Hava Durumu

Sarraf, tanık olarak jüri karşısında

Rıza Sarraf, ABD'de görülen Mehmet Hakan Atilla Davası'nda tanık olarak ifadesini verdi. Sarraf'ın bugün saat 17.15'te jüri karşısına çıkarak ifadesine devam edeceği belirtildi.

Haber Giriş Tarihi: 29.11.2017 19:32
Haber Güncellenme Tarihi: 29.11.2017 19:32
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.yenidonem.com.tr/
Sarraf, tanık olarak jüri karşısında

New York'taki duruşmanın başında Sarraf'ın Türkiye ve Makedonya vatandaşı olduğu belirtildi. Ardından Rıza Sarraf, hakkında yöneltilen 7 suçlamayı kabul etti ve savcılık adına tanıklık yapmak için yemin etti. Sarraf'ın duruşma salonuna elleri kelepçeli ve ten rengi mahkum kıyafetiyle (tulum) getirildi.

3 GÜN İFADE VERECEK

Sarraf önümüzdeki üç gün boyunca ifade verecek. Davanın bir başka tanığı da Türkiye'den kaçan FETÖ firarisi bir polis olacak. Birkaç gün içinde o tanığın da dinlenmesi bekleniyor.

ATİLLA SUÇLAMALARI REDDETMİŞTİ

Savcılar Hakan Atilla'yı İran'a uygulanan yaptırımları delen sistemi tasarlamakla, Sarraf'ı da sistemi uygulamakla suçluyor. Halkbank eski Genel Müdür Yardımcısı Atilla, duruşmanın ilk gününde hakkındaki suçlamaları reddetmişti. Atilla'nın avukatları Sarraf'ın cezaevinden çıkmak için Atilla'ya iftira attığını söylemişti.

Rıza Sarraf, ifadesinin başında, savcılık makamıyla yaptığı işbirliği kapsamında üç yükümlülüğü olduğunu söyledi. Bunları, "Tam olarak doğruyu anlatmak, Amerikan hükümetiyle işbirliği yapmak ve bundan sonra suç işlememek" olarak sıraladı.

Rıza Sarraf, savcının sorduğu bir soru üzerine, serbest bırakıldığı yönündeki iddiaları reddetti ve FBI gözetiminde olduğunu söyledi.

İşte Sarraf'ın ifadeleri:

- Mart 2016'da tutuklandığımda FBI'ya doğruları söylemedim. Neyle karşı karşıya olduğumu bilmiyordum. Uzun bir yolculuktan sonra şoka girmiştim. Doğru yanıtları veremedim. Çok korkmuştum.

-ABD hükümeti bana hiçbir af sözü vermedi. Cezama hakim karar verecek.  Savcılıkla işbirliği, sorumluluğumu kabul edip hapisten çıkmanın en hızlı yoluydu.

-Otelde falan kalmıyorum. Kesinlikle hareket özgürlüğüm yok. FBI gözetimindeyim. Hapisteyken bir gardiyana içki ve cep telefonu kullanımı için rüşvet verdiğim doğru.

-Türkiye'ye iade edilmem için avukatlar tuttum. Olmayınca suçumu itiraf etmeye karar verdim.

-İranlılar petrol ve doğalgaz satışından elde ettikleri paraları kullanamıyordu yaptırımlar yüzünden. Uluslararası ödemelerini yapamıyorlardı. Mehmet Hakan Atilla Halkbank'ta yaptırımlar konusundaki en bilgili adamdı.

​-Aktif Bank bana İran'la iş yapacak müşterilerin hesap açmak için özel bir izin alması gerektiğini söyledi.

Sarraf ayrıca, jüriye Eski AB Bakanı Egemen Bağış'ın Aktif Bank'ta hesap açması için kendisine yardım ettiğini de söyledi.

-Sarraf, İran eski cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad ile bağlantısını kabul etti. 

-2010 ve 2011 yıllarında İran Merkez Bankası Başkanı Mahmud Bahmani ile görüşmeler yaptım. İran Merkez Bankası'na finansal hizmet konusunda anlaşmaya vardık.

-Aktif Bank genel müdürü ile görüşmeden sonra hesap açtım. Hesap 5-10 milyon Euro ile başladı.

-İran Merkez Bankası ile yaptığımız anlaşmanın bozulmasından sonra aralarında Hüseyin Necefizade'nin de bulunduğu Bank Mellat yetkilileriyle görüşüp Amerikan yaptırımlarını delmeye başladık.

-(Aktifbank gelirinin önemli bir kısmını karşılıyor muydu? sorusuna) Kesinlikle evet.

- Halkbank ile ilişkim 2012 yılında başladı fakat bağlantılarım daha eskiye dayanıyordu. 

- Eşim (Ebru Gündeş) Türkiye'de ünlü bir sanatçı olduğu için hep göz önünde olan bir kişiydim. Bu yüzden (Halkbank eski Genel Müdürü) Süleyman Aslan ile çalışmak için fazla görünürde olan biriydim. Aslan bu nedenle benimle çalışmak istemedi.

- ('Aslan sizi geri çevirdikten sonra neden Zafer Çağlayan ile iletişime geçtiniz?' sorusuna cevaben) İletişime geçtim çünkü Türkiye Cumhuriyeti'nin Ekonomi Bakanıydı.​

-Amerikalı gazeteciler Pete Brush ve Benjamin Harvey'nin mahkeme salonundan aktardığına göre Zarrab, Zafer Çağlayan'ın "İran işinde kârı yüzde 50-50 paylaşmayı" önerdiğini öne sürerek "Toplamda ona 45-50 milyon euro kadar rüşvet ödemişimdir. Öteki para cinslerini hiç saymıyorum" iddiasında bulundu.

ZİNCİRLERİ ÇIKARILDI

Sarraf duruşmaya verilen aranın ardından tanık olarak mahkeme salonuna geri döndü. Duruşmanın ilk kısmında Sarraf'ın ayaklarında yer alan zincirlerin çıkarıldığı aktarıldı.

Duruşmanın ikinci oturumunda Sarraf'ın ifadesinden satırbaşları, duruşmayı izleyen gazeteci Adam Klasfeld'in aktarımına göre şöyle:

-Çağlayan ödemeleri nakit olarak, kıymetli eşyalarla ve havale yoluyla aldı.

'2.4 MİLYON LİRALIK BANKA DEKONTU'

Savcı kanıt olarak Çağlayan'ın kardeşine yapıldığı ileri sürülen 2.4 milyon liralık bir ödemenin banka dekontunu İran ticareti dosyasına eklemek istedi, savunma avukatları itiraz etti. Hakim Berman dekontun kanıt dosyasına eklenmesine izin verdi.

SARRAF'IN ÇİZDİĞİ ŞEMA, KANIT OLARAK DOSYAYA EKLENDİ

Sarraf, tanık sandalyesinden kalkarak altın ticaretinin nasıl işlediğini çizerek anlatması için mahkeme salonuna getirilen tahtanın başına geçti. Savcının Sarraf tarafından çizilen şemayı kanıt olarak dosyaya sunduğu, bu nedenle söz konusu şemanın ileriki süreçte kamuoyuyla paylaşılabileceği belirtildi.

Sarraf, bugünkü duruşmada TSİ 17:15'te tanık olarak ifade vermeye devam edecek.

SİVİL KIYAFETLE KATILABİLİR

Öte yandan, duruşmanın sona ermesinin ardından Savcı Sid Kamaraju, tanık Sarraf'ın hapishane üniformaları yerine sivil kıyafetle duruşmaya katılmayı isteyip istemediğinin sorulacağını kaydederken, Yargıç Berman'ın ise Sarraf'a sivil kıyafetle katılabilmesine olanak tanıyan bir talimat yazabileceği yönünde öneride bulunduğu ifade edildi.

Duruşmayı yarına erteleyen yargıç Berman, "Zarrab için bir gömlek ve bir kıravat getirilmesi için gerekli talimatı vermeye hazırım. Cezaevinde kalmak zaten zor, bunu daha da zorlaştırmanın gereği yok" ifadelerini kullandı.

Buna göre, Sarraf'ın yarınki duruşmaya sivil kıyafetle katılabileceği belirtiliyor.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.