Hava Durumu

Ruslar saçmaladı! 'Aniden kayboldu, Türkiye ve İsrail...'

Ermenistan'ın Dağlık Karabağ savaşında kullandığı İskender füzelerine ait kalıntıların birdenbire yok olduğunu ileri süren Rus medyası, dudak uçuklatan bir habere imza attı. NATO'ya karşı kartlarını bir bir sahaya süren Rus ordusu ise, ABD'nin son teknoloji jetlerini kolayca ortadan kaldırabilecek savaş araçları geliştiriyor.

Haber Giriş Tarihi: 05.05.2021 09:06
Haber Güncellenme Tarihi: 05.05.2021 09:06
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.yenidonem.com.tr/
Ruslar saçmaladı! 'Aniden kayboldu, Türkiye ve İsrail...'

44 gün süren Dağlık Karabağ savaşında hezimet yaşayan Ermenistan, Azerbaycan'ın zafere ulaşmasına günler kala Rus yapımı İskender füzelerini ateşledi. Savaşın dönüm noktası olan Şuşa muharebesinde fırlatılan 500 kilometre menzilli İskender füzeleri, Azerbaycan hava savunma sistemleri tarafından imha edildi.

Kaybedilen savaşın yol açtığı tsunami içerisinde eski Ermenistan Cumhurbaşkanı Serj Sarkisyan'ın bir mülakatta sarf ettiği sözler ve Paşinyan'ın buna verdiği yanıt, Rus yapımı İskender füzelerinin savaştaki rolüyle ilgili tartışma başlattı.

Sarkisyan, Ermenistan'ın çatışmaların başlangıcında neden İskender füzesi kullanmadığı sorusunu ortaya attı. Füzelerin 'işe yaramaz' olduklarını belirten Paşinyan ise, "Ben de kendisine (Sarkisyan'a) şu soruyu sormak isterim: İskender füzeleri neden patlamadı? Ya da mesela neden yalnızca yüzde 10'u infilak etti" dedi.

Paşinyan bu sözleriyle aslında Dağlık Karabağ çatışmaları sırasında İskender füzelerinin kullanıldığı iddialarını teyit eden ilk üst düzey siyasi yetkili oldu. Paşinyan'ın bu sözleri, beklendiği gibi Rusya'nın küplere binmesine yol açtı.

Ermenistan'da bunlar olurken Bakü yönetimi Nisan ayında Şuşa çevresinde bulunan İskender füzelerine ait parçaları dünya ile paylaştı. İnfilak etmiş füzeye ait kalıntılar, birbirinden 780 metre uzaklıkta iki ayrı yerdeydi. Yapılan incelemelerde, 9M723 seri numaralı füzelerin tam kapasite patlamamış olabileceği belirlendi.

Rus basını, yaklaşık bir ay sonra İskender-M füzelerine ait kalıntıların aniden ortadan kaybolduğunu ileri sürüyor. Rusya Savunma Bakanlığı'na yakın medyaya konuşan bir uzman, füzelerin yok olmasında Türkiye ve İsrail'in devreye girmiş olabileceğini savundu.

Envanterinde ağırlıklı olarak Rus yapımı silahların bulunduğu Ermenistan, 2016 yılında tamamlanan İskender-E serisinin de ilk alıcısı olmuştu. Füzeler ilk kez Eylül 2016'da Erivan'daki bir geçit töreninde görüntülenmişti.

İPLER KOPMA NOKTASINA GELDİ 

Rusya karşıtı cepheye İngiltere'nin de doğrudan dahil olmasıyla ipler kopma noktasına geldi. Rus basınında çıkan flaş iddialar ise dünya gündemine oturdu. Rus basınında çıkan haberlere göre, Moskova Amerikan F-35 ve F-22 savaş uçaklarını grup halinde devre dışı bırakmanın yolunu buldu.

Kara ve deniz hedeflerine saldırmanın yanı sıra hava hedeflerini engellemek için tasarlanan Rus ağır saldırı uçağı S-70 "Okhotnik", Rus ordusu tarafından gerçek bir avcıya dönüştürüldü.

Sunulan verilere göre, böyle bir Rus insansız hava aracı tüm bir F-35 ve F-22 avcı uçağı grubunu etkisiz hale getirebilir ve Su-35 ve Su-57 savaşçılarının misilleme yapabilmesi için kafalarını karıştırabilir.

Rus medyasının verdiği bilgilere göre, Amerika Birleşik Devletleri'nin Amerikan savaşçı gruplarının bir U-2 yüksek irtifa uçağı tarafından kontrol edileceği bilgisini yayınlamasının ardından, Rus İHA "Okhotnik"in bununla kolaylıkla başa çıkabileceği belirtildi.

Habere göre, Amerikan savaş uçakları operasyonel bilgi alma yeteneklerini tamamen kaybedebilirler.

Yüksek irtifada uçan U-2 yok edildikten sonra, Su-35 ve Su-57 avcı uçakları harekete geçerek bir grup savaş uçağını yok edebilecek güçteler.

Rus Havacılık Kuvvetlerinin beşinci nesil jeti Su-57'nin, yanına bir kamikaze insansız hava aracı sürüsü aldığı takdirde tek başına tüm bir F-35 veya F-22 filosuyla başa çıkabilecek güçte olduğu öne sürüldü.

Rus haber kaynağı Avia.pro'daki bir analist, "Amerika Birleşik Devletleri gizlilik teknolojilerinin başarısıyla övünürken, Rusya bütün bir saldırı grubuyla nasıl başa çıkılacağını anladı, dahası, bunun için sadece bir drone ve bir savaş uçağı yeterli olacaktır" dedi.

NATO'YA KARŞI GÖVDE GÖSTERİSİ 

Rus bombardıman uçakları, bir NATO uçak gemisi saldırı grubununkine karşı kendi askeri tatbikatlarını yapacaklar.

İngiltere, başta Rusya olmak üzere düşmanlarına benzeri görülmemiş bir güç gösterisi ilan ederken, uçak gemisi filosunu hem Akdeniz'deki Khmeimim hava üssüne, hem de Rus Donanması üssünün bulunduğu doğu kısmına ve Kırım'a gönderiyor.

Rus denizaltı ve bombardıman uçaklarının NATO uçak gemisi saldırı grubuna karşı kendi askeri tatbikatlarını yapmaya hazır olduğu öğrenildi.

Rus analistlere göre, İngiliz ve Amerikan donanmalarının tatbikatları başlangıçta doğası gereği kışkırtıcı olduğundan ve Rusya'nın çıkarlarını etkilediğinden, İngiliz filosu çok yakın gelecekte Rus askeri uçaklarından güçlü bir yanıt beklemeli.

"Rusya, uzun menzilli Tu-22M3 bombardıman uçakları ve stratejik Tu-160 ve Tu-95 bombardıman uçaklarını değil de yalnızca denizaltı avlayan uçakları kullanırsa, İngiliz ordusu kendisini şanslı saymalı.

Denize açılan saldırı uçak gemisi filosu, farkında bile olmadan Rus askeri tatbikatlarına çoktan katıldı."

İNGİLİZ GEMİLERİ MAYIS'TA KARADENİZ'DE

İngiliz The Sunday Times gazetesi ise, Pazar günü Britanya'nın Ukrayna'ya destek için Mayıs ayında iki savaş gemisini İstanbul Boğazı'ndan geçirip Karadeniz'e yollayacağını duyurdu.

The Times'ın haberinde, Akdeniz'de bulunan uçak gemisi Queen Elizabeth'teki F-35 jetleri ve denizaltı avcısı Merlin helikopterlerinin de söz konusu gemilere destek vereceği belirtildi.

Uçaksavar füzeleri ve denizaltı savarlarla yüklü gemilerin Karadeniz'e sevk edilmesine ilişkin İngiltere bugün Türkiye'ye bildirim yaptı. Dışişleri Bakanlığı'na Montrö Antlaşması'na uygun olarak gemilerden birinin Karadeniz'e geçiş yapacağı bildirildi. İkinci gemi için bildirimin ne zaman yapılacağı henüz kesinleşmiş değil. Anlaşmaya göre, ilgili ülkeler savaş gemileri için Türkiye'ye iki hafta önce haber vermek zorunda.

ABD SAVAŞ GEMİLERİ GİRİT'TE

ABD'nin Karadeniz'e göndermeyi Başkan Joe Biden ve Putin arasındaki görüşmenin ardından askıya aldığı savaş gemileri USS Donald Cook ve USS Roosevelt ise, Akdeniz'deki Yunan adası Girit'te demirledi.

Kaynak: Milliyet

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.