Hava Durumu

Satışı devam ediyor! Peki her isteyen siyanür alabiliyor mu?

Fatih'te 4 kardeşin siyanürle intihar etmesi bu maddenin nasıl satın alınabildiğine dair tartışma yarattı. Türkiye'de yasaklı olmayan siyanürün satışında 'yetki belgesi' gerekiyor ancak kural tam anlamıyla uygulanmıyor. Adli Bilimciler Derneği Başkanı Prof.Dr. Hamid Hancı, siyanürün, acilen tehlikeli kimyasalların kontrolü yönetmeliğine dahil edilmesi ve denetlenmesi gerektiğini belirtti.

Haber Giriş Tarihi: 08.11.2019 18:45
Haber Güncellenme Tarihi: 08.11.2019 18:45
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.yenidonem.com.tr/
Satışı devam ediyor! Peki her isteyen siyanür alabiliyor mu?

Fatih'te bir eve giden polis ekipleri, kapıda "Dikkat siyanür var, polisi arayın, içeri girmeyin" notu, içeride ise 4 cansız beden ile karşılaştı. Hayatını kaybeden kişilerin Cüneyt, Oya, Yaşar ve Kamuran Yetişkin kardeşler olduğu belirlendi. Ön otopsi sonucu kapıdaki notu doğrular nitelikte, ölümlerin nedeni siyanürle zehirlenme.

Olayın ardından son derece etkili bir zehir olarak bilinen "siyanürle" ilgili  "Her isteyen siyanür alabilir mi?", "Siyanüre ulaşmak bu kadar kolay mı?" soruları sorulmaya başlandı. 

Adli Bilimciler Derneği Başkanı Prof.Dr. Hamid Hancı'nın verdiği bilgiye göre az bir miktarı dahi insanı öldürebilen siyanür bulunması hiç de zor bir madde değil. Üstelik satılması noktasında da hiçbir kısıtlama bulunmuyor.

"Kontrol altındaki kimyasallar arasında değil"

Görüşlerini kamuoyuyla da paylaşan Hancı bu konuda şu bilgileri veriyor:

Siyanür,  'Satışı Tehlikeli Kimyasallar'ın Kontrolü Yönetmeliği'ne tabi Değildir. Siyanür gerek satış yerlerinden gerekse internetten perakende olarak kolaylıkla alınabilmektedir. Oysa ki siyanürün madencilik böcek ilacı üretimi v.b gibi sanayi kolları dışında günlük yaşamda kullanımı hemen hemen yok denecek kadar azdır. O zaman neden kolaylıkla satılmaktadır? Acilen tehlikeli kimyasalların kontrolü yönetmeliğine dahil edilmeli ve denetlenmelidir.

"Siyanürü alan ya cinayet, ya intihar ya da sokak hayvanlarını zehirlemek için alıyor"

Konuyla ilgili Independent Türkçe'nin sorularını cevaplandıran Hancı, siyanür alanlarla ilgili önemli bir iddiada bulundu.

Siyanür günlük yaşamda bir kullanımı olan bir şey değil. Buna rağmen bireysel olarak siyanür alanların bunu ya bir cinayettte ya bir intihar da ya da sokak hayvanlarını zehirlemede kullanıyor. Bu nedenle sıkı denetlenmesi gerekiyor.

"Benzer durum Mavi ispirtoda da yaşanmıştı"

Hancı, siyanürde yaşanan sıkıntının bir benzerinin de yıllar önce "Mavi İspirto"da yaşandığını söyledi.

Benzer durum tarihte yaşanmıştır. Sadece ispirto ocaklarında kullanılabilen içine mavi boya katıldığı için Mavi ispirto adı verilen Metil Alkol ya da Metanol bakkallarda onlarca yıl satılmaya devam etmiş ve alkol bağımlıları ya da kundakçılar tarafından alınarak yasal amaç dışı kullanılmıştır. Hancı son olarak siyanürün alım maliyetinin diğer kimyasallardan da yüksek olmadığına da dikkat çekerek, kontrollerin arttırılması gerektiğini ifade ediyor.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.