Hava Durumu

ORHAN KEMAL OKUNMAZ, İZLENİR'

Nilüfer Belediyesi tarafından düzenlenen '2017 Yılın Yazarı Orhan Kemal' etkinliğine katılan usta oyuncular Halil Ergün, Nur Sürer ve Cengiz Sezici, Orhan Kemal'in sinemaya uyarlanan filmleri hakkında merak edilenleri anlattı.

Haber Giriş Tarihi: 22.11.2017 14:17
Haber Güncellenme Tarihi: 22.11.2017 14:17
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.yenidonem.com.tr/
ORHAN KEMAL OKUNMAZ, İZLENİR'

Serap ÖZTÜRK

 

Nilüfer Belediyesi her yılı bir usta yazara armağan etmeye devam ediyor. 2017 yılının Orhan Kemal'e adanması vesilesiyle yıl boyunca birçok etkinlik düzenlendi. Nazım Hikmet Kültürevi'nde , '2017 Yılın Yazarı Orhan Kemal' programına Halil Ergün, Nur Sürer ve Cengiz Sezici konuk oldu. Usta yazar Orhan Kemal'in sinemaya çevrilen eserlerini anlatan oyuncular Bursalılara unutulmaz bir gün yaşattı. Söyleşiye, Nilüfer Belediye Başkan Yardımcısı Bukle Erman ile çok sayıda sinemasever katıldı.

'İLK FİLMİM OLDU'

Sinema yazarı ve eleştirmeni Şenay Aydemir'in yönlendirdiği söyleşide söz alan Nur Sürer, 'Bereketli Topraklar Üzerinde' filminin kendisinin ilk oyunculuk deneyimi olduğunu belirtip, bunun hayatında önemli bir yer tuttuğunu söyledi. Filmin çekildiği dönemin koşulları hakkında da bilgi veren Sürer, "O dönemde kadın oyuncular olumsuz rollerde oynamak istemezdi. Teklif bana geldi. Orhan Kemal'in eserinin çevrildiği bir filmde oynamak benim için gurur verici oldu" dedi. Sürer aynı zamanda Orhan Kemal'in, romanlarındaki karakterlerini defolu yanlarıyla anlatmasıyla da Türk edebiyatında ayrı bir yeri olduğunu söyledi.

'SİNEMAYI SEVMEZDİM'

Cengiz Sezici ise sinemaya nasıl adım attığını şu sözlerle anlattı: "Benim sinemayla hiç ilgim yoktu,  sevmezdim de. İzleyici bile değildim. Sadece tiyatroya biraz hevesim vardı. O kadar uzaktım yani bu sektöre. Adana'da çekilen 'Selvi Boylum Al Yazmalım' filminde rol almıştım. 72. Koğuş'a oyuncu aranırken, beni önermişler ve ben de böyle değerli bir filmde yer aldım." Sezici, ayrıca "Orhan Kemal okunmaz, Kemal'le okuduklarınızı izlersiniz. Bu nedenledir ki çoğu romanı sinema uyarlanmıştır" ifadelerini kullandı.

'TÜRKİYE'NİN MAKSİM GORKİSİ'

Söyleşi de söz alan usta oyuncu Halil Ergün ise şunları söyledi: "Orhan Kemal, Nazım Hikmet, Yaşar Kemal, gibi yazarlar hayatta seçimlerini yapan kişiler. Onlar, işçilerin, köylülerin, sokaktaki küçük insanların yanında taraf olmayı seçtiler. Halkın sorunlarını, yaralarını eserlerine yansıttılar. Bu halkın gerçek öykülerine yer verdiler. Orhan Kemal Türkiye'nin Maksim Gorkisidir." Yazarın bir röportajındaki sözünün kendisini çok etkilediğini ifade eden Halil Ergün, "'Cümle kabiliyetimize rağmen, biz bu ülkede sığıntı gibi yaşamak zorunda bırakıldık' der Orhan Kemal. O kadar doğru ve o kadar acı bir sözdür ki bu... Kendisi bir dönem sadece diyalog yazarak, eşi ise bir tütün fabrikasında işçilik yaparak geçimlerini sağladı. Halkın içinden çıktıkları için, küçük insanların dünyalarını çok iyi yansıttı eserlerine" şeklinde konuştu.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.