Hava Durumu

Sağlık Bakanı Koca açıkladı! Can kaybı 92'ye yükseldi, vaka sayısı 5 bini aştı...

Ülkemizdeki corona virüsü salgını nedeniyle kurulan Bilim Kurulu, saat 17:30 'da kritik bir toplantı daha gerçekleştirdi. Toplantı sonrasında kameralar karşısına geçen Sağlık Bakanı Dr. Fahrettin Koca, açıklama yaptı. Bakan Koca, vaka sayısının 5 bin 698, can kaybının 92'yi bulduğunu söyledi. Bakan Koca bütün illerde vaka olduğunu, bazı illerde ise vaka sayısının yüksek olduğunu ifade etti.

Haber Giriş Tarihi: 27.03.2020 19:48
Haber Güncellenme Tarihi: 27.03.2020 19:48
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.yenidonem.com.tr/
Sağlık Bakanı Koca açıkladı! Can kaybı 92'ye yükseldi, vaka sayısı 5 bini aştı...

Korona virüs Bilim Kurulu toplantısı 17:30'da başladı.

Toplantının sona ermesinin ardından kameralar karşısına geçen Sağlık Bakanı Koca son gelişmeleri aktardı.

Bakan Koca'nın satır başları...

10 Mart'tan bu yana hayatlarımız değişti.

Asla diğer ülkelerle aynı durumda değiliz. 

Türkiye elinden gelen her şeyi yaptı. 

Bugün bilim kurulumuzla en önemli toplantımızı yaptık.

Hastalığı bulunduğu sınırlar içinde tecrit etme yaklaşımı aldık.

Hastalığın yayılmasına karşı daha çok tedbire ihtiyacımız var. Bilim Kurulumuzla ortaya koyduğumuz yaklaşım, izolasyonu hastalığa karşı prensip haline getirdik. Hastalığı bulunduğu sınırlar içinde tecrit edelim. Sosyal hayat buna göre düzenlenmelidir. İnsanlar birbirleriyle daha az karşılaşmalıdır.

En önemli konu, sokakta geçirelecek zamana karşı kısıtlama getirilmesidir. Bizim teması en aza indirecek hayata ihtiyacımız var. Hareketliliği olabildiğince azaltmalıyız. 

Virüsün şehirden şehire taşınmaması için set çekilmelidir. 

Tavsiye kararlarımızı Cumhurbaşkanımıza arz ettim. Alınan tedbirlere sıkı sıkı uyulması gerekiyor. Ne kadar çok dikkat edersek, o kadar kısa sürede üstesinden geleceğiz.

Sağlık çalışanlarımıza bir kez daha teşekkür ediyorum. Hastalığa dair verileri açıklayacağımızı söylemiştik. Bugün itibari ile her akşam güncel veriler açıklanmış olacak. 

Toplam vaka 5 bin 698 oldu. Bugün kaybettiğimiz 17 kişiyle toplam can kaybı 92'yi buldu. Yoğun bakımdaki hasta sayısı 344, taburcu olan ise 42 kişi.

Bu dönemde herkes kendini izole etmeli, herkes hastalık taşıyormuş gibi düşünerek hareket etmeli.

Kronik hastalığı olan gençlerimiz kendilerine dikkat etmelidir. Herkesin bu noktada kendisini izole ederek yaşamına devam etmesinin ne kadar önemli olduğunu görüyoruz.

Bütün illerde ne kadar vaka olduğunu biliyoruz. Bazı illerde vaka sayısının farklı olduğunu da biliyoruz. Bilim Kurulu'nun bu konuda önerileri de oldu. Sayın Cumhurbaşkanımız da bu konudaki gerekli açıklamaları da yapacaktır. 

Hiçbir vatandaşımız ücret vererek test yaptırmamalıdır. 

Geçen toplantıda da bahsetmiştim biz testlerle ilgili özellikle hiçbir vatandaşımızın ücret vererek yaptırmaması gerektiğini, iznini de bakanlık olarak veriyoruz. Eğer pozitif vaka tespit edilirse, hastanın temas ettiği kişilere bir an önce ulaşmamız gerekiyor. O nedenle biz şu dönemde sadece kamu değil üniversite hastanelerine izin vererek bu dönemde ihtiyacı gidermek üzere bir gayret içinde olduk.

Şahısların veya özel bir kuruluşun kendi başına kit alarak, numuneleri test ediyor olması asla kabul ettiğimiz bir durum değil.

Testlerle ilgili her geçen gün talebin arttığını biliyoruz. 

Sağlık çalışanlarımızın, özellikle riskli olan hekim ve personellerin Kovid-19 tanısı konan oldu. Sayıların şu an söylememin doğru olmadığını söyleyebilirim. Her türlü tedbiri aldığımızı bilmelisiniz. Malzeme ve maske noktasında herhangi bir eksikliğimiz yok. N95 maskesi, en riskli grupta olan hekimlerimizin kullandığı madde olduğunu söyleyebilirim. 

Bu dönemde biz sağlık çalışanlarımızın ihtiyacını karşılama noktasında hiçbir şeyden taviz vermeyeceğiz. Bu dönemde üzerimize düşeni yapma noktasında hassasiyet gösteriyoruz. Çalışanlarımızı her türlü tedbirleri aldığımızı bilmelisiniz. Ek dönemeyle ilgili sağlık çalışanlarımızın bu dönemde tavandan devam edilmesi şeklinde bir yaklaşım oldu. Yürürlüğe girmiş oldu. Bunun dışındaki tedbirlerle ilgili bir şey söylemem doğru değil. 

Yoğun bakımlarında bir sıkıntımız yok. Yerli üretim içinde Nisan ve Mayıs aylarında teslimat için bir çalışma oldu. Umrede olan 350 vatandaşımız için de bir çalışma yapılıyor. 

Özel sektörde vardiya usulü Bilim Kurulu'nun önerilerinden bir tanesiydi.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.