Hava Durumu

NATO özür diledi

NATO, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın duyurduğu skandal olaya ilişkin açıklama yaptı. NATO açıklamasında, söz konusu çirkin olaya karışan askerin ordudan atıldığı bildirildi. Ardından hem NATO Genel Sekreteri Stoltenberg hem de Norveç'teki Ortak Harp Merkezi Komutanlığı Türkiye'den özür diledi.

Haber Giriş Tarihi: 17.11.2017 14:37
Haber Güncellenme Tarihi: 17.11.2017 14:37
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.yenidonem.com.tr/
NATO özür diledi

8-17 Kasım tarihleri arasında Norveç'te gerçekleşen NATO tatbikatında Atatürk ve Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın hedef gösterilmesi sonrasında NATO'dan açıklama geldi. NATO, tatbikatta Atatürk ve Erdoğan'ın hedef gösterilmesiyle ilgili olarak bir teknisyen ve subayın ordudan atıldığını açıkladı.

ATATÜRK FOTOĞRAFINI İNTERNETTEN BULMUŞ

Tatbikatta, düşman safları tespit etmek için soğuk savaş döneminden kalan bazı liderlerin büstleri kullanılıyordu. Müşterek muharebe merkezinin medya teknisyeni, bir internet sitesinde liderleri ararken Atatürk portresine ve büstüne denk geldi, hedef olarak seçti. Olay, tatbikata katılan Türk subaylar tarafından fark edildi. Medya teknisyeni görevden alındı ve özür dilediği açıklandı.

ERDOĞAN ADINA HESAP AÇTI 

İkinci olay, 15 Kasım'da yaşandı. NATO içerisinde askerlerin ve subayların iletişimi için kullanılan sosyal paylaşım sitesinde Cumhurbaşkanı Erdoğan adına açılmış sahte bir hesapla NATO aleyhinde, müttefikler aleyhinde paylaşımlarda bulunuldu. Bu durum, NATO'nun Deniz Kuvvetleri Komutanlığı'nda görevli Türk subaylar tarafından tespit edildi. Sahte hesap açan kişinin Kürt kökenli bir Norveç subayı olduğu belirlendi. Subay ordudan atıldı.

ÖZÜR MEKTUBU

Norveç'teki Ortak Harp Merkezi Komutanı Andrzej Reudowicz konuya ilişkin özür mektubu yayınladı. NATO Genel Sekreteri Vekili Rose Gottemoeller'in de "çok üzgün" olduğunu belirten NATO yetkilisi, örgütün konuya ilişkin bir açıklama yapmasının beklendiğini söyledi. 

'TÜRKİYE'DEN ÖZÜR DİLERİZ'

Skandalla ilgili bir açıklama da NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg'ten geldi. NATO Genel Sekreteri, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın bugün duyurduğu skandal olaya ilişkin Türkiye'den özür diledi. Stoltenberg yaşananların NATO'nun görüşlerini yansıtmadığını söyledi. Stoltenberg "Olaylara neden olan kişi NATO çalışanı değildir. Norveç tarafından görevlendirilen sözleşmeli sivil bir memurdur" ifadelerini kullandı.

KANADA'DA YÜZ YÜZE

Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hulusi Akar, dün NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg ile Kanada'da görüştü. Stoltenberg'in talebi üzerine yapılan görüşmede, Stoltenberg tatbikatta yaşanan olaydan dolayı NATO adına özür diledi. Konu ile ilgili olarak Norveç'te bir idari soruşturma başlatıldığını ifade eden Stoltenberg, ayrıca Cumhurbaşkanı Erdoğan'a da özürlerinin iletilmesini talep etti. Akar da, başlatılan idari soruşturmanın sadece olaydan sorumlu kişiler ile sınırlı kalmayıp, etraflı bir soruşturma yapılması ve bazı kişilerin kendi amaçları için NATO'yu araç olarak kullanmasına ve ittifakın dayanışmasına zarar vermesine müsaade edilmemesi gerektiği ifade etti.

ERDOĞAN AÇIKLAMIŞTI

Cumhurbaşkanı Erdoğan, bugün yaptığı açıklamada, "Dün Norveç'te bir durum oldu. Norveç'te düşman tablosu diye bir tablo koymuşlar. Bu tabloda Atatürk'ün resmi ve bir tarafta da şahsımın ismi var. Hedefte bunlar. Bu haber gelince Genelkurmay Başkanımız ve AB'den sorumlu Bakanımız, onlar da Kanada yolundaydı, bizi aradılar. 'Böyle böyle bir durum var. Bu tatbikat da NATO tatbikatı. 40 tane askerimiz var, biz şimdi bu askerimizi çekme kararı verdik, çekiyoruz.' dediler. Dedik ki 'Tabii, hiç durmayın hemen. Velev ki o hedefler kaldırılsa dahi 40 askerimizi süratle oradan çekin.' Böyle bir ittifak, böyle bir müttefiklik olamaz" demişti.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.