Hava Durumu

Putin 'sınır' dedi! Dünya şaşkın...

İsrail'in Gazze Şeridi'ne karadan girildiğini duyurmasından dakikalar sonra gerçek ortaya çıktı, sabahın ilk ışıklarına kadar patlama sesleri kesilmedi. ABD uydu fotoğrafları yayınlarken, Suudi Arabistan kanalı El Arabiya gündemi değiştirecek son dakika haberini duyurdu. Rusya lideri Putin ise, Filistin-İsrail geriliminin sınırlarının hemen yakınında olduğunu söyledi.

Haber Giriş Tarihi: 14.05.2021 19:17
Haber Güncellenme Tarihi: 14.05.2021 19:17
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.yenidonem.com.tr/
Putin 'sınır' dedi! Dünya şaşkın...

Gazze Şeridi'ne kara operasyonu başlattığını açıklayan ancak dakikalar sonra geri adım atan İsrail abluka altında tuttuğu bölgeyi gece boyunca bombardımana tutarken, sınır hattında gün boyunca hareketlilik var.

İsrail ordu sözcüsü Jonathan Conricust, gece yarısı düzenlediği basın toplantısında birliklerin Filistin toprağı Gazze'ye girdiğini söyledi ancak kısa sürede açıklamanın gerçek olmadığı ortaya çıktı.

Haaretz ve Economist için çalışan gazeteci Anshel Pfeffer, "Son birkaç saatte birbiriyle çelişen açıklamaların ardından İsrail ordusunun şu anki duruşu Gazze Şeridi'nin içinde askerlerinin olmadığına dair" dedi.

İsrail ordusu Cuma gününün ilk ışıklarına kadar Gazze sınırına yerleştirdiği tanklar ve toplardan atış yaptı, aynı anda hem havadan hem de denizden Filistinlilere saldırdı.

Filistin tarafında can kayıpları 122'yi buldu, İsrail katliamında yaşamını yitirenlerden en az 28'i çocuk. Gece boyunca bombalanan Gazze'de gün ağarınca yıkımın boyutları ortaya çıktı. Enkaza dönmüş binalar arasında Filistinliler umutsuzca bekliyordu.

Birleşmiş Milletler, beşinci gününe giren İsrail saldırılarında şimdiye kadar 200'den fazla binanın yıkıldığını ve sivillerin yaşadığı evlerin büyük hasar gördüğünü açıkladı.

Katliamda yaşamını yitiren kurbanlar ise bir bir toprağa veriliyor. El Tanani ailesinin üyelerini çocuklarının cenazesinde teselli etmek mümkün olmadı.

Rusya lideri Vladimir Putin, bugün yaptığı açıklamada Filistin-İsrail geriliminin ülkesini doğrudan ilgilendirdiğini söyledi. Duyduğu endişeyi dile getiren Putin'in kullandığı bir cümle özellikle dikkat çekiciydi:

"Artan İsrail-Filistin çatışmasını kastediyorum. Bu, sınırlarımızın hemen yakınında oluyor ve güvenliğimizi doğrudan etkiliyor." Rusya'nın Filistin ve İsrail'le en yakın sınırı arasında binlerce kilometre var. Ancak Suriye'deki Tartus ve Hmeymim üslerinde Rus ordusu bulunuyor.

TANKLAR SINIRDA 

İsrail ordusu ise, Gazze sınırına yığınak yapmayı sürdürüyor. Reuters haber ajansı, sınırdaki yanmış tarlalarda bekleyen İsrail askerlerinin fotoğraflarını geçti.

Bir asker elinde top mermisi taşırken görüntülendi, bir grup asker ise roket sirenlerinin çalmasıyla kendilerini yere atıp başlarını ellerinin arasına alarak bekledi.

OKULLARA SIĞINDILAR 

Anadolu Ajansı, İsrail saldırılarından korunmak isteyen Gazzelilerin okullara sığındığını gösteren foto muhabiri Eşref Amra imzalı kareler geçti.

Eş Şati mülteci kampında kalan Gazzelilerin bazıları gece yarısı geldikleri okulun koridorlarında beklerken, çocuklar ise yerlerde uyuyordu.

Sabah gün aydınlandığında bazı Filistinlilerin eşyalarını alarak evlerini terk ettikleri görüldü, fotoğrafı Reuters haber ajansı servis etti.

MISIR ARACI OLDU 

Suudi Arabistan'ın El Arabiya kanalı, İsrail'in Filistin ile bir yıllık ateşkes için Mısır tarafından yapılan teklifi reddettiğini duyurdu. Televizyona konuşan kaynaklar, İsrail'in teklifi reddetmesinin ardından Mısır'ın bazı konularda iş birliğini dondurduğunu belirtti.

Haberde, Kahire'nin önerisinin birlikte koordine edilecek bir yıllık ateşkes, İsrail'in yasa dışı yerleşim planlarının durdurulması ve Gazze'deki liderleri hedef alan suikastlerin son bulmasını kapsadığı duyuruldu. Kahire, Filistinli tarafların ateşkese uymalarını sağlayacağı garantisi de verdi.

Ancak İsrail, Gazze'yi yöneten Hamas'ın silahlı kolunun tamamen yok edilene kadar ateşkes olmayacağını söyleyerek, teklife olumsuz yanıt verdi. Haberde İsrail'in askeri operasyonları tamamlananan kadar uzun dönemli ateşkesi de reddeceğini ilettiği belirtildi.

AŞKELON'DA ELEKTRİK KESİLDİ 

Gazze'den Hamas güçlerinin fırlattığı roketler ise Demir Kubbe savunma sistemini geçerek bazı binalara isabet etti. Gazze'ye en yakın şehir olan Aşkelon'da birçok noktadan patlama sesleri duyuldu, kent genelinde elektrik kesintisi yaşandı. Reuters haber ajansı, İsrail'in top atışları ve savaş uçaklarının saldırılarıyla Gazze'deki tünelleri vurduğunu duyurdu.

İsrail tüm vatandaşlarına 'Gazze sınırından uzak durun' talimatı verdi, roket saldırılarının artma ihtimaline karşılık sınıra dört kilometre mesafede yaşayanların sığınaklara girmelerini istedi.

Gazze Şeridi'ni yöneten Hamas'ın ateşlediği roketlerin ilk kez başkent Tel Aviv'in kenar mahallelerine kadar ulaşması, İsrail'de büyük bir paniğe yol açmış durumda. Hamas ve İslami Cihad, geride kalan dört günde 1000'den fazla roket fırlattı.

UYDU KARELERİ 

ABD'li teknoloji şirketi Maxar, Filistin ve İsrail tarafında isabet alan yerlerin uydu görüntülerini paylaştı. Fotoğraflardan birinde, Gazze'de İsrail saldırısıyla yerle bir olan 12 katlı Hanadi Kulesi var.

Uydu fotoğraflarında Gazze semalarını kaplayan siyah dumanlar göze çarparken, İsrail'in Aşkelon kentinde ise bir petrol tesisi yanarken görülüyor.

Mescid-i Aksa'da namaz kılanlara biber gazıyla saldıran İsrail, Doğu Kudüs'teki Şeyh Cerrah mahallesinde yaşayan Filistinlileri de evlerinden çıkarmak istiyor.

Kudüs'teki yüksek tansiyon Pazartesi akşamı İsrail ordusunun hava saldırılarıyla Gazze'ye sıçradı, bütün dünya bir anda son yılların en büyük gerilimine kilitlendi.

BMGK PAZAR GÜNÜ TOPLANIYOR 

ABD'nin engellemelerine rağmen Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK), gerilimi görüşmek üzere Pazar günü toplanıyor. Washington, hafta içindeki iki toplantıdan bir sonuç çıkmasının önüne geçti.

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres ise, Twitter hesabından "Ramazan Bayramı'nın ruhuna saygıyla bir an önce gerilimin ve Gazze ile İsrail'deki saldırıların sona erdirilmesi çağrısında bulunuyorum. Çok sayıda masum sivil zaten öldü. Bu çatışma ancak sadece radikalleşmeyi ve aşırılığı bütün bölgede hızlandırır" mesajını paylaştı.

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron şiddetin son bulması gerektiğini belirterek ateşkes çağrısı yaptı, Filistin ve işgalci İsrail'in bir an önce masaya oturması gerektiğini söyledi.

AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell ise, İsrailli mevkidaşı Gabi Aşkenazi ile telefonda görüştü ve orantılı bir tepki gösterilmesini talep etti.

ABD Dışişleri Bakanlığı, vatandaşlarının İsrail, Gazze ve Batı Şeria'ya yönelik seyahat kararını tekrar gözden geçirmesi uyarısında bulundu. İsrail'e yönelik seyahat riskinin seviyesi Covid-19'a karşı mücadelede başarı sağlanması üzerine düşürülmüştü.

Kaynak: Milliyet

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.