Hava Durumu

Sakın tüketmeyin! Bağışıklık sistemini çökerten besinler

Besinlerin içinde yer alan katkı maddelerinin vücutta toksin birikmesine neden olarak kronik hastalıklara sebep olabildiği uzmanlar tarafından sık sık söyleniyor. Günlük hayatta sık sık tükettiğimiz bazı besinler faydadan çok zarar sağlıyor. Kanser, diyabet gibi ciddi rahatsızlıkların yanında son dönemlerde tüm dünyayı etkisi altına alan koronavirüsten korunmak için de aldığımız besinlere dikkat etmemiz gerekiyor. Peki, uzmanlar hangi besinler için 'Sakın tüketmeyin!' uyarısında bulunuyor? İşte en zararlı besinler...

Haber Giriş Tarihi: 07.02.2021 14:50
Haber Güncellenme Tarihi: 07.02.2021 14:50
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.yenidonem.com.tr/
Sakın tüketmeyin! Bağışıklık sistemini çökerten besinler

Besinlerin içinde yer alan katkı maddelerinin vücutta toksin birikmesine neden olarak kronik hastalıklara sebep olabildiği uzmanlar tarafından sık sık söyleniyor. Günlük hayatta sık sık tükettiğimiz bazı besinler faydadan çok zarar sağlıyor. Kanser, diyabet gibi ciddi rahatsızlıkların yanında son dönemlerde tüm dünyayı etkisi altına alan koronavirüsten korunmak için de aldığımız besinlere dikkat etmemiz gerekiyor. Peki, uzmanlar hangi besinler için 'Sakın tüketmeyin!' uyarısında bulunuyor? İşte en zararlı besinler...

MİKRODALGADA PATLAMIŞ MISIR

Patlamış mısır nispeten sağlıklı bir atıştırmalıktır, ancak onu patlatmak için uygun olmayan yol, sağlığı bozuyor. Mikrodalga torbalarının içinde perflorooktanoik asit (PFOA) adlı bir kimyasal madde olduğunu belirten uzmanlar, birçok çalışmanın, PFOA tüketimi nedeniyle böbrek, mesane, karaciğer, pankreas ve testis kanserlerine neden olabileceğini gösterdiğini söyledi.

KONSERVE YİYECEKLER

Konserve yiyeceklerle ilgili sorun depolama alanından kaynaklanıyor. Hemen hemen tüm alüminyum kutular, bisfenol-A veya kısaca kansere sebep olan BPA ile kaplıdır. Domatesler ve asit oranı yüksek diğer yiyecekleri konserve kutusundan yemek çok tehlikelidir.

CİPS

Cipste sadece yüksek derecede yağ ve sodyum yok. Aynı zamanda vücudun tanımadığı yapay tatlar, koruyucu maddeler ve gıda renklendiren maddeler de var. Yüksek sıcaklıkta kızartılır ve istenen çıtır dokunun elde edilmesi sağlanır ancak bu durum sigarada da bulunan tanınmış bir kanserojen olan akrilamide zemin oluşturur.

İŞLENMİŞ, TÜTSÜLENMİŞ KIRMIZI ETLER

Bu liste hamburger, sosisli sandviç, sosis gibi yiyecekleri içerir. Genel olarak her gün yenilen kırmızı etin, kanser riskini yüzde 22'ye kadar arttırdığı çalışmalarda gösterilmiştir.

ÇİFTLİK SOMONU

ABD'de yapılan araştırmaya göre; omega-3 yağlarına ihtiyaç vardır ancak bazı çiftliklerde somonlar pestisit, kimyasal, antibiyotik ve diğer kanserojenlerden etkilenmiş bir diyetle beslenirler. Satılan somon balıklarının yaklaşık yüzde 60'ı ise çiftlik somonu.

HİDROJENİZE YAĞLAR-TRANS YAĞLAR

Hidrojenize yağlar, daha uzun süre daha taze kalmaları için kullanılır. İşlenmiş gıdalarda bulunur ancak vücutta kansere yol açan hücrelerin yapısını etkiler.

BEYAZ UN

Beyaz un, işlenmiştir. Tahıllarda doğal olarak bulunan besin maddelerinin çoğunu tahrip edilir. Değirmenler bir kimyasal olan klor gazı ile unun ağartılmasını sağlar.

GDO'LU GIDALAR

Genetiği değiştirilmiş gıdalar bir laboratuvarda zararlılara karşı daha dayanıklı olacak ve sağlam şekilde nakliyeye dayanacak şekilde tasarlanmıştır. Yapılan açıklamaya göre; Amerika'da hemen hemen tüm tahıllarda (soya fasulyesi, buğday ve mısır) GDO'ludur.

YÜKSEK FRUKTOZLU MISIR ŞURUBU

Basitçe söylemek gerekirse bu tatlandırıcı, kanser hücrelerinin en sevdiği besin maddesi olarak açıklanıyor. Direkt kansere neden olmayabilir ancak kanser hücrelerinin hızla çoğalmasına ve büyümesine izin verir. Genel olarak rafine şeker ve özellikle paketlenmiş yemeklerde bulunur.

YAPAY TATLANDIRICILAR

İnsanların kilo almamalarına yardımcı olmak için özel olarak yapılan tatlandırıcılardaki kimyasallar, özellikle aspartam, vücutta ciddi bir toksine dönüşür.

ORGANİK OLMAYAN MEYVELER VE SEBZELER

Organik olmayan ürünlerde atrazin, tiyodikarb ve organofosfatlar gibi çok tehlikeli pestisitler bulunuyor. Atrazin, insanlarda ciddi sağlık ve üreme sorunlarına neden olduğu bilinen bir kimyasaldır. Ne yazık ki, ürünü yıkamak üzerindeki kimyasal kalıntıları temizlemiyor.

SALAMURA GIDALAR

Salamura gıdalar, nitratlar veya nitritler, tuz ve sirke kombinasyonu ile sertleştirilir. Ayrıca yapay renklendirici de eklenebilir. Sirkenin kendisi bazı sağlıklı niteliklere sahipken, turşu gibi gıdalardaki yüksek tuz seviyesi ve nitratlar / nitritler sağlığınızı bozabilir.

SICAK İÇECEKLER

Son zamanlarda yapılan çalışmalar, düzenli olarak çok sıcak içecekler tüketmenin yemek borunuza zarar verebileceğini ve boğaz kanserine yol açabileceğini göstermiştir.

KAHVE KREMASI

Zararlı içerik: Titanyum dioksit, trans yağlar ve şeker

CİPS

Zararlı içerik: Monosodyum glutamat

HİNDİ

Zararlı içerik: Arsenik

KONSERVE YEMEK

Zararlı içerik: Monosodyum glutamat

YAPAY ÇİKOLATAYLA KAPLANMIŞ GIDALAR

Zararlı içerik: Polisorbat 60

BEYAZ ŞEKER

MUFFİN

Zararlı içerik: Soya yağı, yüksek fruktozlu mısır şurubu ve trans yağlar

MARGARİN

Zararlı içerik: Potasyum sorbat, trans yağ, soya yağı, gıda boyası

SOSİSLİ SANDVİÇ

Zararlı içerik: Yüksek tuz, Orange B (gıda boyası)

TATLANDIRICI

Zararlı içerik: Sukraloz

KURUTULMUŞ MEYVE

Zararlı içerik: Sülfit

DONDURULMUŞ BALIK VE DENİZ ÜRÜNLERİ

Zararlı içerik: Tert-bütilhidrokinon

TURŞU

Zararlı içerik: Yüksek tuz ve potasyum benzoat (koruyucu katkı madde)

TUZ

TAVUK NUGGET

Zararlı içerik: Digliserid, Red #40 (gıda boyası), karajenan

TOFU

Zararlı içerik: Magnezyum sülfat

ŞEKERLİ KAHVALTILIK GEVREK

Zararlı içerik: İşlenmiş karbonhidrat ve şeker.

SALATA SOSU

Zararlı içerik: Sodyum karboksimetil selüloz

DONDURMA

Zararlı içerik: Soya yağı, titanyum dioksit, yapay renklendirici

ŞEKERLEMELER

Zararlı içerik: Yapay boya, fazla şeker, doymuş yağ

AŞIRI YAĞDA KIZARTILMIŞ YİYECEKLER

Zararlı içerik: Hidrojenize yağ

SPORCU İÇECEĞİ

Zararlı içerik: Yapay boya, ağaç reçinesi

DONDURULMUŞ ARA SICAK

Zararlı içerik: Sodyum, trans yağlar

BULYON KÜPLERİ

Zararlı içerik: Monosodyum glutamat

İŞLENMİŞ ET

Zararlı içerik: Nitrat, aşırı tuz

PAKETLENMİŞ SMOOTHİE

Zararlı içerik: Fruktoz, ksantan sakızı

JÖLE

Zararlı içerik: Şeker, gıda boyası ve pektin

GRANOLA BAR

Zararlı içerik: Şeker, mısır şurubu, sorbitol (yapay tatlandırıcı), soya yağı ve BHT

Son yılların en önemli tartışma konularından biri olan metallerin vücudumuz ve özellikle beynimiz üzerindeki olumsuz etkilerini Diyetisyen Emre Uzun ayrıntılı bir şekilde anlattı.

Vücut sağlığımız için demir, bakır ve çinkoya ihtiyaç duyarız. Kalbimiz bu metaller sayesinde düzenli çalışır, diş ve kemik yapımız, kas fonksiyonlarımız, üreme ve dolaşım sistemimiz, hücre gelişimimiz de demir, bakır, çinko gibi mikro besin ögeleriyle sağlıklı çalışır.

Bu metalleri fazla almak ise vücutta toksik etki yaratır ve beynimizi olumsuz etkiler. Önemli olan, doğru metali doğru şekilde ve yeterli miktarda alabilmektir...

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.