Hava Durumu

Havai fişek fabrikasındaki patlamada ölü ve yaralı sayısı yükseldi!

Sakarya'nın Hendek ilçesindeki havai fişek fabrikasında patlama meydana geldi. Olayda 4 kişi hayatını kaybetti, 108 kişi yaralandı. Kayıp 3 kişiyi arama çalışmaları ise sürüyor.

Haber Giriş Tarihi: 03.07.2020 11:46
Haber Güncellenme Tarihi: 03.07.2020 11:46
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.yenidonem.com.tr/
Havai fişek fabrikasındaki patlamada ölü ve yaralı sayısı yükseldi!

Hendek ilçesi Yukarıçalıca mevkisindeki Büyük Coşkunlar havai fişek fabrikasında saat 11.15 sıralarında henüz belirlenemeyen nedenle patlama oldu.

Patlama sonrası bölgeye olay yerine 85 ambulans, 2 helikopter ambulans, 11 UMKE ekibi gönderildi.

AFAD da bölgede 713 personel, 182 araç, 2 arama köpeği, 2 ambulans helikopter, 2 söndürme helikopteri ve 1 söndürme uçağının görevlendirildiğini bildirdi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın talimatıyla İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca ile Çalışma, Sosyal Hizmetler ve Aile Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk bölgeye gitti. 3 bakan bölgedeki incelemelerinin ardından kameralar karşısına geçti.



Süleyman Soylu: Önce söndürme çalışması yapıldı. Tamamen sona erdi. 21 ayrı birim, bina diyebiliriz. 18'inde soğutma çalışması da bitti, 3'ünde devam ediyor. 3 ayrı tim oluşturuldu, plan dahilinde yangın ve patlama ile karşı karşıya kalan binalarda arama kurtarma çalışmaları gerçekleştirilmeye başlandı. Son tespitimize göre, elde ettiğimiz sonuç 186 kişinin içerde olduğunu söylemiştik. Bunlardan hastaneye gitmediğini tespit edemediğimiz ve ulaşamadığımız kişi sayısı 7. Dört kişinin hayatını kaybettiği söylemiştik. 3 kişinin akıbetiyle ilgili çalışmalar devam etmekte. 7 kişilik  bir kaybımız var, 4'ü vefat 3 kişiyi arama çalışmaları devam ediyor. Bu tespit fabrika listeleri üzerinden yapılan tespit. Dışardan gelenlerle ilgili bir tespit yok. Patlama yerine gittik. Fabrika ve depoların olduğu bölümler var. Ağır hasarın olduğu bölüm depoların olduğu bölüm. Mart ayında burayla ilgili bir denetim gerçekleştirildi. Bütün bu patlayıcı yanıcı maddelerin üretimini yapan yerlerle ilgili denetim sıklıkla devam etmektedir. 

Fahrettin Koca: Hastanelerde tedavisi dvam eden 108 kişi var. 48'i taburcu oldu. 3 vatandaşımızla ilgili durum tespiti ve arama çalışmaları devam ediyor.

Zehra Zümrüt Selçuk: SGK kayıtlarına göre 186 çalışanımız var. Ailelerine teker teker ulaştık. Ama fabrikada ziyaretçiler olabilir. Sayı bu nedenle değişebilir. İnşallah diğer kardeşlerimize de yakın zamanda ulaşacağımıza inanıyorum.

"MASKE TAKIN, DIŞARI ÇIKMAYIN"

Bakan Koca öncesinde yaptığı açıklamada ise yakın bölge için ilk 12 saatinin önemli olduğunu söyledi. Koca, "Bu anlamda maskeli olunmasını, mümkün mertebe dışarı çıkılmamasını, ev, kapı ve pencerelerin biraz daha kontrollü açılmasını öneriyoruz" ifadelerini kullandı.

110 TON PATLAYICI VARDI

Fabrikanın deposunda 110 ton patlayıcı olduğu belirtildi.

RADYASYON İDDİASINA YALANLAMA

Sosyal medyadaki radyasyon sızıntısı iddiaları da AFAD açıklamasıyla yalanlandı. Açıklamada, kazanın endüstriyel olduğu herhangi bir radyasyon kaynağı bulunmadığı bildirildi.

Kapasite raporuna göre fabrikanın 195 çalışanı olduğu öğrenildi. Sakarya Valisi Kaldırım ise fabrika sahiplerinden içeride yaklaşık 150-200 insan kişi olduğu bilgisini aldıklarını belirtti. 

PARÇALAR METRELERCE UZAĞA SAVRULDU

AFAD ekiplerinin öncülüğünde başlatılan arama kurtarma çalışmaları da devam ediyor. Arama köpekleri eşliğinde yeşillik alanda yapılan çalışmalar sırasında patlamanın gerçekleştiği fabrikanın metrelerce uzağına saçılan çatı, beton ve ağaç parçaları ile patlamamış halde havai fişekler olduğu görüldü. 

50 KM UZAKTAN DUYULDU

Patlama sesi yaklaşık 50 kilometre uzaklıktaki kentin birçok noktasından duyuldu. Patlamanın ardından birçok kişi sokağa çıktı.

"KAPI VE PENCERELERİ KAPATIN, DUMANI SOLUMAYIN"

Kızılay Başkanı Kerem Kınık da konuyla ilgili önemli bir açıklama yaptı.

Kınık'ın Twitter'dan yaptığı açıklama şöyle:

"Hendek'teki havai fişek fabrikasında yaşanan patlamanın ardından Kızılay Afet ekiplerimiz bölgeye intikal ettiler

Sakarya Hendek patlamanın yaşandığı bölgeye yakın yerleşim yerlerindeki insanların evlerine girip kapı ve pencerelerini kapatarak dumanı solumaması gerekiyor. Yoğun duman varsa kapı eşiklerine ıslak havlu koyulabilir. Kimyasal olarak sağlığı olumsuz etkileyebilecek bir gaz."

AK PARTİLİ ÇELİK: TÜM DUALARIMIZ ONLARLA

AK Parti Sözcüsü Ömer Çelik, "Dualarımız canlarımızla. Sakarya Hendek'te patlama olan Havai Fişek Fabrikası'nda canlarımız var. Allah hepsini korusun. Tüm dualar ve gayretler onlar için" dedi.

DAHA ÖNCE DE 2 PATLAMA OLMUŞ 

Aynı fabrikada 2009 ve 2014 yıllarında da patlama meydana gelmişti. İlk patlamada 1 kişi hayatını kaybetmiş, 37 kişi de yaralanmıştı. 2014 yılındaki patlamada ise 1 kişinin öldüğü 2 kişinin de yaralandığı açıklanmıştı.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.