Reflü hastaları oruç tutarken nelere dikkat etmeli?
Reflü hastaları oruç tutarken nelere dikkat etmeli?
Özel Medicana Bursa Hastanesi Gastroenteroloji Uzmanı Dr. Ayhan Avcu reflü hastaları için önemli noktalara dikkat çekti.
Haber Giriş Tarihi: 29.04.2020 12:18
Haber Güncellenme Tarihi: 29.04.2020 12:18
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.yenidonem.com.tr/
Uz. Dr. Ayhan Avcu , ''Mide içeriğinin öncelikle asit olmak üzere pepsin ve safranın yemek borusuna (özofagusa) kaçışına yani reflü olmasına ve reflü olan materyalin hastada semptom ve/veya bulgulara neden olarak yaşam kalitesini bozmasına ''gastroözofageal reflü hastalığı'' (GÖRH) denilmektedir. Genel toplumda görülme sıklığı yaklaşık %20' dir. Toplumumuzda geniş bir hasta popülasyonuna sahip bu hastalık, ramazanın başlaması ile beslenme alışkanlıklarımızdaki ve vücut metabolizmamızdaki değişimden önemli ölçüde etkilenecek ve dikkat edilmediği takdirde şikâyetlerde ciddi artışlara neden olacaktır. Gün boyu dinlenme halinde olan midenin yoğun kalorili ve fazla miktarda gıda ile dolması belirgin semptom artışlarına neden olacaktır'' dedi.
Medicana Bursa Hastanesi Gastroenteroloji Uzmanı Dr. Ayhan Avcu, ramazanda mide şikâyetlerini azaltmak için şu önerilerde bulundu;
1. İftarda fazla miktarda gıda tüketilmemeli, az miktarda, küçük porsiyonlarla beslenme tercih edilmeli, yavaş yavaş ve iyi çiğnediğimizden emin olarak gıdalar tüketilmeli
2. Aşırı yağlı besinler ve kızartmalardan kaçınılmalı
3. Yoğun protein ağırlıklı beslenme yerine sebze tüketimine ağırlık verilmeli
4. İftar sonrasında yoğun çay ve kahve tüketilmemeli, aşırı sıcak içeceklerden kaçınılmalı
5. Yoğun şerbetli tatlılar reflü ataklarının tetiklenmesine neden olur, küçük porsiyonlar halinde sütlü tatlılar tercih edilmeli
6. İftar sonrasında en az 2-3 saat boyunca uzanmaktan kaçınılmalı, sahur sonrasında da benzer şekilde buna dikkat edilmeli
7. Gece semptomlarında artışı olan hastalarda yatak başı yükseltilmeli
8. İftarda ve sonrasında gazlı içecekler tüketilmemeli, baharat ve asidik gıdalardan (limon, portakal gibi) uzak durulmalı
9. Reflü nedeni ile kullanılan ilaçlar iftar ve sahur öncesinde hekim önerisine göre kullanılmaya devam edilmeli.
10. Tüm önlemlere rağmen şikâyetlerinde artış olan hastalarımızın hekimine başvurmasını öneririz
Sizlere daha iyi hizmet sunabilmek adına sitemizde çerez konumlandırmaktayız. Kişisel verileriniz, KVKK ve GDPR
kapsamında toplanıp işlenir. Sitemizi kullanarak, çerezleri kullanmamızı kabul etmiş olacaksınız.
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.
Reflü hastaları oruç tutarken nelere dikkat etmeli?
Özel Medicana Bursa Hastanesi Gastroenteroloji Uzmanı Dr. Ayhan Avcu reflü hastaları için önemli noktalara dikkat çekti.
Uz. Dr. Ayhan Avcu , ''Mide içeriğinin öncelikle asit olmak üzere pepsin ve safranın yemek borusuna (özofagusa) kaçışına yani reflü olmasına ve reflü olan materyalin hastada semptom ve/veya bulgulara neden olarak yaşam kalitesini bozmasına ''gastroözofageal reflü hastalığı'' (GÖRH) denilmektedir. Genel toplumda görülme sıklığı yaklaşık %20' dir. Toplumumuzda geniş bir hasta popülasyonuna sahip bu hastalık, ramazanın başlaması ile beslenme alışkanlıklarımızdaki ve vücut metabolizmamızdaki değişimden önemli ölçüde etkilenecek ve dikkat edilmediği takdirde şikâyetlerde ciddi artışlara neden olacaktır. Gün boyu dinlenme halinde olan midenin yoğun kalorili ve fazla miktarda gıda ile dolması belirgin semptom artışlarına neden olacaktır'' dedi.
Medicana Bursa Hastanesi Gastroenteroloji Uzmanı Dr. Ayhan Avcu, ramazanda mide şikâyetlerini azaltmak için şu önerilerde bulundu;
1. İftarda fazla miktarda gıda tüketilmemeli, az miktarda, küçük porsiyonlarla beslenme tercih edilmeli, yavaş yavaş ve iyi çiğnediğimizden emin olarak gıdalar tüketilmeli
2. Aşırı yağlı besinler ve kızartmalardan kaçınılmalı
3. Yoğun protein ağırlıklı beslenme yerine sebze tüketimine ağırlık verilmeli
4. İftar sonrasında yoğun çay ve kahve tüketilmemeli, aşırı sıcak içeceklerden kaçınılmalı
5. Yoğun şerbetli tatlılar reflü ataklarının tetiklenmesine neden olur, küçük porsiyonlar halinde sütlü tatlılar tercih edilmeli
6. İftar sonrasında en az 2-3 saat boyunca uzanmaktan kaçınılmalı, sahur sonrasında da benzer şekilde buna dikkat edilmeli
7. Gece semptomlarında artışı olan hastalarda yatak başı yükseltilmeli
8. İftarda ve sonrasında gazlı içecekler tüketilmemeli, baharat ve asidik gıdalardan (limon, portakal gibi) uzak durulmalı
9. Reflü nedeni ile kullanılan ilaçlar iftar ve sahur öncesinde hekim önerisine göre kullanılmaya devam edilmeli.
10. Tüm önlemlere rağmen şikâyetlerinde artış olan hastalarımızın hekimine başvurmasını öneririz
En Çok Okunan Haberler
Ukrayna: Rus bombardıman uçağını düşürdük
İran: Saldırıda füze değil, İHA kullanıldı
"İsrail'in ABD'siz İran'a savaş açması mümkün değil"
Bursa'da yangın paniği!
DOSABSİAD Başkanı Çevikel: Rakibimiz Avrupa ülkeleri
Nilüferli karateciler madalyalarla döndü
Bursa'daki tehlikeli yolculuk kamerada
Bursa'da metruk binalara şok baskın
Küçücük çocuğun hayatını tehlikeye attı