Hava Durumu

Saat 16.00'da tarih yazılacak! Sadece 10 dakika sürecek ama...

Türkiye saati ile 16.00 sıralarında gerçekleşmesi beklenen fırlatma için tüm dünya nefesini tuttu. 200 milyar dolarlık kişisel serveti ile dünyanın en zengin insanı olan 57 yaşındaki Bezos, sahibi olduğu Blue Origin şirketinin roketi ile tarih yazmaya hazırlanıyor.

Haber Giriş Tarihi: 20.07.2021 08:17
Haber Güncellenme Tarihi: 20.07.2021 08:17
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.yenidonem.com.tr/
Saat 16.00'da tarih yazılacak! Sadece 10 dakika sürecek ama...

Dünya tarihi anlar için nefesini tuttu... Amazon'un kurucusu Jeff Bezos, sahibi olduğu uzay araştırmaları şirketi Blue Origin roketi ile bugün uzaya fırlatılacak. Tarihi yolculukta Bezos'a kardeşi Mark Bezos, 82 yaşındaki Wally Funk ve 18 yaşındaki Oliver Daemen isimli öğrenci eşlik edecek.

BÜYÜK PENCERELER 

Bu dört kişinin içinde olacağı kapsül, uzaya fırlatılan en büyük pencerelere sahip kapsül olması ile öne çıkıyor. New Shepard ismi verilen uzay aracı, giderek değerlenen uzay turizmi pazarına hizmet vermek üzere geliştirildi.

CBS kanalına uçuş ile ilgili konuşan Jeff Bezos, "Heyecanlıyım. İnsanlar bana gergin olup olmadığımı soruyor. Gergin değilim ama merak ediyorum. Neler öğreneceğimizi merak ediyorum" dedi.

TOPLAMDA 10 DAKİKA SÜRECEK 

Bezos röportajın devamında, "Eğitimleri aldık. Araç hazır, mürettebat hazır, ekip inanılmaz. Herkes çok iyi hissediyor" şeklinde konuştu.

Aynı röportajda Wally Funk da, "Bu gerçekleşecek. Yukarı çıkmak için çok uzun zaman bekledim ve hayal ettim" dedi. 82 yaşındaki Funk, 1960'lı yıllarda kadınları uzaya götürmesi planlanan ama gerçekleşmeyen bir projede yer alıyordu.

Türkiye saati ile 16.00 sıralarında gerçekleşmesi beklenen fırlatmanın adresi ise, Bezos'un Teksas'taki özel merkezi olacak. Yolculuğun toplamda yaklaşık 10 dakika sürmesi bekleniyor.

UZAYA ÇIKAN EN GENÇ KİŞİ 

Bezos'a, bugün kendi uzay şirketi Blue Origin'in aracı ile uzaya yapacağı ilk seyahatte, 18 yaşındaki Oliver Daemen'in de eşlik edeceği açıklandı. Daemen böylece "uzaya çıkan en genç kişi" olacak.

Blue Origin'in ilk uzay yolculuğundaki boş yer, açık artırma ile 28 milyon dolara satılmıştı. Ancak bu koltuğu satın alan ve ismi açıklanmayan kişinin, "planlamadaki çakışmalar" nedeniyle yolculuğa çıkamayacağı belirtildi.

Bu kişi yerine yolculuğa çıkacak olan 18 yaşındaki Oliver, Somerset Capital Partners CEO'su Joes Daemen'in oğlu. Joes Daemen, Blue Origin'in ikinci uzay yolculuğu için hak kazanmıştı ancak ilk uçuştaki koltuğu kazanan kişinin çekilmesiyle, bu yer Daemen'e verildi.

NE KADAR ÖDEDİĞİ AÇIKLANMADI 

Daemen de hakkını fizik okuyan oğluna devrettiğini açıkladı. Blue Origin, Daemen'in uzay yolculuğu için ne kadar para ödediğini açıklamadı.

Yapılan planlamaya göre, dört mürettebatı taşıyan kapsül, 76 kilometre irtifada roketten ayrılacak. Roket fırlatma platformuna geri dönerken kapsül, 106 kilometre yüksekliğe doğru yolculuğa devam edecek.

4 DAKİKA SÜRECEK 

Her şey yolunda giderse Jeff Bezos bundan sonrası için şu ön görüde bulunuyor: "4 dakika boyunca sıfır yer çekiminde olacağız. Kemerlerimizi çözerek uçacağız ve Dünya'nın ince atmosferine bakacağız.

"Bu noktaya çıkanlar, astronotlar, bu manzara karşısında Dünya'nın nasıl kırılgan olduğunu anladıklarını söylüyorlar."

UZAY TURİZMİNDE BİLET FİYATLARI NE KADAR OLACAK? 

82 yaşındaki Funk da, yerçekimsiz ortamda taklalar atmayı dört gözle beklediğini söyledi. Hedeflenen irtifaya ulaşılması sonrası kapsül yer yüzüne geri dönüşe geçecek ve paraşütle çöle yavaş iniş yapacak.

Bu fırlatma, milyarderlerin uzay yarışı olarak adlandırılan gelişmelerin sonuncusu olarak da kayda geçiyor. İngiliz milyarder işadamı Sir Richard Branson da 9 gün önce, Virgin Galactic uzay uçağı ile benzer bir uçuş gerçekleştirdi.

KOLTUK BAŞINA 250 BİN DOLAR 

Virgin Galactic'in uzayın eşiğine turist taşıyacağı uçuşlarda koltuk başına 250 bin dolar ödenecek. Bezos'un New Shepard'ı ile yapılacak seyahatin ücreti ise henüz açıklanmadı.

200 milyar dolarlık kişisel serveti ile 57 yaşındaki Bezos dünyanın en zengin insanı. Geçen yıl Blue Origin şirkletine daha fazla zaman ayırmak için Amazon'daki CEO'luk görevini bıraktı.

Virgin Galactic'in insanları uzayın sınırına çıkarmak için 15 yıldır verdiği uğraş, geçtiğimiz Pazar günü sonunda meyvesini verdi. BBC Bilim Muhabiri Jonathan Amos'un aktardığına göre, İngiliz iş adamı Sir Richard Branson üç diğer yolcuyla birlikte NASA'ya göre uzayın başladığı sınır olan 85 kilometre yüksekliğe çıktı.

BİR BUÇUK SAAT SONRA İNİŞ YAPTI 

Sahibi olduğu Virgin Galactic'in uzay aracıyla bunu başaran Sir Richard, önümüzdeki yıl biletli yolculukları başlatmadan önce bunun nasıl bir his olduğunu kendisi görmek istediğini söylemişti.

Yerden 100 kilometre yükseklikte gökyüzü siyaha dönüyor ve yeryüzünün de yuvarlaklığı belli olmaya başlıyor. ABD'deki New Mexico'dan TSİ 17.30'da kalkan uzay aracı, yaklaşık 1,5 saat sonra başarıyla iniş yaptı.

Virgin Galactic yolculuğun görüntülerini internet üzerinden yayınladı. Öte yandan NASA uzayın başlangıç sınırını 85 kilometre olarak kabul etse de dünya genelinde bu 100 kilometre olarak kabul görüyor.

YILLAR SÜRDÜ 

Sir Richard'ın bu hedefine ulaşması yıllar aldı. Bu projeye 2004'te başlayan iş adamı, 2007'de ilk uçuşu gerçekleştirmeyi umuyordu. Fakat teknik sorunlar ve 2014'teki deneme uçuşu sırasında gerçekleşen ölümcül bir kaza, projenin gecikmesine yol açtı.

BBC'ye konuşan Sir Richard "Çocukluğumdan beri uzaya çıkmak istiyordum ve önümüzdeki 100 yıl boyunca yüz binlerce kişinin bu hayali gerçekleştirmesini sağlamayı hedefliyorum" demişti:

"Neden uzaya çıkmasınlar ki? Uzay sıra dışı bir yer, Evren de büyüleyici... İnsanların güzel Dünyamıza uzaktan bakıp, yeryüzüne döndükten sonra da Dünya'ya iyi bakmasını istiyorum."

Büyük bir uçak tarafından 15 kilometre yüksekliğe çıkarılan Unity adlı roket o yükseklikte uçaktan ayrılarak roket motoruyla saatte 4 bin kilometre hızla 90 saniyede 85 kilometre yüksekliğe çıkabiliyor.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.