Hava Durumu

Putin'den Karabağ ve Türkiye açıklaması!

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Karabağ sorununun çözümüne ilişkin görüşmelere Türkiye dahil birçok ülkenin katılması gerektiğini söyledi

Haber Giriş Tarihi: 29.10.2020 16:50
Haber Güncellenme Tarihi: 29.10.2020 16:50
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.yenidonem.com.tr/
Putin'den Karabağ ve Türkiye açıklaması!

VTB Capital bankasının düzenlediği 'Rusya Çağırıyor' yatırım forumunda konuşan Putin, 27 Eylül'de yeniden alevlenen ve üç ayrı ateşkes ilanına rağmen devam eden çatışmalar hakkında açıklamalarda bulundu.

Bölgede uzun vadeli çözümün sadece Ermenistan ile Azerbaycan'ın çıkar dengesinin gözetilmesi halinde sağlanabileceğini kaydeden Rus lider, "İlk etapta askeri faaliyetler sonlandırılmalı, can kayıplarına son verilmeli, müzakere masasına oturulmalı ve Türkiye de dahil AGİT Minsk Grubu'ndaki birçok ülkenin katılımıyla eş başkanlar Rusya, Fransa ve ABD tarafından hazırlanan teklifler temelinde görüş birliği ve çıkar dengesi sağlanmalı. Bunu yapabiliriz" dedi.

'5+2 BÖLGENİN AZERBAYCAN'A DEVRİ KONUŞULMALI'

Putin, "En başından beri, Karabağ bölgesinde belirli bir rejim ve Ermenistan'la etkileşim sağlayarak 5+2 bölgenin Azerbaycan'a devir olasılığının konuşulması gerektiğini düşünüyoruz, tutumumuz tamamen açık" diye konuştu.

Putin, bölgedeki halkın güvenliğinin sağlanması gerektiğini, hem Azerbaycan hem de Ermenistan'ın etkili kalkınmasının temelini oluşturan tüm altyapı imkanlarının yeniden sağlanaraj etkili bölgesel kalkınma için gereken imkanların temin edilmesi gerektiğini ekledi.

Karabağ konusunda yıllardır devam eden müzakerelerde tartışılan 5+2 formülü, ilk etapta Azerbaycan'a Dağlık Karabağ'ın güney ve doğusundaki 5 bölgenin iadesini, ikinci etapta Ermenistan ile Karabağ arasındaki 2 bölgenin iadesini öngörüyordu.

Karabağ'da çözümün kolay olmayacağını da kaydeden Putin, "Herkesin kendi hakları var. Burada kolay çözüm yok, zira düğüm çok karmaşık" dedi.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.