Hava Durumu

Rusya bu kez Yunan savaş gemisini hedef aldı!

Rus filosu İstanbul Boğazı'ndan geçen füze gemisi Daniolos'un peşine takıldı, İngiliz medyası ise Akdeniz'de uçak gemisini takip eden Putin'in denizaltılarının belirlendiğini bildiriyor.

Haber Giriş Tarihi: 11.07.2021 15:47
Haber Güncellenme Tarihi: 11.07.2021 15:47
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.yenidonem.com.tr/
Rusya bu kez Yunan savaş gemisini hedef aldı!

Nisan ayı başından bu yana Karadeniz'de dinmeyen gerilim kısa süre içinde Akdeniz'e de sıçrarken, İstanbul Boğazı'ndan geçen savaş gemileri iki deniz arasında mekik dokuyor.2

Karadeniz'de onlarca gemiyle gözdağı veren Rusya lideri Vladimir Putin, çok sayıda gemiyi Akdeniz'deki Tartus üssüne gönderdi. Putin ayrıca uzun menzilli bombardıman uçaklarıyla da Akdeniz semalarında tatbikat yaptı.

Son olarak Karadeniz filosundan Orehovo-Zyevo adlı savaş gemisi İstanbul ve Çanakkale boğazlarından geçerek Akdeniz'e doğru açıldı. Füzelerle yüklü geminin motoru artık Çin üretimi bir dizel motor. Kırım yaptırımlarından önce Alman motoru kullanılıyordu.

Ukrayna'nın ev sahipliğinde ABD'nin başını çektiği Sea Breeze tatbikatı, Rusya'nın tüylerini diken diken etmiş durumda. 30'u aşkın ülkenin yer aldığı tatbikat için İstanbul Boğazı'ndan geçen her gemi, Moskova tarafından takip ediliyor.

Yunanistan'a ait füze gemisi Daniolos da Cumartesi günü İstanbul Boğazı'nda göründü, Karadeniz'e doğru ilerledi. Rusya Savunma Bakanlığı, Yunan savaş gemisinin hareketlerini anbean izlediğini resmen duyurdu.

Resmi açıklamada, Karadeniz Filosu'na ait gemilerinin Daniolos'un manevralarını kontrol ettiği belirtildi. Rusya'nın son günlerde Karadeniz'e açılan her gemi için benzer açıklamaları yaptığı gözden kaçmıyor. Moskova, hafta içinde de İspanyol savaş gemisinin takip edildiğini kaydetmişti.

İngiliz medyası ise, geçtiğimiz haftalarda Akdeniz'de bulunan uçak gemisi HMS Queen Elizabeth'i takip eden Rus denizaltıların belirlendiğini bildiriyor. Haberlere göre, olay 27 Haziran tarihinde gerçekleşti.

Rus denizaltıları uçak gemisinin yanına kadar yaklaştı, bunun üzerine İngiliz donanması HMS Queen Elizabeth'ten iki Merlin Mk2 helikopterini havalandırdı. Helikopterlerden denize bırakılan sonar sistemi 'sonobuoy'lar denizaltıların tam yerini tespit etti.

İngiliz medyası, Kıbrıs Adası açıklarında konuşlandırılan uçak gemisinin yanında ABD savaş gemilerinin de bulunduğunu, olayla ilgili Savunma Bakanlığı'nın detay vermediğini aktarıyor.

ABD UÇAĞIYLA KAPIŞTILAR 

Rusya, hafta içinde Karadeniz'de seyreden ABD uçağının peşine takıldı. ABD'ye ait P-8 Poseidon casus uçağının Rus sınırlarına yaklaşması üzerine iki Su-30 jetinin havalandığını duyuran Rusya Savunma Bakanlığı, P-8 Poseidon'un rotasını değiştirdiğini ileri sürdü.

Rus ordusuna ait Zvezda televizyonu ise, nükleer füze taşıyabilen iki uzun menzilli bombardıman uçağı Tu-22M3'lerin Karadeniz semalarında uçtuğu görüntüleri ekrana getirdi.

PUTİN ESTİ GÜRLEDİ 

İngiliz savaş gemisine uyarı ateşi açıp Hollanda gemisinin üzerinde ise jetlerini uçuran Rusya lideri Vladimir Putin, Haziran ayının son gününde tüm dünyayı dehşete düşüren bir açıklama yaptı. Karadeniz'de Sea Breeze tatbikatı sürerken Rus televizyonlarının her yıl canlı yayınladığı Direkt Hat programına katılan Putin, İngiliz HMS Defender'a ateş açılmasını değerlendirdi.

2014'te el koyduğu Kırım çevresindeki gerilim ve ABD Başkanı Joe Biden'la Cenevre'deki randevusunu değerlendiren Putin, Moskova'nın attığı adımlara olumlu karşılık alamadığını söyledi: "Tatbikat yaptığımız için büyük bir gürültü kopardılar. Birileri bu kadar endişe duyduğu için savunma bakanına tatbikatları yavaşça bitirmeyi ve birlikleri çekmeyi emrettim. Ancak buna olumlu karşılık vermek yerine Batı ne yaptı? Sınırlarımıza kadar geldiler.

Beni başka bir şey, daha temel bir şey endişelendiriyor. Ukrayna topraklarının askeri olarak asimile edilmesine başlanmasından endişe duyuyorum. Ukrayna anayasasına göre, o ülkede yabancı askeri üsler bulunamaz.

'ABD UÇAĞINI TAKİP ETTİK' 

Eğitim merkezleri kurabilir, diğer formatlar kullanılabilir. Ancak bizimle doğrudan sınırı bulunan bir ülkenin askeri olarak asimile edilmesi, önemli güvenlik sorunları yaratıyor. Bu, Rusya'nın gerçek hayati çıkarlarını ilgilendiriyor.

İngiliz muhrip gemisi HMS Defender'ın yer aldığı provokasyonda sadece İngilizler değil ABD'liler de vardı. Zira İngiliz gemisi karasularımıza sabah saat 7.30'da girdikten sonra sanırım Girit'teki NATO üssünden bir ABD stratejik keşif uçağı havalandı.

Uçağı çok iyi bir şekilde gördük, izledik. Geminin askeri amaçlar için geldiği, keşif uçağı yardımıyla Rus güçlerinin bu tür provokasyonları önlemeye yönelik eylemlerini ortaya çıkarmaya çalıştığı aşikardı.

Bunu gördük ve biliyorduk, bu nedenle gerekli olduğunu düşündüğümüz bu bilgiyi verdik. Belki çok konuştum ama askerler beni affeder. O gemiyi batırsaydık bile dünya üçüncü dünya savaşının eşiğine gelmezdi."

İSTANBUL BOĞAZI'NDAN GEÇTİLER 

Karadeniz'deki fay hatlarını yerinden oynatan İngiliz savaş gemisi HMS Defender ile Hollanda'ya ait HNLMS Evertsen savaş gemileri, İstanbul Boğazı'ndan 14 Haziran tarihinde geçti.

Moskova, Ukrayna'nın Odesa Limanı'ndan Gürcistan'a gitmek üzere Karadeniz'de seyreden İngiliz gemisi HMS Defender'a 23 Haziran günü uyarı ateşi açtı. Kırım açıklarındaki geminin üzerinde Rus jetleri uçtu.

Moskova geminin güzergahına savaş uçağının dört bomba bıraktığını açıkladı ancak bu olay İngiltere tarafından yalanlandı. Karadeniz'i çalkalayan olaydan birkaç gün sonra bu kez Hollanda gemisi Putin'in hedefindeydi.

Hollanda, Rusya savaş uçaklarının Evertsen gemisini yerel saatle 15.30 ile 20.30 arasında defalarca taciz ettiğini duyurdu. Saatlerce süren gözdağının ardından Evertsen'in elektronik ekipmanlarında da kesintiler yaşandı.

Zr.Ms Evertsen gemisinin kaptanı George Pastoor, geminin uluslararası sularda seyrettiği sırada tacize uğradığını söyledi. Rusya, ilhak ettiği Kırım'ı kendi toprağı kabul ediyor ancak Batılı devletler bunu tanımıyor.

Rusya Savunma Bakanlığı ise, Hollanda gemisinin rotasını değiştirerek Karadeniz'le Azak Denizi'ni birbirine bağlayan ve Moskova tarafından denetlenen Kerç Boğazı'na yöneldiğini savundu.

Hava savunma ve komuta firkateyni, İngiliz HMS Defender ile Karadeniz'de devriye geziyor. Gemiler bölgeden müttefikler ile tatbikat yapıyor ve bazı limanları ziyaret ediyor.

Karadeniz'de 32 ülkenin katılımıyla başlayan Sea Breeze 2021 - Deniz Meltemi 2021 tatbikatı Rusya'nın tüylerini diken diken etmiş durumda. Türkiye'nin de aralarında bulunduğu 32 ülkeden 5 bin askerin yer aldığı Sea Breeze 2021, Moskova tarafından provokasyon olarak niteleniyor. Rusya, tatbikatın asıl amacının Ukrayna'ya silah ve askeri teçhizat sokmak olduğunu savunuyor.

AKDENİZ'DE KOZLAR PAYLAŞILDI 

Karadeniz'de suların ısındığı dakikalarda Akdeniz'de ise daha büyük bir kapışma gerçekleşti. Rus lider Vladimir Putin, Akdeniz kıyısındaki Hmeymim ve Tartus üslerine günler içinde büyük bir yığınak yaptı.

İngiliz uçak gemisi HMS Queen Elizabeth'in başını çektiği NATO güçlerinin Kıbrıs açıklarına ulaşmasıyla, Moskova da savaş gemilerini İstanbul Boğazı'ndan geçirip Akdeniz'e yolladı.

Uzun menzilli bombardıman uçakları Tu-22M3'lerin ardından yeni nesil hipersonik füzeleri taşıyabilen MiG-31K uçağı ile denizaltı savar Il-38 uçağı da Suriye'deki Hmeymim Üssü'ne iniş yaptı.

DENİZ ÜSSÜ BOMBOŞ 

Rus medyası, Akdeniz'de dev bir tatbikata girişen füze gemisi Moskva, fırkateynler Amiral Essen ve Amiral Makarov ile denizaltılar Stary Oskol ve Rostov-on-Don'un uçak gemisi Queen Elizabeth'i engellemek için harekete geçtiğini duyurdu.

Putin'in 50 yıllığına bedelsiz bir şekilde yerleştiği Suriye Tartus'taki deniz üssünün uydu görüntülerinde, hiçbir savaş gemisinin bulunmadığı ve tamamının Akdeniz'e açıldığı göze çarpıyor.

MiG-31 savaş uçakları ise Rusya'nın en gelişmiş havadan ateşlemeli füzeleri 'Hançer' anlamına gelen 'Kinzhal'larla havalandı. Hipersonik füzeler Kinzhal'lar, Akdeniz'de ilk kez ateşlendi.

İSRAİLLİLER FÜZEYİ BELİRLEDİ 

İsrail medyası, iki bin kilometrelik bir mesafeden mevcut tüm hava ve füze savunma sistemlerini aşarak hedefi vurabilen Kinzhal'ların bilinmeyen bir noktayı vurduğunu yazdı.

Rus ordusunun resmi televizyonu Zvezda Akdeniz'i kaynama noktasına getiren gövde gösterisinden görüntüler ekrana getirdi. Televizyonun haberinde, gözden kaçırılması imkansız bir detay vardı.

HMS Queen Elizabeth'den havalanan bir F-35 jetinin Rus savaş gemisi Amiral Makarov'un etrafında uçtuğu görüldü. Saniyeler içinde belirip kaybolan F-35'in görüntüsü gündeme bomba gibi düştü.

Rusya'nın füzeler ateşlediği Doğu Akdeniz'de Rus savaş gemileriyle Queen Elizabeth arasında yaklaşık 30 kilometre bulunuyor. NATO güçleri bugün Doğu Akdeniz'den ayrılıp Kızıl Deniz'e doğru hareket edecek.

Uçak gemisinin başını çektiği taarruz grubunda ABD'nin The Sullivans destroyeri de bulunuyor. Rus medyası, İngiliz uçak gemisinin karşılanacağını ve bir provokasyon olması halinde anında yanıt verileceğini yazdı.

RUS JETLERİ AKDENİZ KIYISINDAKİ ÜSSE İNDİ 

Rusya Savunma Bakanlığı'nın Karadeniz'de İngiliz gemisinin hedef tahtasına konulduğu görüntüleri paylaşırken, savaşın eşiğinden dönülmesinden bir gün sonra Putin bu kez Akdeniz'de yeni bir hamleye girişti.

Mayıs ayında nükleer füze kapasiteli bombardıman uçakları Tu-22M3'leri ilk kez Suriye'deki Hmeymim Üssü'ne gönderen Putin, bir ay sonra Akdeniz'de yine gövde gösterisi yaptı.

Rus ordusuna ait televizyon, yeni nesil hipersonik füzeleri taşıyabilen MiG-31K uçağı ile denizaltı savar Il-38 uçağının da Hmeymim'e iniş yaptığını gösteren görüntüleri ekrana getirdi.

YENİ GÖVDE GÖSTERİSİ 

Türkiye'ye kuş uçuşu 50 kilometre mesafedeki Hmeymim'e inen MiG-31 ve Il-38'in kanatlarını buzlayarak yayınlayan ordu televizyonu Zvezda, Akdeniz'de yeni bir tatbikat yapılacağını da duyurdu.

Habere göre, halihazırda Akdeniz'de bulunan füze gemisi Moskva, fırkateynler Amiral Essen ve Amiral Makarov gemilerine Hmeymim'den kalkış yapacak jetler havadan eşlik edecek.

Uzun menzilli Tu-22M3'ler, MiG-31K ve denizaltı savar Tu-142MK jetlerinin Akdeniz semalarında uçuşu sırasında, Rus denizaltıları Stary Oskol ve Rostov-on-Don da Akdeniz'in dibinde seyredecek.

HMEYMİM'DE BİR İLK 

Rusya'nın uzun menzilli dev savaş uçakları Tu-22M3'ler, Suriye'deki Hmeymim Üssü'ne ilk kez geçen ay teker koydu. Suriye savaşına Eylül 2015'te doğrudan dahil olan Rusya, böylece Hmeymim ve Tartus üslerine yerleştikten sonra Ortadoğu için en kritik adımını attı.

Tu-22M3'ler Mayıs ayı içerisinde Akdeniz üstünde tatbikat yaptı. Güney yönündeki İsrail kıyılarından keskin bir manevra yapan Rus bombardıman jetleri yönünü batıya çevirdi, Akdeniz'deki NATO deniz üslerinin üstünden geçip İtalya açıklarına kadar uçtu.

Rus Savunma Bakanlığı, üç Tupolev Tu-22M3'e yine Hmeymim'den kalkış yapan Su-35 savaş uçaklarının eşlik ettiğini duyurdu. Zvezda'nın yayınladığı yeni tatbikat görüntülerinde ise bir ayrıntı özellikle dikkat çekiciydi. Kokpitteki Rus savaş pilotunun elindeki haritada Türkiye, Kıbrıs ve Yunanistan'ın Girit Adası net şekilde göründü. Resmi televizyon Zvezda, "Pilotlar coğrafi haritaya sahip, bölge onlar için hala yeni" ifadesini kullandı.

Rusya, Nisan ayı başında el koyduğu Kırım ile Ukrayna sınırına 100 bin kişilik bir ordu yığmış, donanma filolarının kaydırıldığı Karadeniz'de çıkacak bir savaşın korkusu tüm dünyayı sarmıştı.

ABD'nin Karadeniz'e savaş gemileri göndereceğini duyurmasıyla Moskova Batılı ülkeler ve NATO'yu tehdit etmiş, Karadeniz'de onlarca savaş uçağı ve savaş gemisinin katılımıyla yakın tarihin en büyük tatbikatına imza atmıştı.

Karadeniz'e doğru ilerleyen iki ABD savaş gemisi, Başkan Joe Biden ile Rusya lideri Vladimir Putin'in telefon görüşmesinin ardından Ege Denizi'ne kadar gelip geri döndü.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.