Hava Durumu

Prof. Müftüoğlu: Yanlış ve hızlı mı normalleşiyoruz?

Hürriyet başyazarı ve iç hastalıkları uzmanı Prof. Osman Müftüoğlu, Türkiye'nin yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgınında normalleşme sürecine dair bir yazı kaleme aldı. Müftüoğlu, "Yanlış ve hızlı mı normalleşiyoruz?" başlıklı yazısında, dikkat edilmesi gereken noktaları açıkladı.

Haber Giriş Tarihi: 15.06.2020 09:17
Haber Güncellenme Tarihi: 15.06.2020 09:17
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.yenidonem.com.tr/
Prof. Müftüoğlu: Yanlış ve hızlı mı normalleşiyoruz?

"Yanlış ve hızlı mı normalleşiyoruz?" başlıklı yazısında Müftüoğlu, vakaların normalleşme süreci ile birlikte tekrar yükselişe geçtiğine dikkati çekerek şunları söyledi:

Koronavirüs hâlâ sokakta, parkta, AVM ve marketlerde -kısacası her yerde- pusu kurmuş bizi bekliyor. Hata yapmamız halinde yeni goller atmak daha çok insanımıza bulaşmak için fırsat kolluyor.

Müftüoğlu, "neleri yapmalı neleri yapmamalı" diyerek şunları yazdı:

1) Gruplar halinde sosyalleşebiliriz ama bunu açık havada gerçekleştirmeyi, maske-mesafe kuralını ihlal etmemeyi, 10-15 kişiden daha kalabalık gruplar oluşturmamayı unutmayalım.

2) Restoranlara, kafelere gidebiliriz. Açık havada yürüyüş yapma hakkımız da var. Ama buralarda da açık alanları tercih etmeliyiz. Özellikle restoran ve kafelerde eğer maskesiz oturuyorsak, sosyal mesafe kuralını ihlal etmemeliyiz.

3) İhtiyacımız varsa doktor ve hastane ziyaretlerimizi de yeniden gündeme getirebiliriz. Ama gelin beni dinleyin, çok acil bir sorununuz yoksa, girişimsel işlem gerektirenleri bir süre erteleyin.

4) Çok mecbur olmadıkça uzun süreli seyahatleri de bu ara pek düşünmeyin. Ciddi bir zorunluluk yoksa yurtdışı ziyaretlerinizden vazgeçin. İmkânınız varsa günübirlik veya birkaç günlük kısa süreli ve güvenceli tatil planları yapın.

5) Taşıt tercihi size kalmış bir şey ama önceliğinizi uçak yolculuklarına verin. Uçaklar seyahat süresini kısalttıkları ve daha katı hijyenik kurallar uyguladıkları için bana göre otobüs ve trenlerden daha güvenlidir.

6) Bir alternatif daha: Kişisel veya kiralık özel araçlardan faydalanmayı da düşünün. Şehir içinde imkânlarınız varsa bisikleti tercihi edin.

7) Konser, gösteri, sinema, tiyatro gibi kalabalık alanlar, kalabalık parklar, oyun bahçeleri, plajlar, dar ve yoğun sokaklardan uzak durun.

8) Zorunlu olmadıkça kısa mesafelerde toplu taşıtları değil yürümeyi tercih edin. Mecbur olmadıkça asansörleri değil, merdivenleri tercih edin.

9) İmkânınız varsa evden çalışma tercihinizi devam ettirin.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.