Hava Durumu

Psikoteknikte rapor oyunu! Bursa'da binlerce kişi mağdur oldu...

Sağlık Bakanlığı'nın ülke genelinde psikoteknik belgesi için sağlık raporu veren doktorlar hakkında soruşturma başlattı ve bir takım usulsüzlükler belirledi. Bakanlıkça sürücülere yeni rapor alınması için çağrı yapıldı. Sürücüler, duruma isyan etti.

Haber Giriş Tarihi: 16.10.2020 06:00
Haber Güncellenme Tarihi: 16.10.2020 06:00
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.yenidonem.com.tr/
Psikoteknikte rapor oyunu! Bursa'da binlerce kişi mağdur oldu...

Serhat İNCİ

Sağlık Bakanlığı, yürüttüğü soruşturma kapsamında psikoteknik belgesi için verilen sağlık raporlarında mevzuata aykırılık ve usulsüzlük tespit etti. Bunun üzerine bakanlık, psikoteknik belgesi alan vatandaşların telefonlarına mesaj göndererek sağlık raporlarını güncellemelerini istedi. Daha önce alınan sağlık raporlarının iptal edildiği belirtilen mesajda, sürücülere 45 gün içerisinde herhangi bir sağlık kuruluşunun psikiyatri hekimine başvurmaları salık verildi. Aksi takdirde raporun geçersiz sayılacağı belirtilen mesajda herhangi bir Psikoteknik Değerlendirme Merkezine başvurulmamasının altı çizildi.

MEVZUATA AYKIRILIK!

Sağlık Bakanlığı'nın gönderdiği mesaj şöyle: Psikoteknik raporları üzerinden yapılan inceleme neticesinden bazı psikiyatri hekimlerinin mevzuata uygun rapor düzenlemediği tespit edildiğinden psikiyatri muayenenizin yeniden yapılması gerekmektedir. 45 gün içinde herhangi bir psikiyatri hekimine başvurarak yeniden muayene olmanız gerekmektedir. Aksi takdirde raporunuz geçersiz sayılacaktır.

'SORUŞTURMA BAŞLATILMIŞ'

Bakanlığın söz konusu mesajının, diğer sürücüler gibi kendisine de geldiğini ifade eden Murat Tatlıoğlu (29) isimli bir vatandaş, bu duruma anlam veremediğini söyleyerek sürücü kurs merkezi ile görüştüğünü belirtti. Kurs merkezinden kendisine verilen bilgi de Türkiye geneli yaklaşık 180 doktor hakkında soruşturma başlatıldığını öğrendiğini söyleyen Tatlıoğlu, "Bursa'dan da 11 doktor hakkında soruşturma başlatılmış. Soruşturma neticesinde doktorların verdiği sağlık raporları iptal edilmiş. Bize belgelerimizin iptal olmadığı soruşturma neticesinden sağlık raporlarını yenilememiz gerektiği ifade edildi. İki yıldır minibüsçülük yapıyorum ilk defa başıma böyle bir iş geldi" dedi.

'DOKTOR YÜZÜ GÖRMEDİK'

İkinci bir sağlık merkezine yönlendirildiklerini vurgulayan Tatlıoğlu, "Bir takım hastane isimleri belirttiler. Yapılan anlaşma ile dışarıda 100 lira olan raporları buradan 50 liraya alabiliyormuşuz. Kendilerine daha önce bunun yetkisini verdim. Kurs merkezi bize sağlık raporunu ayarlayabileceklerini söyledi. Bunun karşılığında da içinde sağlık raporu dahil olmak üzere 235 lira talep ettiler. Biz de ödemelerimizi buna göre yaptık. Hatta sınav öncesi doktor yüzü bile görmeden psikoteknik belgemizi aldık" diye konuştu.

Ticari taşıt kullandığını ve sürekli yolda olduğunu aktaran Tatlıoğlu, "50 lira bir para değil. Bunun için bir daha işimi gücümü bırakıp da nasıl gideyim. Bir ceza yersem kendilerini mahkemeye vereceğim. E-devlet üzerinden görülebilen belgelerimiz iptal oldu" açıklamasında bulundu.

1 DOKTOR 9 BİN KİŞİYİ MAĞDUR ETTİ  

Bir başka sürücü kursundan psikoteknik belgesi alan Ali Kaya da (22) aynı mağduriyeti yaşadığını söyledi. Kurs merkezi ile görüşmesinde kendisine sıkıntının doktorlardan kaynaklı olduğu bildirilen Kaya, "Bunun için devlet hastanelerine yönlendirildim. Oradan ücret alınıp alınmadığını bilmiyorum. Bana da söylenilen rakamlara göre sadece bir doktor yüzünden 9 bin mağdur olduğu yönünde. Bende bu mağdurlar arasındayım. Ne yapacağımı bilmiyorum" ifadelerini kullandı.

20 BİN SÜRÜCÜ ETKİLENDİ 

Çalıştığı minibüs durağından 40'a yakın kişiyi belli bir kursa yönlendirdiğini ifada eden A.K. (41) ise "30 senedir bu işi yapıyorum. Muavinlikten başladım. Kurstan durağımıza geldiler. Yardımcı olduk. 3,5 kişi derken sadece 40'a yakın kişiyi psikoteknik belgesi almak için kursa ben yönlendirdim. Öğrendiğime göre Bursa genelinde taksicisinden, dolmuşçusuna kadar 20 bin kişinin bu sıkıntıyı yaşadığını duydum. Benim yönlendirdiğim insanlar haricinde de bizim durakta başka kurs merkezlerinden psikoteknik belgesi alanlar da oldu. Onların da bu sıkıntıları yaşandığını duyduk" şeklinde konuştu.

PSİKOTEKNİK BELGESİ

Psikoteknik belgesi, kişilerin bedensel ve psikolojik durumlarının sürücülük yapmaya elverişli olup olmadığını gösteren, psikolog ve simülatör eşliğinde gerçekleştirilen 1 saatlik bir testin akabinde verilen bir belgedir. Sağlık Bakanlığı denetiminde onaylı kurumlar tarafından verilen psikoteknik belgesinin geçerlilik süresi 5 yıldır. Bu belge veya raporun temel amacı ticari araç sürücüsünün trafiğe çıkması sonrasında hafıza, hız kontrolü, öfke kontrolü, saldırganlık gibi durumlar için tepkilerini ölçmek ve trafiğe çıkmasında bir sakınca olup olmadığını kontrol etmektir. Uygulamaya geçirilen yasa ile 1 Aralık 2019 tarihinden itibaren ticari araç kullanan sürücüler bu belgeyi almak zorunda.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.