Hava Durumu

Puanlama sistemi ölüme götürüyor! Bursa'da 3 motokurye can verdi!

Bursa'da motosikletli kuryelerin son dönemde karıştığı ölümlü kazaları değerlendiren Bursa Motosikletli Kuryeler Derneği Başkanı Turgut Ay, "İnternet sitelerinde yer alan hız puanlama sistemi ve patron baskısı yüzünden kuryeler, hız yapmak zorunda kalıyor. Buna trafikteki vatandaşların duyarsızlığı da eklenince kazalar kaçınılmaz oluyor" dedi.

Haber Giriş Tarihi: 07.03.2021 06:00
Haber Güncellenme Tarihi: 07.03.2021 06:00
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.yenidonem.com.tr/
Puanlama sistemi ölüme götürüyor! Bursa'da 3 motokurye can verdi!

HALİL SEVİNÇ

Koronavirüs salgını nedeniyle kafe ve lokantaların kapatılması, getirilen kısıtlamalar, insanların vakitlerini evlerinde geçirmesi gibi faktörler e-ticaret ve eve yemek sipariş verme sayılarını bir hayli arttırdı. 20 Kasım 2020'den 1 Mart 2021'e kadar paket servis ve gel al yöntemiyle faaliyet gösteren işletmelerin en büyük gelir kaynağı telefon ve internet aracılığıyla söylenen siparişler oldu. Bu siparişlerin ulaştırılmasında ise en büyük görev motosikletli kuryelere düştü. Bursa'da bu süreçte paket servis hizmeti veren işletmeleri ayakta tutan ve ekmeğini iki teker üzerinde kazanan kuryeler, çok sayıda trafik kazasına karıştı.

3 KURYE HAYATINI KAYBETTİ

Bursa'da siparişleri kısa sürede yetiştirmek adına yola çıkan 3 motosikletli kurye trafik kazalarında hayatını kaybetti. İlk olarak 23 Kasım'da İznik'te henüz 17 yaşında olan E.B kamyonetin çarpması sonucu hayata gözlerini yumdu. İkinci ölümlü kaza ise 8 Ocak'ta Osmangazi'de meydana geldi. 2 çocuk babası olan Bülent Çam, sipariş götürürken arkadan otomobil çarpması sonucu beyin kanaması geçirerek hayatını kaybetti. Son olarak 4 Mart'ta Kestel'de kuryelik yapan Hakan Mutlu, sürücüsü alkollü olan araçla çarpıştığı kazada olay yerinde hayatını kaybetti.

PUANLAMA SİSTEMİNE ELEŞTİRİ

Bursa Motosikletli Kuryeler Derneği Başkanı Turgut Ay, yaşanan trafik kazaları nedeniyle açıklamalarda bulundu. Bursa'da yaklaşık 4 bin motosikletli kuryenin bulunduğunu belirten Ay,  "İşletmelerin kapandığı süreçte işlerimiz 3-4 kat arttı. Özelikle internet sitelerinde uygulanan hız puanlama sistemi yüzünden kuryeler üzerinde patronlardan büyük bir baskı var. Buna müşterilerin sabırsızlığı da eklenince özelikle genç ve tecrübesiz arkadaşlarımız, kontrolsüzce motosiklet kullanıyor. Bunun sonucunda da kazalar meydana geliyor" ifadelerini kullandı.

'BELGE ZORUNLULUĞU YOK'

Salgın döneminde işsiz kalan vatandaşların kuryelik yapmaya başladığını kaydeden Turgut Ay, "İş yoğunluğunun arttığı bu dönemde özelikle kurumsal firmalar fazladan eleman alımı yaptı. Şuan tecrübesi olmayan çok sayıda bu işi yapıyor. Geçmişte Mesleki Yeterlilik Kurumu (MYK) ile bir çalıştay düzenlemiştik. Kuryeliğin, gerekli eğitimler ve sınavlar sonucunda yeterlilik belgesi alınarak yapılmasına karar verildi. Ancak sonraki süreçte bu belge zorunlu hale getirilmedi. 22 yaş altının bu mesleği yapmasını uygun görmüyorum. Çünkü gençler, bu mesleği heyecan olarak görüyor. Gençlerin bu heyecanı ve tecrübesizliği kazaların yaşanmasında büyük bir rol oynuyor" dedi.

'DENETİM YAPILMALI'

Bursa'da salgın döneminde kamuoyuna yansımayan çok sayıda yaralamalı kaza meydana geldiğini söyleyen Ay, "Bu kazaların önüne geçilmesi adına yapılması gerekenleri şöyle sıraladı: Motosikletli kuryelik ivedi bir şekilde ağır meslek sınıfına alınmalı. Devlet, sektörde denetim yapılması için bir merci oluşturmalı. Kuryelik bir belge zorunluluğuna dayandırılmalı. İş verenlerin kuryelere gerekli ekipmanları temin etmeli."

'HOŞGÖRÜ BEKLİYORUZ'

Yaşanan kazalarda en büyük etkenin trafikte araç sürücülerinin duyarsızlığı olduğunu vurgulayan Ay, "Müşteriler ve patronlar bizden hızlı olmamızı talep ediyor. Bu yüzden trafikte araçların aralarından geçmek zorundayız. Ancak trafikteki diğer vatandaşlar bile bile önümüze direksiyon kırıyor, bizi sıkıştırmaya çalışıyor. Aynı vatandaş siparişi geciktiğinde ise şikayetçi oluyor. Biz ne kadar dikkatli olursak olalım iş vatandaşlarda bitiyor. Bu yüzden kuryelere karşı vatandaşlardan hoşgörü bekliyoruz" diye konuştu.

'AÇ KALIRIZ'

Son olarak Turgut Ay, vatandaşların kuryeleri potansiyel virüs taşıyıcısı olarak gördüğünü ve aşağılayıcı bir tutum sergilediğini söylerken "Biz de bu dünyada yaşıyoruz, Mars'tan gelmedik. Gerekli hijyen tedbirlerini alıyoruz. Bir kurye 15 gün çalışmasa aç kalır. Şu an Bursa'da koronavirüse yakalanan bir kurye yok" diyerek sözlerini tamamladı.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.