Diş çürükleri, dünya çapında en yaygın görülen bulaşıcı olmayan hastalıktır. Serbest şekerler diş çürüklerinin oluşumunu tetikleyen başlıca beslenme faktörüdür.
Haber Giriş Tarihi: 01.06.2021 21:41
Haber Güncellenme Tarihi: 01.06.2021 21:41
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.yenidonem.com.tr/
Ağız içindeki bakterilerin şeker tüketimi sonucunda ürettikleri asidin dişin mine ve dentin tabakasını aşındırması sonucunda çürükler oluşur. Daha çok diş çürüğüne sahip insanlar daha fazla şeker tüketen kişilerdir. Şekerle tatlandırılan içecekler, meyve ve süt bazlı olanlar dâhil, başlıca şeker kaynaklarıdır. Reçel, bal, kek, bisküvi, sofra şekeri, tatlandırılmış mısır gevrekleri, çikolata, gofret gibi yiyecekler en yaygın serbest şeker kaynaklarıdır. Taze meyvelerin aksine, meyve suları serbest şekerlerle birlikte daha fazla kalori içerir. Ayrıca, taze meyveler ısırarak tüketildiği için artan tükürük salgısı diş yüzeyini aşınmalardan korur. Serbest şeker tüketimini günlük kalori alımının yüzde 10'u (daha ideali yüzde 5'i) ile sınırlandırmak yaşam boyu diş çürüğü riskini en aza indirmek için önemlidir. Ciddi diş çürükleri ağrı ve enfeksiyona sebep olur ve diş kaybı ile sonuçlanabilir.
Ciddi diş çürükleri genel sağlık durumunu da etkilemektedir. Okul devamsızlıklarının en önemli sebeplerinden birini oluşturur. Düşük ve orta gelirli ülkelerde diş çürükleri ve yetersiz beslenme arasında ilişki olduğu belirlenmiş olmakla birlikte bu durumda çürüklerin sebep mi sonuç mu olduğu araştırılmaktadır.
Sizlere daha iyi hizmet sunabilmek adına sitemizde çerez konumlandırmaktayız. Kişisel verileriniz, KVKK ve GDPR
kapsamında toplanıp işlenir. Sitemizi kullanarak, çerezleri kullanmamızı kabul etmiş olacaksınız.
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.
Şeker tüketimi ve diş çürükleri
Diş çürükleri, dünya çapında en yaygın görülen bulaşıcı olmayan hastalıktır. Serbest şekerler diş çürüklerinin oluşumunu tetikleyen başlıca beslenme faktörüdür.
Ağız içindeki bakterilerin şeker tüketimi sonucunda ürettikleri asidin dişin mine ve dentin tabakasını aşındırması sonucunda çürükler oluşur. Daha çok diş çürüğüne sahip insanlar daha fazla şeker tüketen kişilerdir. Şekerle tatlandırılan içecekler, meyve ve süt bazlı olanlar dâhil, başlıca şeker kaynaklarıdır. Reçel, bal, kek, bisküvi, sofra şekeri, tatlandırılmış mısır gevrekleri, çikolata, gofret gibi yiyecekler en yaygın serbest şeker kaynaklarıdır. Taze meyvelerin aksine, meyve suları serbest şekerlerle birlikte daha fazla kalori içerir. Ayrıca, taze meyveler ısırarak tüketildiği için artan tükürük salgısı diş yüzeyini aşınmalardan korur. Serbest şeker tüketimini günlük kalori alımının yüzde 10'u (daha ideali yüzde 5'i) ile sınırlandırmak yaşam boyu diş çürüğü riskini en aza indirmek için önemlidir. Ciddi diş çürükleri ağrı ve enfeksiyona sebep olur ve diş kaybı ile sonuçlanabilir.
Ciddi diş çürükleri genel sağlık durumunu da etkilemektedir. Okul devamsızlıklarının en önemli sebeplerinden birini oluşturur. Düşük ve orta gelirli ülkelerde diş çürükleri ve yetersiz beslenme arasında ilişki olduğu belirlenmiş olmakla birlikte bu durumda çürüklerin sebep mi sonuç mu olduğu araştırılmaktadır.
En Çok Okunan Haberler
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Dolmabahçe’de Haniye’yi kabul etti
Trendyol Süper Lig’e veda eden ilk takım İstanbulspor oldu
Bağ evinde feci ölüm
Domuz sürüsünü hortumla serinletti
Gemlik Belediye Başkanı Deviren: "Sorumlular cezalandırılacak"
Bursa'da Memur Cengiz Yiğit, şehadetinin 2. yıldönümünde anıldı
Bursa'da fırtına! Ağaç otomobilin üzerine düştü
BUDO'da bazı seferler iptal edildi
İnegöl’de 23 Nisan Dolu Dolu Geçecek