Hava Durumu

Resmen yayınlandı! Kıyamet koparan görüntü...

Türkiye'nin de yer aldığı Karadeniz'deki gövde gösterisini adım adım takip eden Rusya, Akdeniz'de ilk kez hipersonik füze ateşledi. Rus savaş gemileri İngiliz uçak gemisinin önünü kesmek için harekete geçti, resmi televizyonun ekrana getirdiği bir görüntü ise gündeme bomba gibi düştü. İşte son dakika gelişmeler...

Haber Giriş Tarihi: 29.06.2021 11:35
Haber Güncellenme Tarihi: 29.06.2021 11:35
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.yenidonem.com.tr/
Resmen yayınlandı! Kıyamet koparan görüntü...

Karadeniz'de 32 ülkenin katılımıyla başlayan Sea Breeze 2021 - Deniz Meltemi 2021 tatbikatı Rusya'nın tüylerini diken diken etti, Moskova onlarca savaş uçağı ve gemiyi adım adım izlediğini duyurdu.

Rusya Savunma Bakanlığı, geçen hafta İngiliz gemisi HMS Defender'e uyarı ateşi açılmasının ardından Pazartesi başlayan tatbikatta ABD'nin başını çektiği NATO gemilerinin takip edildiğini açıkladı.

Türkiye'nin de aralarında bulunduğu 32 ülkeden 5 bin askerin yer aldığı Sea Breeze 2021, Moskova tarafından provokasyon olarak niteleniyor. Rusya, tatbikatın asıl amacının Ukrayna'ya silah ve askeri teçhizat sokmak olduğunu savunuyor.

Karadeniz'de suların ısındığı dakikalarda Akdeniz'de ise daha büyük bir kapışma gerçekleşti. Rus lider Vladimir Putin, Akdeniz kıyısındaki Hmeymim ve Tartus üslerine günler içinde büyük bir yığınak yaptı.

İngiliz uçak gemisi HMS Queen Elizabeth'in başını çektiği NATO güçlerinin Kıbrıs açıklarına ulaşmasıyla, Moskova da savaş gemilerini İstanbul Boğazı'ndan geçirip Akdeniz'e yolladı.

Uzun menzilli bombardıman uçakları Tu-22M3'lerin ardından yeni nesil hipersonik füzeleri taşıyabilen MiG-31K uçağı ile denizaltı savar Il-38 uçağı da Suriye'deki Hmeymim Üssü'ne iniş yaptı.

DENİZ ÜSSÜ BOMBOŞ 

Rus medyası, Akdeniz'de dev bir tatbikata girişen füze gemisi Moskva, fırkateynler Amiral Essen ve Amiral Makarov ile denizaltılar Stary Oskol ve Rostov-on-Don'un uçak gemisi Queen Elizabeth'i engellemek için harekete geçtiğini duyurdu.

Putin'in 50 yıllığına bedelsiz bir şekilde yerleştiği Suriye Tartus'taki deniz üssünün uydu görüntülerinde, hiçbir savaş gemisinin bulunmadığı ve tamamının Akdeniz'e açıldığı göze çarpıyor.

MiG-31 savaş uçakları ise Rusya'nın en gelişmiş havadan ateşlemeli füzeleri 'Hançer' anlamına gelen 'Kinzhal'larla havalandı. Hipersonik füzeler Kinzhal'lar, Akdeniz'de ilk kez ateşlendi.

İSRAİLLİLER FÜZEYİ BELİRLEDİ 

İsrail medyası, iki bin kilometrelik bir mesafeden mevcut tüm hava ve füze savunma sistemlerini aşarak hedefi vurabilen Kinzhal'ların bilinmeyen bir noktayı vurduğunu yazdı.

Rus ordusunun resmi televizyonu Zvezda Akdeniz'i kaynama noktasına getiren gövde gösterisinden görüntüler ekrana getirdi. Televizyonun haberinde, gözden kaçırılması imkansız bir detay vardı.

HMS Queen Elizabeth'den havalanan bir F-35 jetinin Rus savaş gemisi Amiral Makarov'un etrafında uçtuğu görüldü. Saniyeler içinde belirip kaybolan F-35'in görüntüsü gündeme bomba gibi düştü.

Rusya'nın füzeler ateşlediği Doğu Akdeniz'de Rus savaş gemileriyle Queen Elizabeth arasında yaklaşık 30 kilometre bulunuyor. NATO güçleri yarın Doğu Akdeniz'den ayrılıp Kızıl Deniz'e doğru hareket edecek.

RUS JETLERİ AKDENİZ KIYISINDAKİ ÜSSE İNDİ 

Rusya Savunma Bakanlığı'nın Karadeniz'de İngiliz gemisinin hedef tahtasına konulduğu görüntüleri paylaşırken, savaşın eşiğinden dönülmesinden bir gün sonra Putin bu kez Akdeniz'de yeni bir hamleye girişti.

Mayıs ayında nükleer füze kapasiteli bombardıman uçakları Tu-22M3'leri ilk kez Suriye'deki Hmeymim Üssü'ne gönderen Putin, bir ay sonra Akdeniz'de yine gövde gösterisi yaptı.

Rus ordusuna ait televizyon, yeni nesil hipersonik füzeleri taşıyabilen MiG-31K uçağı ile denizaltı savar Il-38 uçağının da Hmeymim'e iniş yaptığını gösteren görüntüleri ekrana getirdi.

Rusya, İngiliz uçak gemisi HMS Queen Elizabeth'in başını çektiği NATO güçlerinin Kıbrıs açıklarına gelmesiyle geçen hafta savaş gemilerini de İstanbul Boğazı'ndan geçirerek Akdeniz'e yolladı.

YENİ GÖVDE GÖSTERİSİ 

Türkiye'ye kuş uçuşu 50 kilometre mesafedeki Hmeymim'e inen MiG-31 ve Il-38'in kanatlarını buzlayarak yayınlayan ordu televizyonu Zvezda, Akdeniz'de yeni bir tatbikat yapılacağını da duyurdu.

Habere göre, halihazırda Akdeniz'de bulunan füze gemisi Moskva, fırkateynler Amiral Essen ve Amiral Makarov gemilerine Hmeymim'den kalkış yapacak jetler havadan eşlik edecek.

Uzun menzilli Tu-22M3'ler, MiG-31K ve denizaltı savar Tu-142MK jetlerinin Akdeniz semalarında uçuşu sırasında, Rus denizaltıları Stary Oskol ve Rostov-on-Don da Akdeniz'in dibinde seyredecek.

HMEYMİM'DE BİR İLK 

Rusya'nın uzun menzilli dev savaş uçakları Tu-22M3'ler, Suriye'deki Hmeymim Üssü'ne ilk kez geçen ay teker koydu. Suriye savaşına Eylül 2015'te doğrudan dahil olan Rusya, böylece Hmeymim ve Tartus üslerine yerleştikten sonra Ortadoğu için en kritik adımını attı.

Tu-22M3'ler Mayıs ayı içerisinde Akdeniz üstünde tatbikat yaptı. Güney yönündeki İsrail kıyılarından keskin bir manevra yapan Rus bombardıman jetleri yönünü batıya çevirdi, Akdeniz'deki NATO deniz üslerinin üstünden geçip İtalya açıklarına kadar uçtu.

Rus Savunma Bakanlığı, üç Tupolev Tu-22M3'e yine Hmeymim'den kalkış yapan Su-35 savaş uçaklarının eşlik ettiğini duyurdu. Zvezda'nın yayınladığı yeni tatbikat görüntülerinde ise bir ayrıntı özellikle dikkat çekiciydi. Kokpitteki Rus savaş pilotunun elindeki haritada Türkiye, Kıbrıs ve Yunanistan'ın Girit Adası net şekilde göründü. Resmi televizyon Zvezda, "Pilotlar coğrafi haritaya sahip, bölge onlar için hala yeni" ifadesini kullandı.

AKDENİZ'DE KAPIŞABİLİRLER 

İngiltere'den yola çıkıp Cebeli Tarık Boğazı'nı geçen ve NATO gemileriyle tatbikatlara katılan HMS Queen Elizabeth uçak gemisinin başını çektiği taarruz grubu, Doğu Akdeniz'e ulaştı. İngiltere donanma komutanları, 65 bin tonluk en yeni uçak gemisinden havalanan F-35 jetlerinin Suriye'yi geçip daha doğuda yer alan Irak'taki terör örgütü DEAŞ hedeflerini vurduğunu açıkladı.

Tuğamiral Steve Moorhouse, halihazırda devam eden 'Aslan Payı' operasyonuna destek verdiklerini ve neredeyse çeyrek yüzyıl sonra ilk kez bir İngiltere uçak gemisinin sahada askeri harekatta yer aldığını söyledi.

İngiliz komutanın açıklamasında dikkat çeken detay ise, Rus savaş uçaklarının hem ABD hem de İngiliz F-35'lerinin peşine takıldığı oldu. Kedi fare oyunu yaşandığını aktaran Moorhouse, 'bıçak sırtı' ifadesini kullandı.

Rusya lideri Vladimir Putin'in son on yılda Suriye'ye ciddi bir askeri yığınak yaptığını hatırlatan Tuğamiral Moorhouse, Rusya ile bir sürtüşme yaşandığını kaydedip kritik bir bilgi paylaştı.

İngiliz komutan, Putin'in İngiliz donanmasının önünü kesmek için Akdeniz'e gönderdiği savaş gemilerinin HMS Queen Elizabeth ve filoya yaklaşık 10 mil (16 kilometre) mesafede konuşlandığını belirtti.

Uçak gemisindeki sekiz F-35 jeti ve 10 helikoptere komuta eden yüzbaşı James Blackmore ise, Irak'a saldırı sırasında Rus savaş uçaklarının pilotlarıyla birbirlerini görecek kadar yaklaştıklarını aktardı.

Uçak gemisinin başını çektiği taarruz grubunda ABD'nin The Sullivans destroyeri de bulunuyor. Rus medyası, İngiliz uçak gemisinin karşılanacağını ve bir provokasyon olması halinde anında yanıt verileceğini yazdı.

KARADENİZ ALEV TOPUNA DÖNDÜ 

Nisan ayı başında Rusya'nın Kırım ve Ukrayna sınırına bir ordu yığması, Karadeniz'de savaş çanlarının çalmasına yol açmıştı. Karadeniz'e doğru ilerleyen iki ABD savaş gemisi, Başkan Joe Biden ile Rusya lideri Vladimir Putin'in telefon görüşmesinin ardından Ege Denizi'ne kadar gelip geri döndü.

İngiliz uçak gemisi Queen Elizabeth'in başını çektiği NATO donanması ise, Akdeniz'de Rusya'yı alarma geçirdi. Suriye'deki Tartus deniz üssüne doğru ilerleyen Queen Elizabeth'in yanında ABD savaş gemileri bulunuyor.

KARADENİZ'DE FÜZELER ATEŞLENDİ 

ABD ve NATO ile neredeyse dünyanın her noktasında karşı karşıya gelen Rusya, geçtiğimiz ay tansiyonun zirveye ulaştığı Karadeniz'de ise yeni füze denemelerine girişti.

Amiral Grigorovich savaş gemisinden Shtil uçaksavar füzeleri ateşlendi, Rus ordusu Karadeniz Filosu'nun tatbikatında gemisavar füze sistemleri 'Bal' ve 'Utes'in de devreye girdiğini açıkladı.

Resmi açıklamaya göre, yaklaşık 30 savaş gemisinin katıldığı gövde gösterisinde Karadeniz'in bir bölümü gemi ve hava trafiğine kapatıldı. Rus medyası ise, yine Karadeniz'e ilişkin çarpıcı bir habere yer verdi.

ABD'nin ünlü bombardıman uçağı B-52'nin Kırım semalarında uçtuğunu yazan yerel medya, Pentagon'un yarımadaya konuşlandırılan S-400 füze savunma sisteminin önünde bir provokasyona giriştiğini savundu.

Rusya, Nisan ayı başında el koyduğu Kırım ile Ukrayna sınırına 100 bin kişilik bir ordu yığmış, donanma filolarının kaydırıldığı Karadeniz'de çıkacak bir savaşın korkusu tüm dünyayı sarmıştı.

ABD'nin Karadeniz'e savaş gemileri göndereceğini duyurmasıyla Moskova Batılı ülkeler ve NATO'yu tehdit etmiş, Karadeniz'de onlarca savaş uçağı ve savaş gemisinin katılımıyla yakın tarihin en büyük tatbikatına imza atmıştı.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.