Hava Durumu

Ruslar S400'ün elektronik kodlarını vermeyecekler

Rus haber sitesi Gazeta.ru, ismini vermediği bir askeri kaynağa dayandırdığı haberinde Türkiye'nin Rusya'dan satın alacağı S 400 hava savunma sistemlerinde, iç düzeneğin ve elektronik kodların verilmeyeceğini belirtti. Söz konusu askeri kaynak füzelerin teknik onarım ve bakım işlemlerini de sadece Rusların yapacağını ifade etti.

Haber Giriş Tarihi: 02.10.2017 19:54
Haber Güncellenme Tarihi: 02.10.2017 19:54
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.yenidonem.com.tr/
Ruslar S400'ün elektronik kodlarını vermeyecekler

Rus haber sitesi, Gazeta.ru Rusya'nın, Türkiye'nin, satın alacağı S-400 hava savunma sistemlerinin iç düzeneğine erişme hakkı verilmesi yönündeki talebini geri çevirdiğini yazdı.

İsmi açıklanmayan bir Rus askeri yetkilisine dayandırılan haberde, Türkiye'ye S-400 sistemlerine ait elektronik kodların hepsinin ve iç düzeneğin verilmeyeceği belirtilerek, iki ülke arasında yapılan anlaşmaya göre, teknik onarım ve bakım işlemlerin sadece Rus yetkililer tarafından yapılacağı, Türk tarafının da sistemlerin içini açmayacağı taahhüdünde bulunduğu ifade edildi.

BİZ BUNU REDDETTİK

İsmi belirtilmeyen kaynak ayrıca, Türkiye'ye satılacak S-400 sistemleri için, bir cismin kimliğini yani hangi ülkeye ait olduğunu belirleyen radarın da Rusya tarafından kurulacağını söyledi. Kaynak "Türklerin S-400 sisteminin iç mekanizmalarını görme talebini yerine getirmeyeceğiz. Zira sistemlerin içerisine, bir cismin düşmana mı yoksa sizin ülkenize mi ait olduğunu gösteren Rus yapımı bir radar sistemi kurulacak. Türkler, şifreleri ve kontrolü onlara vermemizi istedi. Fakat biz bunu reddettik" diye konuştu.

BU SIRADAN BİR UYGULAMA

Yine aynı haber sitesine demeç veren Rusya merkezli Güvenlik, Savunma ve Hukuk Sorunları Akademisi'nin başkan yardımcısı Viktor Yesin ise hava savunma sistemlerinin iç düzeneğine erişim izni verilmemesinin, bu silahların ihraç edildiği durumlarda 'sıradan bir uygulama' olduğu bilgisini paylaştı.

Ülkeler arasında bir satın alma anlaşması imzalandığında, satın alan tarafın sistemleri kendi başına sökme hakkı bulunmadığının altını çizen Rus uzman "Bakım çalışmaları sadece bizim uzmanlarımız tarafından yapılır. Nitekim satın alan taraf, kendi üzerine bu sistemleri üçüncü bir ülkeye satmama ve sistemde değişiklik yapmama yükümlülüğünü almış olur. Onlara bu sistemlerin nasıl üretildiğine ilişkin bir belge de verilmez" ifadelerini kullandı.

 

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.