Hava Durumu

Sabah 10.00'da korkunç bir ses duyuldu... Önüne çıkanı süpürdü!

Asya ülkesinde meydana gelen toprak kayması evleri, arabaları yuttu. Bir anda gözlerinin önünde binaların kaybolduğunu anlatan görgü tanıkları yaşadıkları şokun etkisini atlatabilmiş değil. Yetkililer çok sayıda insanın kaybolduğunu bildirdi. Başbakan ise bu sabah kritik bir açıklamada bulundu. İşte son dakika haberinin detayları...

Haber Giriş Tarihi: 04.07.2021 13:40
Haber Güncellenme Tarihi: 04.07.2021 13:40
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.yenidonem.com.tr/
Sabah 10.00'da korkunç bir ses duyuldu... Önüne çıkanı süpürdü!

Doğal afetlerle başı beladan kurtulmayan Japonya'yı bu sefer ender görülebilecek şiddette bir toprak kayması vurdu. Evler, arabalar bir anda çamur tarafından yutularak kayboldu.

Japonya'daki bir tatil beldesinde dün sabah şiddetli yağmurun ardından evleri süpüren büyük bir toprak kaymasının ardından en az yirmi kişi kayboldu, iki kişinin ise cansız bedenleri bulundu.

Tokyo'nun güneybatısındaki Atami'nin İzusan semtinde, cumartesi günü sağanak yağmurun ardından sabah saat 10.00 sıralarında heyelan meydana gelmesi sonucu düzinelerce ev topraya gömüldü.

Sosyal medyada paylaşılan korkunç görüntüler, çamurun yamaçtan aşağı çöktüğünü ve yoluna çıkan binaları yok ettiğini, bir yolun bir kısmını yuttuğunu gömdüğünü, insanların canlarını kurtarmak için kaçtıklarını gözler önüne serdi.

Bölge valisi, ölümleri onaylamadan önce Japonya'da sıklıkla kullanılan bir ifadeyle, iki kişinin 'kardiyo ve solunum durması durumunda bulunduğunu' söyledi.

Shizuoka valisi, "yaklaşık 20" kişinin toprak kayması tarafından sürüklendikten sonra kayıp olduğunu, askerlerin de çamurun altında kalmış olabilecek insanları umutsuzca bulmak için itfaiye ve polise katıldığı bir kurtarma operasyonunda bulunduğunu söyledi.

Japonya Başbakanı Yoshihide Suga bu sabah yaptığı açıklamada, Japonya'nın Shizuoka eyaletine bağlı Atami kentinde meydana gelen büyük toprak kaymasının ardından kurtarma görevlilerinin 19 kişiyi kurtardığını, iki kişinin hayatını kaybettiğini doğruladı.

Başbakan, NHK yayın kuruluşunun aktardığına göre, "Bugüne kadar iki kişinin ölümü doğrulandı, iki kişi daha yaralandı. Birkaç kişi kayıp. On dokuz kişi kurtarıldı. 130 evde hasar meydana geldi." dedi.

Suga, devam eden yağışlar nedeniyle diğer bölgelerde artan sel ve toprak kayması riskinin bulunduğunu da sözlerine ekledi. Atami, Temmuz ayının ilk üç gününde, genellikle tüm ay boyunca gördüğünden daha fazla yağış aldı. Komşu Kanagawa vilayetinde hava benzer koşullar yaratıyor. Bir bölge sakini, "korkunç bir ses" duyduğunu ve heyelanın yoluna çıkan her şeyi yuttuğunu söyledi.

Yerel bir yetkili AFP haber ajansına verdiği demeçte, "Hala yağmur yağdığı için operasyonu çok dikkatli bir şekilde yürütürken, hayatta kalanları olabildiğince çabuk aramak için elimizden gelenin en iyisini yapıyoruz." diye konuştu.

Tokyo'daki BBC muhabiri Rupert Wingfield-Hayes, Japonya'nın çok dağlık ve yoğun nüfuslu bir ülke olduğunu ve toprak kaymalarının olağandışı olmadığını söyledi.

Ancak BBC muhabiri, iklim değişikliğinin bu tür aşırı hava olaylarını daha sık ve daha yıkıcı hale getirdiğine dair artan kanıtlar olduğunu da ekledi.

Televizyon görüntülerinde, Tokyo'nun güneybatısındaki Atami'de bazı binaları yok eden, bir kısmını da gömen bir çamur selinin bir yamaca çarparken insanların kaçtığı görüldü.

'EVLERİ VE ARABALARI GÖTÜRDÜ' 

Felaketin yakınındaki bir tapınağın lideri, "Korkunç bir ses duydum ve kurtarma görevlileri insanları tahliye etmeye çağırırken aşağıya doğru akan bir çamur deryası gördüm. Bu yüzden daha yüksek bir yere koştum" dedi.

Tapınak lideri, "Döndüğümde tapınağın önündeki evler ve arabalar gitmişti." diye konuştu. Yetkili, yerel hükümetin bir kurtarma görevi için askeri yardım talep ettiğini de sözlerine ekledi.

Bir Atami şehir yetkilisi, toprak kaymasının sabah 10.00 sularında meydana geldiğini ve 'evlerin süpürüldüğünü' söyledi. Tokyo Elektrik Enerjisi Şirketi'ne (TEPCO) göre, bölgede 2 bin 800'den fazla evin elektriği kesildi.

Olay yerinden TikTok'ta yayınlanan bir video, devasa bir çamur ve enkaz bulamacının dik bir yoldan yavaşça kaydığını ve neredeyse beyaz bir arabayı yuttuğunu gösterdi.

BAKANLAR TOPLANDI 

Japon basınında çıkan haberlere göre, Başbakan Yoshihide Suga bu öğleden sonra afet ve yağmurla ilgili diğer zararları görüşmek üzere bakanlarla bir araya geldi.

SEBEBİ İKLİM DEĞİŞİKLİĞİ Mİ? 

Japonya'nın çoğu şu anda, birkaç hafta süren ve genellikle sel ve toprak kaymalarına neden olan ve yerel yetkililerin tahliye emri çıkarmasına neden olan yıllık yağışlı mevsimde.

Uzmanlar, artık daha sıcak olan atmosferin daha fazla su tutması ve daha yoğun yağışlara neden olması nedeniyle, iklim değişikliğinin fenomeni yoğunlaştırdığını söylüyor.

2018'de batı Japonya'yı sular altında bırakan yıkıcı sel nedeniyle 200'den fazla kişi ölmüştü. Geçen yıl, koronavirüs pandemisi yardım çabalarını zorlaştırdığı için onlarca kişi daha hayatını kaybetti.

NHK'ye göre Atami, Cumartesi günü sadece 48 saat içinde 313 milimetre yağış gördü - Temmuz ayındaki normal aylık ortalama ise 242,5 milimetre.

TREN SEFERLERİ DURDURULDU 

Demiryolu şirketi web siteleri, Tokyo ve Osaka arasındaki Shinkansen hızlı trenlerinin şiddetli yağmur nedeniyle geçici olarak durdurulduğunu, yağmurdan etkilenen bölgelerdeki diğer yerel tren seferlerinin de askıya aldığını duyurdu.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.