Hava Durumu

SAVDES-SEN'den '657 sayılı kanun' çıkışı: 'Yamalıklı bohçadan kurtulalım'

Savunma ve Güvenlik Destek Hizmetleri Sendikası (SAVDES-SEN) Genel Başkanı Tuncay Cengiz, 1965 yılından bu yana 120'den fazla değişikliğe uğramış 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu'nun baştan sona değiştirilmesi gerektiğini söyledi. Cengiz, "Açık, şeffaf, etkin, üretken, esnek ve dinamik bir kamu yönetimi için yamalıklı bohçaya dönmüş kanundan kurtulalım" dedi.

Haber Giriş Tarihi: 07.01.2021 13:35
Haber Güncellenme Tarihi: 07.01.2021 13:35
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.yenidonem.com.tr/
SAVDES-SEN'den '657 sayılı kanun' çıkışı: 'Yamalıklı bohçadan kurtulalım'

İsmail ARSLAN

Savunma ve Güvenlik Destek Hizmetleri Sendikası (SAVDES-SEN) Genel Başkanı Tuncay Cengiz, kamu hizmetlerini düzenleme maksadıyla 1965 yılında yürürlüğe giren 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu'yla ilgili dikkat çeken açıklamalarda bulundu. Söz konusu kanunun 120'den fazla değişikliğe uğrayarak yamalıklı bohçaya döndüğünü belirten Cengiz, "2021 yılı Türkiye'sinde kamu hizmetlerinin 1965 yılı şartlarında düzenlenmiş 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu ile görülmeye çalışılması gerçekten vahim bir durumdur" dedi. Cengiz, "Açık, şeffaf, etkin, üretken, esnek ve dinamik bir kamu yönetimi ve hizmeti için,  Devlet Memurları Kanununun komple değiştirilerek ivedilikle çağın şartlarına uygun olarak yeniden düzenlenmesi gerekmektedir" çağrısı yaptı.

Ayırımcılığa son

Eğitim durumlarına ve unvanlarına bakılarak sınıflara ayrılmış devlet memurlarını, görev yapılan kurumlara göre ayrıştırılmasının, çağdaş kamu yönetimi anlayışına uygun düşmediğini vurgulayan Cengiz, "Aynı şekilde, 1965 yılı şartlarındaki sanatına ve eğitim düzeyine bakılarak oluşturulmuş 'Yardımcı Hizmetler Sınıfı' artık çağ dışı kalmış, bu sınıf için tanımlanmış birçok görev hizmet alımı suretiyle taşeron firma personeli tarafından yapılmaya başlanmış, ayrıca bu sınıftaki personelin büyük çoğunluğu lisans ve yüksek lisans dâhil birçok dalda üst öğrenim bitirdiği gibi 3795 sayılı Kanunda yapılan değişiklik ile teknisyen, tekniker ve mühendis gibi unvanlara sahip olmuşlardır. Bu kapsamda, çağdaş kamu yönetimi anlayışına göre çağdışı kalmış "Yardımcı Hizmetler Sınıfının" da tamamen kaldırılarak, personelin eğitim ve unvanlarına uygun Teknik Hizmetler Sınıfına veya Genel İdare Hizmetler Sınıfına geçirilmesi gerekmektedir" dedi.

Sözleşmeliye kadro verilmeli

Cengiz, devlet memurlarının geleneksel statülerinde aşınmaya sebebiyet veren "sözleşmeli personel" uygulamasına son verilmesi çağrısı da yaptı. "Mevcut sözleşmeli personelin kadroya alınması, böylelikle personelin ücret, izin, lojman kullanımı gibi haklarında yaşanan mağduriyetlerin giderilmesi önemlidir" diyen Cengiz, "Ayrıca, devlet memurlarının ücretlerine performansa göre aylık ek ödeme ve yıllık refah payı verilmesinin düzenlenmesi devlet memurlarının yıllardır yaşadığı mağduriyeti bir nebze olsun giderecektir.  Sonuç olarak, 2021 yılı içerisinde Türkiye'mizin "657 sayılı Yamalıklı Bohçadan" kurtulması ve belirttiğim düzenleme ve değişikliklerin yapılması için ilgililere talimat verilmesi Sayın Cumhurbaşkanımızdan talebimiz ve beklentimizdir" ifadelerini kullandı.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.