Hava Durumu

Putin'den Türkiye ziyareti öncesi kritik görüşme!

ABD ve İran arasında büyük bir gerilim yaşanırken Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin Suriye'ye son dakika ziyareti gerçekleştirdi. Putin'in İstanbul ziyareti öncesinde böyle bir gelişmenin yaşanması dikkat çekti.

Haber Giriş Tarihi: 07.01.2020 17:10
Haber Güncellenme Tarihi: 07.01.2020 17:10
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.yenidonem.com.tr/
Putin'den Türkiye ziyareti öncesi kritik görüşme!

Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, gazetecilere yaptığı açıklamada, Putin'in Şam'a gittiğini söyledi. Putin'in Suriye'deki Rus birliklerinin komuta merkezini ziyaret ettiğini belirten Peskov, "Komuta merkezinde Putin'i Esad karşıladı. İki lider, ülkenin çeşitli bölgelerindeki duruma ilişkin askeri raporları dinledi." dedi.

Peskov, "Vladimir Putin, havalimanından Rusya Silahlı Kuvvetleri'nin Suriye grubunun karargâhına doğru yola çıktı, Şam'ın caddelerinden geçti" diye konuştu. 

Ziyarette heyetlerarası görüşmelerin de yapıldığını ifade eden Peskov, "Putin, Esad'la görüşmesinde Suriye'nin toprak bütünlüğünün korunmasına yönelik önemli mesafe kat edildiğini belirtti. Putin ayrıca Şam sokaklarında hayatın normale döndüğünün çıplak gözle görülebildiğini söyledi." diye konuştu.

Peskov, Putin'in Suriye'de bazı noktalara da ziyaret düzenleyeceğini sözlerine ekledi.

YARIN İSTANBUL'DA

Putin'in, İstanbul'a gelişi öncesinde böylesine kritik bir ziyaret düzenlemesi dikkat çekti. 

Putin yarın İstanbul'a geliyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Putin 2020 yılının ilk yüz yüze temasını gerçekleştirecek. Ziyaretinin nedeni Türk Akımı Projesi'nin açılışı ama iki lideri bölgesel konuların da konuşulacağı yoğun bir gündem bekliyor.

Birçok konu masaya yatırılacak

Erdoğan ve Putin, Libya'dan İdlib'e, Berlin Zirvesi'ne ve Ortadoğu'da yükselen tansiyona kadar birçok konuyu masaya yatıracak. İki lider Libya'daki son durumu masaya yatıracak. Türkiye ve Rusya, Libya konusunda farklı yaklaşımlara sahip. Türkiye BM Destekli Ulusal Mutabakat Hükümetini desteklerken Rusya Wagner şirketi aracılığıyla meşru hükümete savaş açan Hafter'i destekliyor. Görüşmede Türkiye'nin Libya'ya asker göndermesi ve Wagner şirketinin varlığı ele alınacak.

Libya için Berlin Zirvesi

Libya için düzenlenecek Berlin Zirvesi ve Libya'da ateşkes konusu da liderlerin gündeminde. Berlin Zirvesine katılım üst düzey olursa Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın katılması da gündeme gelecek. Alman Şansölye Merkel, Berlin Zirvesi için hem Putin hem Erdoğan ile telefonda görüştü. Türkiye ve Rusya'ya zirve öncesi bir ziyaret planlıyor.

İdlib'de rejimin artan saldırıları

İdlib'de rejimin artan saldırıları liderlerin bir diğer gündemi. Türkiye rejimin saldırılarını durdurması ve İdlib'de kalıcı bir ateşkes çağrısı yapıyor. Türkiye bu kapsamda Moskova'ya bir heyet göndermişti. Rusya, ateşkes için elimizden geleni yapacağız demişti. Ancak, hala ilan edilmeyen ateşkes Erdoğan - Putin görüşmesinde bir kez daha ele alınacak.

Kasım Süleymani'nin öldürülmesi

Süleymani'nin öldürülmesi sonrası Ortadoğu'da yükselen tansiyon da masaya yatırılacak konular arasında. Rus Savunma Bakanı Sergey Şoygu, Putin ziyareti öncesi MİT Başkanı Hakan Fidan ve İran Genelkurmay Başkanı ile telefonda görüşmüş, tansiyonun düşürülmesi için adımları ele almıştı. Erdoğan ve Putin'in Ortadoğu'daki son durumun da değerlendirmesini yapması bekleniyor.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.