Hava Durumu

Şeker tüketimi ve diş çürükleri

Diş çürükleri, dünya çapında en yaygın görülen bulaşıcı olmayan hastalıktır. Serbest şekerler diş çürüklerinin oluşumunu tetikleyen başlıca beslenme faktörüdür.

Haber Giriş Tarihi: 01.06.2021 21:41
Haber Güncellenme Tarihi: 01.06.2021 21:41
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.yenidonem.com.tr/
Şeker tüketimi ve diş çürükleri

Ağız içindeki bakterilerin şeker tüketimi sonucunda ürettikleri asidin dişin mine ve dentin tabakasını aşındırması sonucunda çürükler oluşur. Daha çok diş çürüğüne sahip insanlar daha fazla şeker tüketen kişilerdir. Şekerle tatlandırılan içecekler, meyve ve süt bazlı olanlar dâhil, başlıca şeker kaynaklarıdır. Reçel, bal, kek, bisküvi, sofra şekeri, tatlandırılmış mısır gevrekleri, çikolata, gofret gibi yiyecekler en yaygın serbest şeker kaynaklarıdır. Taze meyvelerin aksine, meyve suları serbest şekerlerle birlikte daha fazla kalori içerir. Ayrıca, taze meyveler ısırarak tüketildiği için artan tükürük salgısı diş yüzeyini aşınmalardan korur. Serbest şeker tüketimini günlük kalori alımının yüzde 10'u (daha ideali yüzde 5'i) ile sınırlandırmak yaşam boyu diş çürüğü riskini en aza indirmek için önemlidir. Ciddi diş çürükleri ağrı ve enfeksiyona sebep olur ve diş kaybı ile sonuçlanabilir. 

Ciddi diş çürükleri genel sağlık durumunu da etkilemektedir. Okul devamsızlıklarının en önemli sebeplerinden birini oluşturur. Düşük ve orta gelirli ülkelerde diş çürükleri ve yetersiz beslenme arasında ilişki olduğu belirlenmiş olmakla birlikte bu durumda çürüklerin sebep mi sonuç mu olduğu araştırılmaktadır.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.