Sakın tüketmeyin! Bağışıklık sistemini çökerten besinler
Sakın tüketmeyin! Bağışıklık sistemini çökerten besinler
Besinlerin içinde yer alan katkı maddelerinin vücutta toksin birikmesine neden olarak kronik hastalıklara sebep olabildiği uzmanlar tarafından sık sık söyleniyor. Günlük hayatta sık sık tükettiğimiz bazı besinler faydadan çok zarar sağlıyor. Kanser, diyabet gibi ciddi rahatsızlıkların yanında son dönemlerde tüm dünyayı etkisi altına alan koronavirüsten korunmak için de aldığımız besinlere dikkat etmemiz gerekiyor. Peki, uzmanlar hangi besinler için 'Sakın tüketmeyin!' uyarısında bulunuyor? İşte en zararlı besinler...
Haber Giriş Tarihi: 07.02.2021 14:50
Haber Güncellenme Tarihi: 07.02.2021 14:50
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.yenidonem.com.tr/
Besinlerin içinde yer alan katkı maddelerinin vücutta toksin birikmesine neden olarak kronik hastalıklara sebep olabildiği uzmanlar tarafından sık sık söyleniyor. Günlük hayatta sık sık tükettiğimiz bazı besinler faydadan çok zarar sağlıyor. Kanser, diyabet gibi ciddi rahatsızlıkların yanında son dönemlerde tüm dünyayı etkisi altına alan koronavirüsten korunmak için de aldığımız besinlere dikkat etmemiz gerekiyor. Peki, uzmanlar hangi besinler için 'Sakın tüketmeyin!' uyarısında bulunuyor? İşte en zararlı besinler...
MİKRODALGADA PATLAMIŞ MISIR
Patlamış mısır nispeten sağlıklı bir atıştırmalıktır, ancak onu patlatmak için uygun olmayan yol, sağlığı bozuyor. Mikrodalga torbalarının içinde perflorooktanoik asit (PFOA) adlı bir kimyasal madde olduğunu belirten uzmanlar, birçok çalışmanın, PFOA tüketimi nedeniyle böbrek, mesane, karaciğer, pankreas ve testis kanserlerine neden olabileceğini gösterdiğini söyledi.
KONSERVE YİYECEKLER
Konserve yiyeceklerle ilgili sorun depolama alanından kaynaklanıyor. Hemen hemen tüm alüminyum kutular, bisfenol-A veya kısaca kansere sebep olan BPA ile kaplıdır. Domatesler ve asit oranı yüksek diğer yiyecekleri konserve kutusundan yemek çok tehlikelidir.
CİPS
Cipste sadece yüksek derecede yağ ve sodyum yok. Aynı zamanda vücudun tanımadığı yapay tatlar, koruyucu maddeler ve gıda renklendiren maddeler de var. Yüksek sıcaklıkta kızartılır ve istenen çıtır dokunun elde edilmesi sağlanır ancak bu durum sigarada da bulunan tanınmış bir kanserojen olan akrilamide zemin oluşturur.
İŞLENMİŞ, TÜTSÜLENMİŞ KIRMIZI ETLER
Bu liste hamburger, sosisli sandviç, sosis gibi yiyecekleri içerir. Genel olarak her gün yenilen kırmızı etin, kanser riskini yüzde 22'ye kadar arttırdığı çalışmalarda gösterilmiştir.
ÇİFTLİK SOMONU
ABD'de yapılan araştırmaya göre; omega-3 yağlarına ihtiyaç vardır ancak bazı çiftliklerde somonlar pestisit, kimyasal, antibiyotik ve diğer kanserojenlerden etkilenmiş bir diyetle beslenirler. Satılan somon balıklarının yaklaşık yüzde 60'ı ise çiftlik somonu.
HİDROJENİZE YAĞLAR-TRANS YAĞLAR
Hidrojenize yağlar, daha uzun süre daha taze kalmaları için kullanılır. İşlenmiş gıdalarda bulunur ancak vücutta kansere yol açan hücrelerin yapısını etkiler.
BEYAZ UN
Beyaz un, işlenmiştir. Tahıllarda doğal olarak bulunan besin maddelerinin çoğunu tahrip edilir. Değirmenler bir kimyasal olan klor gazı ile unun ağartılmasını sağlar.
GDO'LU GIDALAR
Genetiği değiştirilmiş gıdalar bir laboratuvarda zararlılara karşı daha dayanıklı olacak ve sağlam şekilde nakliyeye dayanacak şekilde tasarlanmıştır. Yapılan açıklamaya göre; Amerika'da hemen hemen tüm tahıllarda (soya fasulyesi, buğday ve mısır) GDO'ludur.
YÜKSEK FRUKTOZLU MISIR ŞURUBU
Basitçe söylemek gerekirse bu tatlandırıcı, kanser hücrelerinin en sevdiği besin maddesi olarak açıklanıyor. Direkt kansere neden olmayabilir ancak kanser hücrelerinin hızla çoğalmasına ve büyümesine izin verir. Genel olarak rafine şeker ve özellikle paketlenmiş yemeklerde bulunur.
YAPAY TATLANDIRICILAR
İnsanların kilo almamalarına yardımcı olmak için özel olarak yapılan tatlandırıcılardaki kimyasallar, özellikle aspartam, vücutta ciddi bir toksine dönüşür.
ORGANİK OLMAYAN MEYVELER VE SEBZELER
Organik olmayan ürünlerde atrazin, tiyodikarb ve organofosfatlar gibi çok tehlikeli pestisitler bulunuyor. Atrazin, insanlarda ciddi sağlık ve üreme sorunlarına neden olduğu bilinen bir kimyasaldır. Ne yazık ki, ürünü yıkamak üzerindeki kimyasal kalıntıları temizlemiyor.
SALAMURA GIDALAR
Salamura gıdalar, nitratlar veya nitritler, tuz ve sirke kombinasyonu ile sertleştirilir. Ayrıca yapay renklendirici de eklenebilir. Sirkenin kendisi bazı sağlıklı niteliklere sahipken, turşu gibi gıdalardaki yüksek tuz seviyesi ve nitratlar / nitritler sağlığınızı bozabilir.
SICAK İÇECEKLER
Son zamanlarda yapılan çalışmalar, düzenli olarak çok sıcak içecekler tüketmenin yemek borunuza zarar verebileceğini ve boğaz kanserine yol açabileceğini göstermiştir.
KAHVE KREMASI
Zararlı içerik: Titanyum dioksit, trans yağlar ve şeker
CİPS
Zararlı içerik: Monosodyum glutamat
HİNDİ
Zararlı içerik: Arsenik
KONSERVE YEMEK
Zararlı içerik: Monosodyum glutamat
YAPAY ÇİKOLATAYLA KAPLANMIŞ GIDALAR
Zararlı içerik: Polisorbat 60
BEYAZ ŞEKER
MUFFİN
Zararlı içerik: Soya yağı, yüksek fruktozlu mısır şurubu ve trans yağlar
MARGARİN
Zararlı içerik: Potasyum sorbat, trans yağ, soya yağı, gıda boyası
SOSİSLİ SANDVİÇ
Zararlı içerik: Yüksek tuz, Orange B (gıda boyası)
TATLANDIRICI
Zararlı içerik: Sukraloz
KURUTULMUŞ MEYVE
Zararlı içerik: Sülfit
DONDURULMUŞ BALIK VE DENİZ ÜRÜNLERİ
Zararlı içerik: Tert-bütilhidrokinon
TURŞU
Zararlı içerik: Yüksek tuz ve potasyum benzoat (koruyucu katkı madde)
TUZ
TAVUK NUGGET
Zararlı içerik: Digliserid, Red #40 (gıda boyası), karajenan
Zararlı içerik: Yapay boya, fazla şeker, doymuş yağ
AŞIRI YAĞDA KIZARTILMIŞ YİYECEKLER
Zararlı içerik: Hidrojenize yağ
SPORCU İÇECEĞİ
Zararlı içerik: Yapay boya, ağaç reçinesi
DONDURULMUŞ ARA SICAK
Zararlı içerik: Sodyum, trans yağlar
BULYON KÜPLERİ
Zararlı içerik: Monosodyum glutamat
İŞLENMİŞ ET
Zararlı içerik: Nitrat, aşırı tuz
PAKETLENMİŞ SMOOTHİE
Zararlı içerik: Fruktoz, ksantan sakızı
JÖLE
Zararlı içerik: Şeker, gıda boyası ve pektin
GRANOLA BAR
Zararlı içerik: Şeker, mısır şurubu, sorbitol (yapay tatlandırıcı), soya yağı ve BHT
Son yılların en önemli tartışma konularından biri olan metallerin vücudumuz ve özellikle beynimiz üzerindeki olumsuz etkilerini Diyetisyen Emre Uzun ayrıntılı bir şekilde anlattı.
Vücut sağlığımız için demir, bakır ve çinkoya ihtiyaç duyarız. Kalbimiz bu metaller sayesinde düzenli çalışır, diş ve kemik yapımız, kas fonksiyonlarımız, üreme ve dolaşım sistemimiz, hücre gelişimimiz de demir, bakır, çinko gibi mikro besin ögeleriyle sağlıklı çalışır.
Bu metalleri fazla almak ise vücutta toksik etki yaratır ve beynimizi olumsuz etkiler. Önemli olan, doğru metali doğru şekilde ve yeterli miktarda alabilmektir...
Sizlere daha iyi hizmet sunabilmek adına sitemizde çerez konumlandırmaktayız. Kişisel verileriniz, KVKK ve GDPR
kapsamında toplanıp işlenir. Sitemizi kullanarak, çerezleri kullanmamızı kabul etmiş olacaksınız.
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.
Sakın tüketmeyin! Bağışıklık sistemini çökerten besinler
Besinlerin içinde yer alan katkı maddelerinin vücutta toksin birikmesine neden olarak kronik hastalıklara sebep olabildiği uzmanlar tarafından sık sık söyleniyor. Günlük hayatta sık sık tükettiğimiz bazı besinler faydadan çok zarar sağlıyor. Kanser, diyabet gibi ciddi rahatsızlıkların yanında son dönemlerde tüm dünyayı etkisi altına alan koronavirüsten korunmak için de aldığımız besinlere dikkat etmemiz gerekiyor. Peki, uzmanlar hangi besinler için 'Sakın tüketmeyin!' uyarısında bulunuyor? İşte en zararlı besinler...
Besinlerin içinde yer alan katkı maddelerinin vücutta toksin birikmesine neden olarak kronik hastalıklara sebep olabildiği uzmanlar tarafından sık sık söyleniyor. Günlük hayatta sık sık tükettiğimiz bazı besinler faydadan çok zarar sağlıyor. Kanser, diyabet gibi ciddi rahatsızlıkların yanında son dönemlerde tüm dünyayı etkisi altına alan koronavirüsten korunmak için de aldığımız besinlere dikkat etmemiz gerekiyor. Peki, uzmanlar hangi besinler için 'Sakın tüketmeyin!' uyarısında bulunuyor? İşte en zararlı besinler...
MİKRODALGADA PATLAMIŞ MISIR
Patlamış mısır nispeten sağlıklı bir atıştırmalıktır, ancak onu patlatmak için uygun olmayan yol, sağlığı bozuyor. Mikrodalga torbalarının içinde perflorooktanoik asit (PFOA) adlı bir kimyasal madde olduğunu belirten uzmanlar, birçok çalışmanın, PFOA tüketimi nedeniyle böbrek, mesane, karaciğer, pankreas ve testis kanserlerine neden olabileceğini gösterdiğini söyledi.
KONSERVE YİYECEKLER
Konserve yiyeceklerle ilgili sorun depolama alanından kaynaklanıyor. Hemen hemen tüm alüminyum kutular, bisfenol-A veya kısaca kansere sebep olan BPA ile kaplıdır. Domatesler ve asit oranı yüksek diğer yiyecekleri konserve kutusundan yemek çok tehlikelidir.
CİPS
Cipste sadece yüksek derecede yağ ve sodyum yok. Aynı zamanda vücudun tanımadığı yapay tatlar, koruyucu maddeler ve gıda renklendiren maddeler de var. Yüksek sıcaklıkta kızartılır ve istenen çıtır dokunun elde edilmesi sağlanır ancak bu durum sigarada da bulunan tanınmış bir kanserojen olan akrilamide zemin oluşturur.
İŞLENMİŞ, TÜTSÜLENMİŞ KIRMIZI ETLER
Bu liste hamburger, sosisli sandviç, sosis gibi yiyecekleri içerir. Genel olarak her gün yenilen kırmızı etin, kanser riskini yüzde 22'ye kadar arttırdığı çalışmalarda gösterilmiştir.
ÇİFTLİK SOMONU
ABD'de yapılan araştırmaya göre; omega-3 yağlarına ihtiyaç vardır ancak bazı çiftliklerde somonlar pestisit, kimyasal, antibiyotik ve diğer kanserojenlerden etkilenmiş bir diyetle beslenirler. Satılan somon balıklarının yaklaşık yüzde 60'ı ise çiftlik somonu.
HİDROJENİZE YAĞLAR-TRANS YAĞLAR
Hidrojenize yağlar, daha uzun süre daha taze kalmaları için kullanılır. İşlenmiş gıdalarda bulunur ancak vücutta kansere yol açan hücrelerin yapısını etkiler.
BEYAZ UN
Beyaz un, işlenmiştir. Tahıllarda doğal olarak bulunan besin maddelerinin çoğunu tahrip edilir. Değirmenler bir kimyasal olan klor gazı ile unun ağartılmasını sağlar.
GDO'LU GIDALAR
Genetiği değiştirilmiş gıdalar bir laboratuvarda zararlılara karşı daha dayanıklı olacak ve sağlam şekilde nakliyeye dayanacak şekilde tasarlanmıştır. Yapılan açıklamaya göre; Amerika'da hemen hemen tüm tahıllarda (soya fasulyesi, buğday ve mısır) GDO'ludur.
YÜKSEK FRUKTOZLU MISIR ŞURUBU
Basitçe söylemek gerekirse bu tatlandırıcı, kanser hücrelerinin en sevdiği besin maddesi olarak açıklanıyor. Direkt kansere neden olmayabilir ancak kanser hücrelerinin hızla çoğalmasına ve büyümesine izin verir. Genel olarak rafine şeker ve özellikle paketlenmiş yemeklerde bulunur.
YAPAY TATLANDIRICILAR
İnsanların kilo almamalarına yardımcı olmak için özel olarak yapılan tatlandırıcılardaki kimyasallar, özellikle aspartam, vücutta ciddi bir toksine dönüşür.
ORGANİK OLMAYAN MEYVELER VE SEBZELER
Organik olmayan ürünlerde atrazin, tiyodikarb ve organofosfatlar gibi çok tehlikeli pestisitler bulunuyor. Atrazin, insanlarda ciddi sağlık ve üreme sorunlarına neden olduğu bilinen bir kimyasaldır. Ne yazık ki, ürünü yıkamak üzerindeki kimyasal kalıntıları temizlemiyor.
SALAMURA GIDALAR
Salamura gıdalar, nitratlar veya nitritler, tuz ve sirke kombinasyonu ile sertleştirilir. Ayrıca yapay renklendirici de eklenebilir. Sirkenin kendisi bazı sağlıklı niteliklere sahipken, turşu gibi gıdalardaki yüksek tuz seviyesi ve nitratlar / nitritler sağlığınızı bozabilir.
SICAK İÇECEKLER
Son zamanlarda yapılan çalışmalar, düzenli olarak çok sıcak içecekler tüketmenin yemek borunuza zarar verebileceğini ve boğaz kanserine yol açabileceğini göstermiştir.
KAHVE KREMASI
Zararlı içerik: Titanyum dioksit, trans yağlar ve şeker
CİPS
Zararlı içerik: Monosodyum glutamat
HİNDİ
Zararlı içerik: Arsenik
KONSERVE YEMEK
Zararlı içerik: Monosodyum glutamat
YAPAY ÇİKOLATAYLA KAPLANMIŞ GIDALAR
Zararlı içerik: Polisorbat 60
BEYAZ ŞEKER
MUFFİN
Zararlı içerik: Soya yağı, yüksek fruktozlu mısır şurubu ve trans yağlar
MARGARİN
Zararlı içerik: Potasyum sorbat, trans yağ, soya yağı, gıda boyası
SOSİSLİ SANDVİÇ
Zararlı içerik: Yüksek tuz, Orange B (gıda boyası)
TATLANDIRICI
Zararlı içerik: Sukraloz
KURUTULMUŞ MEYVE
Zararlı içerik: Sülfit
DONDURULMUŞ BALIK VE DENİZ ÜRÜNLERİ
Zararlı içerik: Tert-bütilhidrokinon
TURŞU
Zararlı içerik: Yüksek tuz ve potasyum benzoat (koruyucu katkı madde)
TUZ
TAVUK NUGGET
Zararlı içerik: Digliserid, Red #40 (gıda boyası), karajenan
TOFU
Zararlı içerik: Magnezyum sülfat
ŞEKERLİ KAHVALTILIK GEVREK
Zararlı içerik: İşlenmiş karbonhidrat ve şeker.
SALATA SOSU
Zararlı içerik: Sodyum karboksimetil selüloz
DONDURMA
Zararlı içerik: Soya yağı, titanyum dioksit, yapay renklendirici
ŞEKERLEMELER
Zararlı içerik: Yapay boya, fazla şeker, doymuş yağ
AŞIRI YAĞDA KIZARTILMIŞ YİYECEKLER
Zararlı içerik: Hidrojenize yağ
SPORCU İÇECEĞİ
Zararlı içerik: Yapay boya, ağaç reçinesi
DONDURULMUŞ ARA SICAK
Zararlı içerik: Sodyum, trans yağlar
BULYON KÜPLERİ
Zararlı içerik: Monosodyum glutamat
İŞLENMİŞ ET
Zararlı içerik: Nitrat, aşırı tuz
PAKETLENMİŞ SMOOTHİE
Zararlı içerik: Fruktoz, ksantan sakızı
JÖLE
Zararlı içerik: Şeker, gıda boyası ve pektin
GRANOLA BAR
Zararlı içerik: Şeker, mısır şurubu, sorbitol (yapay tatlandırıcı), soya yağı ve BHT
Son yılların en önemli tartışma konularından biri olan metallerin vücudumuz ve özellikle beynimiz üzerindeki olumsuz etkilerini Diyetisyen Emre Uzun ayrıntılı bir şekilde anlattı.
Vücut sağlığımız için demir, bakır ve çinkoya ihtiyaç duyarız. Kalbimiz bu metaller sayesinde düzenli çalışır, diş ve kemik yapımız, kas fonksiyonlarımız, üreme ve dolaşım sistemimiz, hücre gelişimimiz de demir, bakır, çinko gibi mikro besin ögeleriyle sağlıklı çalışır.
Bu metalleri fazla almak ise vücutta toksik etki yaratır ve beynimizi olumsuz etkiler. Önemli olan, doğru metali doğru şekilde ve yeterli miktarda alabilmektir...
En Çok Okunan Haberler
Kulüpler Birliği, TFF seçimini haziranda istiyor
G7: “İran’a yaptırım uygulamaya ve önlem almaya hazırız”
NATO’dan Ukrayna’ya “daha fazla” hava savunma desteği
Bursa'da “Dede Helvası” geleneğinde helvalar şifa için yenildi
Bursa'da yaralı leyleğe jandarma şefkati
1000 Çiftçi 1000 Bereket Programına 2024 Edison Altın Ödülü
Olağan Seçimli Genel Kurul tarihi açıklandı
Bursaspor Divan Kurulu 25 Nisan'da toplanıyor
Bursaspor'dan Kumlukalanspor'a ziyaret