Hava Durumu

Pentagon, askeri gücünü yayınladı! ABD mi üstün Çin mi?

Pentagon askeri uzmanlarının düzenlediği 2020 Çin raporundan sızan verilere göre, Çin'in askerî gücünün analizi yapıldı.

Haber Giriş Tarihi: 26.12.2020 11:43
Haber Güncellenme Tarihi: 26.12.2020 11:43
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.yenidonem.com.tr/
Pentagon, askeri gücünü yayınladı! ABD mi üstün Çin mi?

Pentagon'un Çin askeri gücü hakkında düzenlediği raporun, son yirmi yıl içinde yapılanların en büyüğü olduğu düşünülüyor.

Raporda; Çin Halk Kurtuluş Ordusu'nun hızı ve değişken kapasitesi ile ilgili çarpıcı sonuçlar çıkarılıyor.

Çin Ordusundaki Gelişme Çin ordusunun gelişmenin kaydetmesinin, ABD Kongre üyelerinin, Amerikan dış politika ve savunma kurumlarının masasında yüksek sesle dile getirilmesi gerektiği ifade edilirken, Çin'in hangi alanlarda Amerika Birleşik Devletleri'nin önünde olduğu şöyle sıralanıyor:

Gemi İnşası: Çin, 130'dan fazla büyük yüzey savaşçısı dahil yaklaşık 350 gemi ve denizaltıdan oluşan toplam savaş gücüyle dünyanın en büyük donanmasına sahiptir. Buna karşılık, ABD Donanması'nın muharebe gücü 2020'nin başlarında yaklaşık 293 gemidir.

- Kara tabanlı konvansiyonel balistik ve seyir füzeleri: Çin, 1.250'den fazla yerden fırlatmalı balistik füzeye ve 500 ile 5.500 kilometre arasında menzile sahip yerden fırlatılan seyir füzelerine sahiptir. Amerika Birleşik Devletleri şu anda 70 ila 300 kilometre menzile sahip ve bir tür geleneksel karadan havaya füze sistemi kullanıyor.

Entegre hava savunma sistemleri: Çin, Rus yapımı S-400 ve S-300'lerle birlikte yurt içinde üretilen sistemler dahil, dünyanın en büyük gelişmiş uzun menzilli karadan havaya sistemleri ve yedekli entegre hava savunma sistemine sahiptir.

Raporda, "Pekin'in yüzyılın ortasına kadar ABD ordusuna üstün, eşit veya bazı durumlarda daha üstün bir ordu geliştirmeye çalışacağı yönündeki değerlendirmenin peşin kabul etmek gerekmez" denilirken, "kabul edilmesi gereken" nokta ise şöyle dile getiriliyor:

"Kesin olan, Çin'in son derece stratejik çalışma durumuna sahip olmasıdır. Eğer başarılırsa ve beraberindeki askeri modernizasyon ele alınmazsa, ABD'nin ulusal çıkarları ve uluslararası kurallara dayalı düzenin güvenliği için ciddi etkileri olacaktır."

​​​​​​​

Önemli Üstünlük Belirten Yönler 2019'un sonu raporuna dayalı toplam verilerde ise, Çin'in askeri güç kapasitesi şöyle kaydediliyordu:

​​​​​​​

Dünyanın en büyük kara kuvveti - Amerikan ordusuna denk bir ordudan, şimdiden 50'den fazla gemi ile dünyanın en büyük donanması - Dünyanın "açık ara" en büyük sahil güvenlik gücü - Hint-Pasifik denizinde en büyük hava kuvvetleri - Dünyanın en büyük alt stratejik füze kuvvetleri - Dünyanın en büyük ve en sofistike karadan havaya füze gücüyle karada ve kıyılarının 556 km içinde Entegre Hava Savunma Sistemi - Dünyanın önde gelen deniz piyadesi

​​​​​​​

Çin yıllardır yaptığı gibi, giderek daha karmaşık fakat düzenli olarak güncellenen bir nükleer silah cephaneliği stokluyor. Bu modelin en önemli örneklerinden bazıları, DF-5C ve DF-31B ICBM füze varyantlarının devam eden gelişimi ve nükleer silah yeteneklerinin en az üç yeni yolla gerçekleşmesi.

​​​​​​​

Savunma Bakanlığı'nın öngörüsüne göre Çin'in nükleer savaş başlığı stoku önümüzdeki on yıl içinde en az iki katına çıkacak. Bu arada, "Çin'in ABD'yi tehdit edebilecek kara tabanlı füzelerindeki nükleer başlık sayısının önümüzdeki beş yıl içinde kabaca 200'e çıkması bekleniyor.

Çin "nükleer kapasiteli havadan fırlatılan balistik füze" geliştirerek "nükleer üçlü" peşinde koşuyor. Böyle bir silah, önce H-6N ve "geleceğin H-20 uçan kanatlı gizli bombardıman uçağı" olmak üzere bir dizi çift donanımlı bombardıman uçağına yerleştirilebilir.

​​​​​​​

Çin'in füze rampaları, füzeleri ve savaş başlıklarını muhafaza etme konusundaki köklü yaklaşımı, en azından sınırlarda önemli şekillerde değişiyor olabilir.

Raporda, "nükleer ve konvansiyonel füzeye sahip tugaylarının, görünüşe göre bir füze taburunun fırlatmaya hazır olması için 'savaşa hazırlık görevi' ve 'yüksek alarm görevi'ne hazırlık ve geçiş süreci eğitimini sürdürdüğü belirtiliyor.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.