Hava Durumu

Karadeniz'de tansiyon yüksek! Rus savaş gemisi ateş açtı

Akdeniz ve Karadeniz'de tırmanan gerilimde bugün bir dönüm noktası yaşandı, Rusya İngiliz gemisi HMS Defender'e bir Rus savaş gemisi tarafından uyarı ateşi açıldığını açıkladı. Havalanan bir Rus jeti ise, geminin güzergahına bomba bıraktı.

Haber Giriş Tarihi: 23.06.2021 14:33
Haber Güncellenme Tarihi: 23.06.2021 14:33
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.yenidonem.com.tr/
Karadeniz'de tansiyon yüksek! Rus savaş gemisi ateş açtı

Son dakika haberine göre, ABD Başkanı Joe Biden ve Rusya lideri Putin'in tarihi buluşmasının ardından, NATO güçleri ile Rus ordusu arasında Karadeniz'de neredeyse savaş çıkıyordu.

İngiliz savaş gemisi HMS Defender ile Hollanda'ya ait Everstsen savaş gemisi, İstanbul Boğazı'ndan geçerek Karadeniz'e açıldı.

HMS Defender destroyerinin İstanbul Boğazı'ndan 14 Haziran'da geçtiği fotoğrafı, Reuters haber ajansı dünyaya servis etti. İngiliz ordusunun sosyal medya hesapları Karadeniz'de bulunan ABD savaş gemisi USS Laboon'la HMS Defender ve HNLMS Everstsen'in buluştuğu fotoğrafları da paylaştı.

Rusya, NATO gemilerini adım adım izlerken Akdeniz'deki uçak gemisi HMS Queen Elizabeth'ten havalanan F-35 jetleri Karadeniz'de seyreden gemilerle birlikte tatbikat yaptı.

23 Haziran tarihine gelindiğinde ise, Rusya karasularına yaklaştığı gerekçesiyle İngiliz gemisi HMS Defender'e savaş gemileri tarafından uyarı ateşi yapıldığını duyurdu. 11.52'de açılan uyarı ateşi, anında dünyada 'son dakika' oldu.

İngiliz gemisinin Rusya sularına üç kilometre kadar (iki mil) yaklaştığını kaydeden Rusya Savunma Bakanlığı, bir jetin de HMS Defender'in güzergahına bomba bıraktığını ilan etti.

Moskova, bu sabah ABD ve NATO'yu Karadeniz'deki askeri operasyonlarını durdurmaları konusunda uyarmıştı. Rusya, 28 Haziran'da başlayıp 10 Temmuz'a kadar sürecek Ukrayna-ABD tatbikatı nedeniyle öfkeli.

32 ülkenin katılacağı, 32 savaş gemisinin Karadeniz'e açılacağı tatbikatta 5 bin askerin yer alması bekleniyor. Dokuz gündür Karadeniz'de bulunan HMS Defender, Ukrayna'nın Odesa limanına da uğramıştı.

DOĞU AKDENİZ'DE KAPIŞMA 

İngiltere'den yola çıkıp Cebeli Tarık Boğazı'nı geçen ve NATO gemileriyle tatbikatlara katılan HMS Queen Elizabeth uçak gemisinin başını çektiği taarruz grubu, Doğu Akdeniz'e ulaştı. İngiltere donanma komutanları, 65 bin tonluk en yeni uçak gemisinden havalanan F-35 jetlerinin Suriye'yi geçip daha doğuda yer alan Irak'taki terör örgütü DEAŞ hedeflerini vurduğunu açıkladı.

Tuğamiral Steve Moorhouse, halihazırda devam eden 'Aslan Payı' operasyonuna destek verdiklerini ve neredeyse çeyrek yüzyıl sonra ilk kez bir İngiltere uçak gemisinin sahada askeri harekatta yer aldığını söyledi.

İngiliz komutanın açıklamasında dikkat çeken detay ise, Rus savaş uçaklarının hem ABD hem de İngiliz F-35'lerinin peşine takıldığı oldu. Kedi fare oyunu yaşandığını aktaran Moorhouse, 'bıçak sırtı' ifadesini kullandı.

Rusya lideri Vladimir Putin'in son on yılda Suriye'ye ciddi bir askeri yığınak yaptığını hatırlatan Tuğamiral Moorhouse, Rusya ile bir sürtüşme yaşandığını kaydedip kritik bir bilgi paylaştı.

İngiliz komutan, Putin'in İngiliz donanmasının önünü kesmek için Akdeniz'e gönderdiği savaş gemilerinin HMS Queen Elizabeth ve filoya yaklaşık 10 mil (16 kilometre) mesafede konuşlandığını belirtti.

Uçak gemisindeki sekiz F-35 jeti ve 10 helikoptere komuta eden yüzbaşı James Blackmore ise, Irak'a saldırı sırasında Rus savaş uçaklarının pilotlarıyla birbirlerini görecek kadar yaklaştıklarını aktardı.

Uçak gemisinin başını çektiği taarruz grubunda ABD'nin The Sullivans destroyeri de bulunuyor. Rus medyası ise, HMS Queen Elizabeth'in Suriye Tartus'taki deniz üssüne tehlikeli bir şekilde yaklaştığını ileri sürüyor.

İki savaş gemisi, bir füze fırkateyni ve bir denizaltıyla İngiliz uçak gemisinin karşılanacağını yazan Rus medyası, bir provokasyon olması halinde anında yanıt verileceğini kaydetti.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.