarı yaptınız. NATO'nun pozisyonu nedir acaba Taliban'ı tanıma konusunda, yoksa bu hiç ihtimal dahilinde değil mi?

"NATO bir ülke değil ve biz ülkeleri tanıyamayız. Resmi bir tanıma olması için gerekli şartların sağlanması gerekiyor. Yeni hükümetin sözlerini tutup tutmamasına bakacağız. Çok net bir şekilde terör örgütlerine bir güvenli liman olmayacaklarına taahhüt veriyorlar. Çünkü NATO, Afganistan'a bu amaçla gitti. 20 yıl boyunca böyle saldırıları önlemeyi başardık. Bu kazancı kaybetmemeliyiz.

Her olayda olduğu gibi diğer taahhütleri de tutmalarını bekliyoruz. İnsan hakları ve kadın hakları gibi... Bazı müttefiklerin taktiksel bir ağı var Taliban'la. Bu tarz taktiksel irtibatları ayırmamız gerekiyor ama bu resmi bir tanıma değil."

Acaba sırada ne olacak, geleceği nasıl görüyorsunuz? NATO'nun Afganistan'a yönelik sözü var. Bunu birlikte nasıl yapacaksınız? Çünkü bazı NATO ülkeleri destek gönderemediler tahliyeler için gereken, bunu nasıl yöneteceksiniz?

"Bakın bugünkü toplantıda yapıcı bir ilişki yaptık. En önemli meseleleri görüştük ama daha uzun vadeli konuları da konuştuk. Burada nasıl acaba derslerimizi çıkarırız, bunları konuştuk. En önemli iş elimizdeki şu an tahliyeler... Eğer onları çıkartabilirsek birçok ülke var almaya hazır. Ya geçici olarak ya da kalıcı olarak NATO ülkelerinde. birçok müttefik uçak da gönderdi, birçoğu havalimanına gidip buradan insanları alabildi. Zorluk burada şu; aslında çok zor bir durum var burada. En büyük zorluk insanları uçağa bindirmek. İnsanları havalimanında işlemlerden geçirip uçağa bindirmek... Bunları konuştuk. İnsanları havalimanına alma süreci çok yavaş ilerliyor. Bence bu yüzden bu toplantı çok önemliydi. Daha fazla insanı nasıl uçağa bindiririz, bunu konuştuk."

Kadın aktivistlere bir teminat verildi mi?

"NATO müttefikleri elinden geleni yapıyor. Şimdiye kadar binlerce kişiyi Afganistan'dan çıkardık. Bu konuda nasıl yol alabileceğimiz konusunda daha fazla tartışmalar yapacağız."

Bugün kaç kişi Afganları kabul etme sözü verdi? Kabul merkezi kurma iddiaları doğru mu acaba Kabil'de?

"Birçok müttefik teklifte bulundu, hazır olduklarını, kalıcı olarak da mültecileri alacaklarını söyleyenler oldu. Ülkeler hazır bekliyor. 30 müttefikin böyle bir şeyi söylemesi ve bu konuyu tartışmamız bence çok önemliydi. Şu anda NATO olarak yaklaşık 800 sözleşmeli çalışanımız ve diğerleri var. Bu sayı şu anda 500 civarında. Bunlardan 200'ü yaklaşık Afgan."

Acaba şu anda Taliban'ın eline geçmiş olan NATO silahlarıyla ilgili bir tahmininiz var mı?

"NATO askeri operasyonunu bitirdi Afganistan'da... NATO, askeri görevini bitirdi çünkü 30 müttefik bu yönde karar verdi. Bu baharda buna karar verdik. Orada ABD varlığını bitirme kararı almıştı kendisi... Şu anda farklı müttefikler var. Aylardır çalışıyorlar, askerlerini çıkarmaya çalışıyorlar. Bazı teçhizatlar yok edildi ama net olarak size bir sayı veremem."

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.